4 Απριλίου, 2017

Η πορεία των διαπραγματεύσεων και οι επιπτώσεις της καθυστέρησης στην ελληνική οικονομία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης κατέθεσε ο βουλευτής Β’ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός.

Μπήκαμε αισίως στον Απρίλιο 2017 και η Συμφωνία που θα έκλεινε τον περασμένο Δεκέμβρη παραμένει ανοιχτή και κανείς δεν γνωρίζει το αν και πότε θα επιτευχθεί ούτε και το κόστος της καθυστέρησης.

Την αποτυχία του Eurogroup της 20ης Μαρτίου, διαδέχτηκε η νέα αποτυχία στο EuroWorking-Group της 30ης Μαρτίου, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» έχουν αποχωρήσει από την Αθήνα με άγνωστο το πότε θα επιστρέψουν, ενώ λίγες μόνο ημέρες πριν το καθοριστικό Eurogroup της 7ης Απριλίου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζητάει να «κρατάμε μικρό καλάθι» σχετικά με τις προσδοκίες επίτευξης συμφωνίας σε αυτό.

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην Ερώτηση του ο βουλευτής από το Ποτάμι, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει ποια είναι τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, πότε θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» στην Αθήνα για την συνέχιση των συνομιλιών, ποιο είναι μέχρι σήμερα το κόστος στην οικονομία της χώρας από τις καθυστερήσεις, ποιος είναι ο χρονικός στόχος του υπουργείου για την επίτευξη της Τεχνικής Συμφωνίας και αν υπάρχει περίπτωση πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων εντός του 2017 και τι ύψους;

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Η πορεία των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και την επίτευξη Συμφωνίας»

Μετά την πλήρη αποτυχία του Eurogroup της 20ης Μαρτίου, την συνέχιση των συνομιλιών επί βελγικού εδάφους, το EuroWorking-Group της 30ης Μαρτίου και λίγες μόνο ημέρες να απομένουν πριν το καθοριστικό Eurogroup της 7ης Απριλίου, το τοπίο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της Δεύτερης Αξιολόγησης συνεχίζει να είναι θολό.

Ασφαλιστικό / Συνταξιοδοτικό, Εργασιακά και Φορολογικό φαίνεται να είναι τα μεγάλα εμπόδια για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας. Ενώ εκκρεμεί και η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Άγνωστο επίσης παραμένει και το εάν και πότε θα επιστρέψει η «Τρόικα» στην Αθήνα.

Το ΔΝΤ συνεχίζει να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και να μην δεσμεύετε για την στάση που θα ακολουθήσει σχετικά με την συνολική συμφωνία μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ έκανε μεν λόγο για πρόοδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία, δεν φάνηκε όμως το ίδιο αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί στις 7 Απριλίου ενώ άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο για την πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης Eurogroup εντός του Απριλίου.

Δεδομένου ότι:

Η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ούτως ή άλλως δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας. Το κόστος της αβεβαιότητας είναι ήδη ορατό στην επίτευξη των φετινών αναπτυξιακών, δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών στόχων: Ο στόχος για αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,7% έχει ατύπως εγκαταλειφθεί με τις αισιόδοξες προβλέψεις να δίνουν ποσοστό λίγο πάνω από 1,5% ενώ το δυσμενές σενάριο κάνει λόγο για κάτω από 1%, εγείροντας θέμα ακόμη και για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Στην αγορά έχει ήδη «χαθεί» το πρώτο τρίμηνο ενώ όλα δείχνουν πως θα χαθεί τελικά συνολικά το πρώτο εξάμηνο γεγονός που πλήττει την εμπιστοσύνη τόσο των καταναλωτών όσο και των επενδυτών – εγχώριων και ξένων και έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο φετινό ρυθμό ανάπτυξης και στην κατάσταση της πραγματικής οικονομία συνολικά.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποια είναι τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, τι πρόοδος έχει σημειωθεί και ποιος είναι ο χρονικός στόχος που έχει θέσει το Υπουργείο για την επίτευξη της Τεχνικής Συμφωνίας;

2. Θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» στην Αθήνα για την συνέχιση των συνομιλιών και αν ναι πότε;

3. Ποιο είναι μέχρι σήμερα το κόστος στην οικονομία της χώρας από τις καθυστερήσεις και ποιες είναι οι εκτιμώμενες δυσμενείς επιπτώσεις για κάθε ημέρα που καθυστερεί να κλείσει η Τεχνική Συμφωνία;

4. Σε περίπτωση μη επίτευξης τόσο Τεχνικής όσο και εν συνεχεία Συνολικής Συμφωνίας εγκαίρως υπάρχει περίπτωση πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων εντός του 2017 και τι ύψους;

Ο ερωτών βουλευτής
Ψαριανός Γρηγόρης – Β΄ Αθηνών