14 Οκτωβρίου, 2016

Η ψήφιση της επένδυσης του Ελληνικού ένα μόνο βήμα, καθώς το πελατειακό κράτος αναμένει αλώβητο

Συζήτηση σχετικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού διεξήχθη στην Επιτροπή Αναφορών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 11 Οκτωβρίου 2016, στο πλαίσιο της σχετικής αναφοράς για σειρά παραβιάσεων του δικαίου της ΕΕ κατά την ανάθεση σύμβασης αξιοποίησης. Για το θέμα τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού και μέλος της Επιτροπής Αναφορών Μ. Κύρκος: «Δίπλα στις δικαιολογημένες ανησυχίες για ιδιαίτερη μεταχείριση του ενός και μόνου επενδυτή, ακούσαμε τις ανησυχίες για καταστροφή της ακτής και των ποσειδωνίων λιβαδιών (φύκια), παρόλο που στο σχέδιο δεν προβλέπεται καμία δράση σε ακτή ή βυθό. Και μαζί με την αγωνία για το τι τελικά θα περιλαμβάνει το τελικό master plan, όταν κάποτε κατατεθεί προς έγκριση, είχαμε τη γνωστή κακοφωνία περί υπεράσπισης του δημόσιου χώρου από τους "ενεργούς πολίτες" που ονειρεύονται κομματικά κέρδη.

Θα ήθελα να εκφράσω μια σειρά από ανησυχίες: Θα εξυπηρετήσει η διοίκηση τις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης επένδυσης; Ή θα αποτελέσει μοχλό είτε εξυπηρετήσεων προς τον επενδυτή, είτε δημιουργίας βαριδιών στην ολοκλήρωση του έργου; Θα σταθεί η κυβέρνηση συνεπής με την υπογραφή της; Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι θα περιλαμβάνει το τελικό master plan, όταν κάποτε κατατεθεί προς έγκριση. Για να ολοκληρωθεί στη συνέχεια το master plan πρέπει να συνταχθεί και να εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Που σημαίνει ότι η μελέτη αυτή πρέπει να δημοσιευθεί, να βγει σε διαβούλευση, να εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, να υιοθετηθεί από το Υπ. Περιβάλλοντος και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Γνωρίζοντας την προσφιλή στην κυβέρνηση τακτική να επιζητά καθυστερήσεις (με πρόσφατη αυτή του Αυγούστου με χαρακτηρισμό από το υπ. Πολιτισμού ολόκληρης της έκτασης του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου), αυτή η σειρά πράξεων θα απειλεί σε κάθε στάδιό της τη συνέχιση του έργου.

Ακόμη και εάν ξεχάσουμε την κ. Βαλαβάνη που χάριζε στρέμματα του Ελληνικού για χώρο διαχείρισης απορριμμάτων, είχαμε πρόσφατα τον κ. Τσιρώνη να επιμένει πως η επένδυση θα απαξιωθεί (από το υπουργείο του θα περάσει το έργο), τον κ Σπίρτζη να θεωρεί χαμηλό το τίμημα, τον κ Δημητριάδη να λέει ότι εσκεμμένα έμεινε χαμηλό το τίμημα, αφού έτσι κι αλλιώς θα πάει στο χρέος και τον κ. Μπαλτά που ήθελε να βάλει την αρχαιολογική υπηρεσία σε ρόλο έμπιστου ελεγκτή ακόμη και σε θέματα άσχετα της αρμοδιότητας της. Αυτοί μπορεί να υποχώρησαν, αλλά κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν υποστηρίζει τη λογική των ιδιωτικών επενδύσεων ως κύριου τρόπου αύξησης των θέσεων εργασίας. Ούτε καν ο συμπαθής, αλλά ενοχικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά με δυσκολία ανέφερε κάτι για νέες θέσεις εργασίας, φοβούμενος την μήνιν των τέως συνοδοιπόρων του. Και μπορεί με την επιμονή και σωστή διαχείριση του Στ. Πιτσιόρλα, διευθ. του ΤΑΙΠΕΔ να ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επένδυσης, αλλά ο δρόμος θα είναι μακρύς. Για να μπορέσει να αξιοποιηθεί η επένδυση χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, πολιτική σταθερότητα και διοικητική ικανότητα, τα οποία, δυστυχώς, δεν συντρέχουν. Μένει τελικά σε εμάς, τους πολίτες και τα κόμματα, να ελέγξουμε με κάθε τρόπο τη λειτουργία της διοίκησης και του μεγάλου ασθενούς, του πελατειακού κράτους, που δρα ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών και την οικονομία».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών δεν υπήρξαν παρατυπίες στο σχέδιο σύμβασης. Η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε να αφήσει ανοιχτή την αναφορά και να ζητήσει από την Lamda Development A.E. και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να τοποθετηθούν στις επικαλούμενες παραβιάσεις των διαφόρων ενωσιακών νομικών πράξεων.

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής του Ποταμιού

Σχετικά