Στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας ώστε να καταφέρει να ορθοποδήσει και να απαλλαγεί οριστικά από τα μνημόνια αναφέρθηκε, στην εκπομπή της ΕΡΤ3 και στους δημοσιογράφους Χ. Αρβανιτίδη και Ν. Χατζηδημητρίου, η Γιάννα Παναγοπούλου, Εμπειρογνώμονας του Τομέα Δικαιοσύνης στο Ποτάμι.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη να αποκτήσουμε μία εξωστρεφή οικονομία, με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ επισήμανε ότι τα τεράστια προβλήματα και οι βαριές απαιτήσεις του 3ου Μνημονίου επιβάλλουν πλέον την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση του πολιτικού συστήματος.
Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον που εγγυάται την ασφαλή πορεία της στο μέλλον. Περάσαμε ΣΥΡΙΖΑ από την άβυσσο. Τώρα πρέπει, πάση θυσία, η χώρα να ορθοποδήσει εφαρμόζοντας εκείνες τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, την παιδεία, τη Δημόσια διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, που θα της επιτρέψουν να απαλλαγεί οριστικά από τα μνημόνια.
Ο απελθών πρωθυπουργός, όπως και ο Καμένος, κέρδισε την εξουσία με ψέματα, με αιχμή της πολιτικής του το τεχνητό δίλλημα Μνημόνιο - Αντιμνημόνιο, αποκρύπτοντας τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Στη συνέχεια, ξόδεψε χρόνο πειραματιζόμενος με τη θεωρία της δημιουργικής ασάφειας, τη θεωρία των παιγνίων, περιδιαβαίνοντας και ζητώντας δανεικά από την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, το Ιράν, παίζοντας με το γεωστρατηγικό σημείο της χώρας, προσποιούμενος ότι διαπραγματεύεται και όταν συνειδητοποίησε ότι η Ευρώπη δεν χορεύει πεντοζάλη, όταν αντιλήφθηκε την πραγματικά δύσκολη κατάσταση, στην οποία, με ευθύνη του, έφερε τη χώρα τότε έκανε μεταβολή.
Στο σημείο που βρισκόμαστε πρέπει να εστιάσουμε στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνουμε αυτάρκεις. Σε διαφορετική περίπτωση, σύντομα, θα υπάρξει η ανάγκη και ενός τέταρτου μνημονίου.
Η Γιάννα Παναγοπούλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους λόγους για τους οποίους ο πολίτης πρέπει να επιλέξει το Ποτάμι ώστε, ενισχυμένο, να καταφέρει να έχει ουσιαστικό λόγο στη διακυβέρνηση της χώρας.
«Η πολυτέλεια του χρόνου και των ψευδαισθήσεων τελείωσε και της αντιμνημονιακής χίμαιρας επίσης. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην βλέπουμε τα αυτονόητα» είπε χαρακτηριστικά.
«Σε αυτές τις εκλογές έχουμε την ευκαιρία να γλιτώσουμε από το δαίμονα του εθνολαϊκισμού και της δημαγωγίας.
Οι πολίτες θα πρέπει να σταθούν με ωριμότητα απέναντι στο νέο δίπολο που διαμορφώνεται, και να δουν ότι το Ποτάμι ήταν το μόνο πολιτικό κίνημα που τους είπε από την αρχή την αλήθεια και έχει στο DNA του τις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε ευρύτατες συνεργασίες και οι όροι για αυτό πρέπει να αφορούν τα πρόσωπα και τη στρατηγική. Έτσι, επιβάλλεται να προχωρήσουμε στο σχηματισμό κυβέρνησης με ανθρώπους που έχουν «κολλήσει» ένσημα στη ζωή τους, είναι καταξιωμένοι στην κοινωνία, δεν προέρχονται από τους κομματικούς σωλήνες ούτε αποτελούν τους εκλεκτούς των κομμάτων».
Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε στην αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, στην αποδαιμονοποίηση και απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, να στρέψουμε την προσοχή μας και στον ιδιωτικό τομέα και να συμβάλουμε στη δημιουργία προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν να ανθίσει η επιχειρηματικότητα δίχως στρεβλώσεις και ιδεοληψίες. Για το πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε μέχρι τώρα τη χώρα, υπάρχουν μόνον οι πολιτικοί του πελάτες, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι!! Υπάρχει όμως και ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος παράγει και οι εργαζόμενοι σε αυτόν».
«Η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Στην Ελλάδα, δυστυχώς έχουμε δαιμονοποιήσει την επιχειρηματικότητα. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα της επένδυσης χρυσού στις Σκουριές. Στην προσπάθεια εξασφάλισης ενός αριστερού «άλλοθι», παραμονή της παραίτησης του υπουργού, αδιαφορώντας για τους χιλιάδες εργαζόμενους και την ίδια την επένδυση, ανέστειλε την άδεια λειτουργίας της.
Δείτε εδώ το βίντεο της συνέντευξης:
*Η Γιάννα Παναγοπούλου είναι εμπειρογνώμονας του Τομέα Δικαιοσύνης στο Ποτάμι.