26 Φεβρουαρίου, 2018

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας παραμένουν υπόσχεση

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Μόλις οι δέκα Τοπικές Μονάδες Υγείας από τις διακόσιες τριανταεννιά, που προβλέπει ο σχετικός Νόμος, λειτουργούν σήμερα στη χώρα και μάλιστα την στιγμή που ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός είχε αρχικά υποσχεθεί, πως μέχρι το τέλος του ’17 θα λειτουργούσαν τουλάχιστον οι εβδομηνταπέντε. Αντ’ αυτού, μόλις στις 13 του περασμένου Δεκέμβρη εγκαινιάστηκε μετά Βαΐων και κλάδων η πρώτη μονάδα από τον πρωθυπουργό, ενώ ο υπουργός Υγείας επανήλθε σε νεότερη συνέντευξη τον Ιανουάριο, για να υποσχεθεί αυτή τη φορά, πως θα λειτουργήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι πρώτες εκατό! Φτάσαμε, ωστόσο, στα τέλη του Φεβρουαρίου και μέχρι στιγμής ούτε από τον ιατρικό κόσμο έχει εκδηλωθεί επαρκές ενδιαφέρον για την στελέχωση των μονάδων, ενώ εξακολουθούν να παρέχονται σε μεγάλο βαθμό πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας από υποστελεχωμένα και συχνά υπολειτουργούντα δημόσια νοσοκομεία.

Το μείζον αυτό θέμα, αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση στη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού

Στις 19/09/2017, σε συνέντευξη τύπου για το θέμα της λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε εφαρμογή του Ν.4486/2017 (ΦΕΚ 115Α/07-08-2017) για τη Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπήρξε από την πλευρά του Υπουργού Υγείας ο ισχυρισμός ότι οι πρώτες 75 από τις συνολικά 239 Μονάδες θα λειτουργούσαν μέχρι το τέλος του 2017. Ωστόσο, μόλις στις 13/12/2017, ο Πρωθυπουργός της χώρας εγκαινίασε πανηγυρικά την πρώτη πανελλαδικά Τοπική Μονάδα Υγείας στο Δήμο Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε προσφάτως, συγκεκριμένα εντός του Ιανουαρίου 2018, δήλωση του Υπουργού Υγείας ότι μέχρι στιγμής λειτουργούν μόνο 10 ΤΟ.Μ.Υ., ενώ ο στόχος του Υπουργείου είναι να λειτουργούν τουλάχιστον 100 Μονάδες στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018. Ωστόσο, ούτε για τις ήδη λειτουργούσες αλλά ούτε και για τις προγραμματισμένες να λειτουργήσουν στο άμεσο χρονικό διάστημα δεν έχουν δοθεί στοιχεία για τη στελέχωσή τους, αν δηλαδή είναι πλήρης ή η ελάχιστη προβλεπόμενη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού, οι 239 ΤΟ.Μ.Υ. που σχεδιάζεται να λειτουργήσουν σε πλήρη εφαρμογή του σχετικού νόμου, θα καλύπτουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μόλις του 30% του πληθυσμού, ενώ στις περιοχές όπου δεν θα υπάρχουν ΤΟ.Μ.Υ., οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από οικογενειακό γιατρό ιδιώτη (ειδικότητας γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής), συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Στόχος του Υπουργείου τον Ιανουάριο του 2018, ήταν να τεθεί σε λειτουργία ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού το αργότερο μέχρι την 1η Μαρτίου 2018.

Δεδομένου ότι, τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, από τα οποία πληροφορούμαστε ότι το ενδιαφέρον των γιατρών για τις προκηρύξεις του Υπουργείου Υγείας είτε για τη στελέχωση των ΤΟ.Μ.Υ. από ιατρικό προσωπικό είτε για τη σύναψη σύμβασης ιδιώτη οικογενειακού γιατρού με τον ΕΟΠΥΥ είναι εξαιρετικά μειωμένο.

Δεδομένου ότι, σήμερα στα υποστελεχωμένα και συχνά υπολειτουργούντα δημόσια νοσοκομεία προσφέρονται καταχρηστικά υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι οποίες, σύμφωνα και με το πλάνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα πρέπει να προσφέρονται από αποκεντρωμένες τοπικές δομές του δημόσιου συστήματος υγείας.

Δεδομένου ότι, βρισκόμαστε ήδη στο τέλος Φεβρουαρίου και λόγω των παραπάνω δυσλειτουργιών φαίνεται ότι κινδυνεύει σοβαρά να μην υλοποιηθεί η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για ενίσχυση της καθολικής και ελεύθερης πρόσβασης σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πολλώ δε μάλλον την στιγμή που φαίνεται ότι ο ιατρικός κόσμος γυρίζει την πλάτη στο σύστημα που προωθείται, με τον τρόπο που έχει επιλεγεί να εφαρμοστεί αυτό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πόσες και ποιες Τοπικές Μονάδες Υγείας λειτουργούν σήμερα και με τι σύνθεση η κάθε μία; Τι πληθυσμό εξυπηρετούν;

2. Πόσες και ποιες ΤΟ.Μ.Υ. θα λειτουργούν στο τέλος του Α’ εξαμήνου 2018 και πόσες και ποιες στο τέλος του έτους; Με τι σύνθεση θα λειτουργούν και τι πληθυσμό θα εξυπηρετούν;

3. Σε τι διορθωτικές κινήσεις σκέφτεται το Υπουργείο να προβεί ώστε να επιληφθεί του θέματος της έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά του ιατρικού κόσμου για τις προκηρύξεις τόσο για τη στελέχωση των ΤΟ.Μ.Υ. όσο και για τη σύναψη σύμβασης οικογενειακού γιατρού με τον ΕΟΠΥΥ;

Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών