13 Μαΐου, 2015

Η συγκυβέρνηση ερωτοτροπεί με την κατάργηση της Λογικής

Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια για την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου «για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές», ο βουλευτής επικρατείας του Ποταμιού κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης επεσήμανε ότι με την πρακτική των ΠΝΠ που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετατρέπεται σε μέσο για μία κυνική καταστρατήγηση της θεσμισμένης κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια για την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου «για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές», ο βουλευτής επικρατείας του Ποταμιού κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης επεσήμανε ότι με την πρακτική των ΠΝΠ που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετατρέπεται σε μέσο για μία κυνική καταστρατήγηση της θεσμισμένης κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Κυνικά, αυταρχικά. Είναι σαν να λέει η κυβέρνηση: “έχετε άδικο, διότι είστε μειοψηφία”.

Υπό τον μανδύα της κρίσης, επιχειρούσε τόσο η προηγούμενη όσο και η παρούσα συγκυβέρνηση να κανονικοποιήσουν την εξαίρεση. Την εξαίρεση που επιτρέπει την αναστολή λειτουργίας του νόμου ως ορίου μεταξύ έκτακτου και κανονικού. Η απροσδιοριστία που δημιουργείται όταν το όριο αυτό καταστρατηγείται, μπορεί να αποτελέσει το κατώφλι για την δημιουργία ενός αυταρχικού κρατισμού.

Αυτές ακριβώς είναι οι πρακτικές που οι διανοητές της Αριστεράς την οποία υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ως κομματικός σχηματισμός- ομού με την ακροδεξιά συνιστώσα του- στιγματίζουν, επειδή μπορεί να οδηγήσουν σε κράτος «έκτακτης ανάγκης».

Αυτό το κράτος έκτακτης ανάγκης οικοδομείται, επεσήμανε ο Π.Καρκατσούλης, με τον βιασμό της λογικής, prima vista. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ερωτοτροπεί διαρκώς με την κατάργηση της λογικής. Κλείνοντας, είπε ότι «τώρα που είμαστε σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», τώρα που βρισκόμαστε «επί ποδός πολέμου», τώρα ακριβώς είναι η ώρα που όσοι πιστεύουν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και θεωρούν το κράτος δικαίου μοναδικό ανάχωμα στον αυταρχισμό πρέπει να αντιδράσουν. Στεντορεία φωνή. Όχι με ψιθύρους και ψευτο-δικαιολογίες. Το Ποτάμι την εκφέρει με όση δύναμη διαθέτει».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που συζητάμε σήμερα είναι η πρώτη που έθεσε σε ισχύ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Την στιγματίσαμε όταν εκδόθηκε με όση δύναμη είχαμε. Η απάντηση της συμπολίτευσης ήταν μια δεύτερη ΠΝΠ- με ελάχιστη απόσταση από την πρώτη. Ακολούθησε η κατηγορηματική δήλωση ενός Υπουργού ότι θα φέρουν κι άλλες. Όσες «χρειαστεί», όπως είπε. Θα μπορούσε επίσης, εάν κατανοούσε την φύση της ΠΝΠ, να πει «θα βιάσουμε το κράτος δικαίου όσες φορές χρειαστεί»- αλλά προφανώς δεν κατανοεί καν περί τίνος πρόκειται.

Στην πρώτη της, λοιπόν, ΠΝΠ η συγκυβέρνηση πρωτοτύπησε, αφού εξέδωσε δύο σε συσκευασία της μίας. Το πρώτο άρθρο της ΠΝΠ αναφέρεται, όπως ήδη αναφέρθηκε, στην καταβολή 30 εκ. ευρώ στην «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης», ενώ το δεύτερο, σ’ ένα θέμα παντελώς άσχετο με το πρώτο: Στην επέκταση ισχύος του ν. 4321/2015 (γνωστού ως «νόμου για τις 100 δόσεις»). Από την ημέρα, όμως, που εκδόθηκε η ΠΝΠ μέχρι σήμερα μεσολάβησε ικανός χρόνος, οπότε η κυβέρνηση σκέφτηκε να «εμπλουτίσει» την ΠΝΠ: Πρόσθεσε και τροπολογίες στην ΠΝΠ! Με νομικούς ακροβατισμούς που επιτρέπουν την επίκληση του φύλου συκής της τυπικής νομιμότητας, φέρνετε προς κύρωση τα 2 παλιά άρθρα της ΠΝΠ, προσθέτοντας και μερικές ακόμη- ετερόκλητες πάντα- ρυθμίσεις μέσω τροπολογιών.

Μας φέρνετε έτσι στο νου την περίφημη (να πω διαβόητη;) ΠΝΠ της συγκυβέρνησης του 2012. Ξέρετε, εκείνη που εκδόθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2012 και τροποποιούσε διατάξεις του νόμου (4093/2012 – τροποποιήσεις του μεσοπρόθεσμου), ο οποίος ψηφίστηκε την ίδια ημέρα!

Δεν αποτελεί, όμως, το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ΠΝΠ το αντικείμενο της κριτικής μας. Παρ’ όλον ότι κάθε καλόπιστος θα μπορούσε να διερωτηθεί γιατί το θέμα της ζάχαρης που ήταν γνωστό από την πρώτη ημέρα συγκρότησης της Βουλής δεν ήρθε, έστω ως μια από τις πολλές τροπολογίες που υιοθετήθηκαν στα δύο πρώτα νομοσχέδια, και γιατί να χρειάζεται ΠΝΠ σε ρύθμιση η οποία είχε ψηφιστεί πριν από λίγες ώρες;

Αντικείμενο της κριτικής μας δεν είναι ούτε καν η πιθανή υστεροβουλία της ρύθμισης ή η έλλειψη σχεδίου διακυβέρνησης για την οποία υπάρχουν, δυστυχώς, πολλές αποδείξεις, πια.

Αντικείμενο της κριτικής μας αποτελεί ο βιασμός του κράτους δικαίου και των θεσμών από την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση, η οποία ως αντιπολίτευση κατακεραύνωνε- ορθώς- την πρακτική της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που είχε μετατρέψει την έκτακτη διαδικασία των ΠΝΠ σε τακτική. Η παράκαμψη του Κοινοβουλίου και η άρση της διάκρισης των εξουσιών με την εκτελεστική λειτουργία να αναλαμβάνει και τη νομοθετική, όλα αυτά, στηλιτεύθηκαν τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού όσο και στις εξαγγελίες της Προέδρου της Βουλής. Ακυρώθηκαν, όμως, με την ίδια ευκολία που εξαγγέλθηκαν, λίγες μέρες μετά. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό σήμα για το μέλλον. Αν, από τώρα, η νέα κυβέρνηση ακολουθεί διαδικασίες που αποτέλεσαν σύμπτωμα της βαθειάς κρίσης, τότε το μέλλον της δεν προοιωνίζεται καθόλου ευνοϊκό.

Ακόμη χειρότερο, όμως, θα είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς να συνδεθεί με επιχείρηση κατάργησης του κράτους δικαίου.

Και στις δύο ΠΝΠ, η ratio είναι ίδια: Η "έκτακτη περίσταση εξαιρετικά επείγουσας κι απρόβλεπτης ανάγκης" Τόσο το «επείγον» όσο και το «απρόβλεπτο» της κατάστασης θεωρούνται αυταπόδεικτα. Οι ισχυρισμοί της συγκυβέρνησης πρέπει να ισχύουν αξιωματικά. Ακόμη κι αν πολλοί επισημαίνουν εξόφθαλμες παραβιάσεις του Συντάγματος και της κοινοβουλευτικής τάξης, δεν υπάρχει ένα θεσμικό αντίβαρο στην κυβερνητική επιλογή. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετατρέπεται σε μέσο για μία κυνική καταστρατήγηση της θεσμισμένης κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Σας το επισημαίνουμε, αλλά αδιαφορείτε. Κυνικά, αυταρχικά. Για να παραφράσω μιαν αποστροφή του Αριστόβουλου Μάνεση, μας λέτε: “έχετε άδικο, διότι είστε μειοψηφία”.

Ακόμη μια φορά, η χωλή ελληνική πολιτεία δεν διαθέτει τα μέσα που θα απέτρεπαν τέτοιες αβαρίες. Το “οιονεί συνταγματικό δικαστήριό” μας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, αποφαίνεται παγίως ότι είναι ανέλεγκτη η κρίση της Κυβέρνησης περί της συνδρομής επείγουσας κι απρόβλεπτης ανάγκης.

Κι έτσι, σήμερα, η «έκτακτη ανάγκη» μπορεί να προσδιοριστεί μόνο ιδεολογικά. Όπως ακριβώς γινόταν και με τις προηγούμενες ΠΝΠ τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση στηλίτευε. Υπό τον μανδύα της κρίσης, επιχειρούσε τόσο η προηγούμενη όσο και η παρούσα συγκυβέρνηση να κανονικοποιήσουν την εξαίρεση. Την εξαίρεση που επιτρέπει την αναστολή λειτουργίας του νόμου ως ορίου μεταξύ έκτακτου και κανονικού. Η απροσδιοριστία που δημιουργείται όταν το όριο αυτό καταστρατηγείται, μπορεί να αποτελέσει το κατώφλι για την δημιουργία ενός αυταρχικού κρατισμού. Αν σήμερα η (καθόλου δημιουργική) απροσδιοριστία προκαλείται από τη διασφάλιση που παρέχει ο νομοθέτης σε παράνομες ενέργειες, ή από την διάθεση των διαθέσιμων για κάλυψη των ούτως καλούμενων «ανελαστικών» αναγκών του δημοσίου, ποιός μπορεί να προβλέψει τι θα συγκροτήσει την επόμενη έκτακτη ανάγκη;

Αν, παρ’ όλα ταύτα, τα προηγούμενα «πραγματικά» περιστατικά μπορούν να δικαιολογήσουν την «εξαίρεση» στη συνείδησή σας κύριοι της συμπολίτευσης, τότε πόσο μακριά είμαστε από την αναστολή λειτουργίας του νόμου ως ορίου μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχισμού; Συνειδητοποιείτε το σπέρμα ολοκληρωτισμού που εμπεριέχουν τέτοιες νομοθετικές πρακτικές; Αυτές ακριβώς είναι οι πρακτικές που οι διανοητές της Αριστεράς την οποία υποτίθεται ότι εσείς εκφράζετε ως κομματικός σχηματισμός- ομού με την ακροδεξιά συνιστώσα σας- στιγματίζουν, επειδή μπορεί να οδηγήσουν σε κράτος «έκτακτης ανάγκης».

Αυτό το κράτος έκτακτης ανάγκης οικοδομείται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τον βιασμό της λογικής, prima vista. Ερωτοτροπείτε διαρκώς με την κατάργησή της. Θεωρείτε ότι αρκούν στείρες αυτο-αναφορές με σοφιστείες του τύπου «μα, είμαστε για πρώτη φορά κυβέρνηση της αριστεράς» για τη διασφάλιση της λογικής, των δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας. Και η κατεδάφιση της λογικής συντρέχει με την εργώδη προσπάθειά σας να δημιουργήσετε ένα νέο διχασμό μεταξύ ημετέρων και άλλων. Χρησιμοποιείτε τον εθνο-λαϊκισμό γι’ αυτό. Παρ’ όλον ότι το περιεχόμενό του το οποίο υποκαθιστά βαθμηδόν την light αριστερή ιδεολογία σας είναι χονδροειδές και κιτς, προσπαθείτε να εδραιώσετε μια διχοτομία «εχθρών» και «φίλων» που θα ορίζεται σύμφωνα με τον δικό σας βολονταρισμό.

Γι αυτό, λοιπόν, είστε επικίνδυνοι κύριοι της συμπολίτευσης. Όχι μόνο επειδή νομοθετείτε με ΠΝΠ και δεν αντέχετε την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ούτε επειδή είστε ανακόλουθοι στη ρητορεία σας. Αυτή ας την αξιολογήσουν τα στελέχη σας και όσοι ακόμη περιμένουν την εφαρμογή των (ήδη ακυρωμένων) εξαγγελιών σας.

Είστε επικίνδυνοι γιατί η πρακτική σας δείχνει την περιφρόνησή σας στην κοινοβουλευτική τάξη και ομαλότητα. Έχετε ψηφίσει 6 νομοσχέδια, εκ των οποίων το δύο ως κατεπείγοντα και το ένα ως ΠΝΠ. Το δείγμα γραφής σας είναι χειρότερο κι από εκείνο των προκατόχων σας τους οποίους στηλιτεύατε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τώρα που είμαστε σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», τώρα που βρισκόμαστε «επί ποδός πολέμου», τώρα ακριβώς είναι η ώρα που όσοι πιστεύουν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και θεωρούν το κράτος δικαίου μοναδικό ανάχωμα στον αυταρχισμό πρέπει να αντιδράσουν. Στεντορεία φωνή. Όχι με ψιθύρους και ψευτο-δικαιολογίες. Το Ποτάμι την εκφέρει με όση δύναμη διαθέτει. Αναμένουμε το ίδιο κι από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

*Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι βουλευτής Επικρατείας

13 Μαΐου 2015