22 Σεπτεμβρίου, 2017

«Η ψηφιακή εποχή είναι εδώ και δε μας περιμένει»

Ομιλία Σπ. Δανέλλη σε κοινή συνεδρίαση επιτροπών

Στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, με την ευκαιρία της επίσκεψης της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιας για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κυρίας Mariya Gabriel με θέμα: «Προτεραιότητες της Ψηφιακής Πολιτικής της Ε.Ε.».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρία Επίτροπε, αγαπητή Mariya,
Είναι ιδιαίτερη χαρά μου να σας υποδεχόμαστε στη Βουλή των Ελλήνων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Δεν είναι απλώς ένας «νέος, γενναίος κόσμος», αλλά ένας νέος, γενναίος, ψηφιακός κόσμος. Και αυτό σημαίνει πως έχει άλλη γλώσσα. Όχι αλφαβητική, αλλά δυαδική. Πράγμα που συνεπάγεται την αναγκαιότητα εκμάθησης αυτής της νέας γλώσσας, τουλάχιστον από τις νέες γενιές. Ίσως αυτό να φαίνεται παρατραβηγμένο στη χώρα μας, καθώς η πληθυσμιακή ομάδα άνω των 55 ετών, που αποτελεί και το 30% του πληθυσμού μας, δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο (!).

Έχουμε συχνά την ψευδαίσθηση πως η χρήση του διαδικτύου εξαντλείται στα social media, στα παιχνίδια και στην κάθε είδους οικιακή διασκέδαση. Ωστόσο, η χώρα υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου της Ε.Ε. στους τομείς των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των αγορών μέσω διαδικτύου (online) και στη συνδρομητική τηλεόραση. Αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: καχυποψία και έλλειψη εμπιστοσύνης, στις δυνατότητες που προσφέρονται στην ψηφιακή εποχή.

Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο των υπηρεσιών και της αγοράς, αλλά επεκτείνεται και στην διακυβέρνηση. Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς πολίτες, επιχειρήσεις και προς άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Αυτή η υστέρηση οφείλεται όχι μόνο στην βραδυκίνητη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και στους ίδιους τους πολίτες. Και να μην ξεχνάμε ότι η γραφειοκρατία, αλλά και η διαφθορά στο Δημόσιο ενισχύονται από την άρνηση μας να εισέλθουμε στην ψηφιακή εποχή. Και πρέπει να σας πω ότι πέντε χρόνια στις Βρυξέλλες δεν έτυχε ποτέ να έχω δια ζώσης συναλλαγή με καμία υπηρεσία που είτε αφορούσε τη δική μου προσωπική ζωή, είτε τη δουλειά μου ως ευρωβουλευτή. Όλα γινόταν ηλεκτρονικά.

Όμως η ψηφιακή εποχή είναι εδώ και αγνοεί τις όποιες αγκυλώσεις μας. Και όχι απλά τις αγνοεί, αλλά επιβάλλει την υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών με επαναστατικό τρόπο αν πραγματικά επιθυμούμε να βγούμε από την κρίση που αντιμετωπίζουμε. Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για επανεκκίνηση της οικονομίας και για ανάπτυξη χωρίς μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, που στην εποχή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η μεγάλη μεταρρύθμιση, η πραγματικά κρίσιμη μεταρρύθμιση που έχει να κάνει με τον δημόσιο τομέα συνδέεται απόλυτα και με το πέρασμα του στην ψηφιακή εποχή.

Σήμερα η εξέλιξη των ψηφιακών τεχνολογιών μετασχηματίζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την εργασία. Δουλειές που στο παρελθόν εξασφάλιζαν ένα σίγουρο εργασιακό μέλλον σε μερικά χρόνια θα εξαφανιστούν. Τα παιδιά του μέλλοντος δεν θα χρειάζονται δίπλωμα αυτοκινήτου, αφού αυτοκίνητα χωρίς οδηγό είναι πια πραγματικότητα! Και ήδη υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται full time από το σπίτι τους στην Αθήνα μέσω οθόνης, για κάποια εταιρεία στο Μόναχο! Αυτό σημαίνει πως δημιουργείται με γρήγορους ρυθμούς, ένας καινούργιος κόσμος με άλλες απαιτήσεις σε επίπεδο δεξιοτήτων, αλλά και με άλλα χαρακτηριστικά εργασιακών σχέσεων. Η Γ’ βιομηχανική επανάσταση ήδη τρέχει.

Αν καθυστερήσουμε ακόμη λίγο να ακολουθήσουμε το momentum της ψηφιακής επανάστασης, καθώς η κοινωνία και η εποχή δεν περιμένουν τις αργόσυρτες διαβουλεύσεις και την έλλειψη αποφασιστικότητας, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες ανισότητες και νέοι αποκλεισμοί, που πολύ φοβάμαι ότι θα είναι ακόμη χειρότεροι από ό,τι ξέρουμε έως σήμερα.

Κλείνω με μία αναφορά σε μία κατάκτηση. Την κατάργηση της περιαγωγής που αφορά το σύνολο των πολιτών της Ε.Ε. και για την οποία το ευρωκοινοβούλιο για χρόνια έδωσε πολλές και μεγάλες μάχες, συναντώντας πολύ μεγάλες αντιστάσεις.

Ευχαριστώ.