14 Οκτωβρίου, 2017

Η Λάρισα είναι μια πόλη μεγάλης δύναμης

«Πιστεύω ότι ο κόσμος είναι έτοιμος για κάτι νέο. Η διάψευση που πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη. Δεν θέλει όμως να επιστρέψει στο παρελθόν. Θέλει μια νέα πρόταση. Αυτή που κάνουμε. Νέο Κίνημα, νέο όνομα, νέα ηγετική ομάδα, νέες προτάσεις. Κάτι τέτοιο θα φτάσει το ποσοστό μας στο 15%, οπότε όλα αλλάζουν στο πολιτικό σκηνικό» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, στη δημοσιογράφο Λένα Κισσάβου.

Εξηγώντας τη δική του πρόταση για το νέο προοδευτικό φορέα τόνισε ότι «το μέλλον θέλει ενώσεις στο Κέντρο και τολμηρές προτάσεις» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο του Μακρόν, δηλαδή να μας ενώσουν οι λύσεις για τα προβλήματα και όχι οι προηγούμενες ιδεολογίες». Ως προς το ζήτημα των συνεργασιών επεσήμανε ότι το νέο Κίνημα θα πρέπει να χαράξει καθαρή πορεία για να πάει τη χώρα στα ανοιχτά. «Είμαστε απέναντι στον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αυτό είναι σαφές, και με την παρούσα πολιτική τους δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας. Ο συντηρητισμός όμως της ΝΔ και τα βαρίδια του παρελθόντος που φέρνει μαζί της, όποιες και αν είναι οι προθέσεις του κ. Μητσοτάκη, δεν κάνει κανένα πολύ αισιόδοξος» υπογράμμισε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, στάθηκε ιδιαίτερα στη ανάγκη για ευρεία συμμετοχή του κόσμου στην επικείμενη εκλογική διαδικασία. Όπως είπε: «Χωρίς το λαό της προοδευτικής παράταξης δεν υπάρχει παράταξη. Η μεγάλη συμμετοχή είναι και η μεγάλη εγγύηση ότι αυτό που κάνουμε θα είναι δυνατό και νικηφόρο».

Τέλος, αναφερόμενος στη σημασία της περιφέρειας σημείωσε ότι «η Λάρισα είναι μια πόλη μεγάλης δύναμης» ενώ τόνισε ότι «αν θέλουμε να αλλάξουμε ζωή πρέπει να δυναμώσουμε την περιφέρεια». Επεσήμανε μάλιστα ότι πολλές από τις προτάσεις που έχει καταθέσει αποσκοπούν στη «μείωση του κράτους των Αθηνών και στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης».

Διαβάστε τη συνέντευξη παρακάτω:

Είστε ευχαριστημένος από την προσωπική σας απόδοση στο πρώτο debate που έγινε την Πέμπτη; Θα γίνουν και άλλα;

Η βαθμολογία των πολιτικών είναι δουλειά των δημοσιογράφων και των πολιτών. Εγώ είπα τις απόψεις μου. Χωρίς φιοριτούρες και στρογγυλά λόγια. Αν κρίνω πάντως από το κλίμα στα κοινωνικά δίκτυα μάλλον ο κόσμος έμεινε ευχαριστημένος από τις απαντήσεις μου. Ελπίζω να γίνουν και άλλα debate. Και ελπίζω αυτή τη φορά να είναι παρούσα και η κυρία Γεννηματά. Δεν θέλουμε ενότητα με σιωπή. Θέλουμε ενότητα με αντιπαραθέσεις.

Στο debate είπατε ότι στον νέο φορέα μπορεί να είσαστε και στρατηγός και στρατιώτης. Το εννοείτε;

Τι σας παραξενεύει. Είπα και το ξαναλέω ότι όποιοι μπαίνουν σε αυτή τη μάχη πρέπει να είναι έτοιμοι και να χάσουν. Να δεχθούν το αποτέλεσμα και να αφήσουν τον νικητή να κυβερνήσει την παράταξη. Κάλεσα και τους άλλους υποψηφίους να πουν το ίδιο. Και κυρίως η κυρία Γεννηματά, γιατί είναι καθοριστική η στάση που θα κρατήσουν οι αρχηγοί των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει ενότητα. Ας το πούμε λοιπόν. Η παράταξη δεν έχει ανάγκη μόνο από στρατηγούς έχει ανάγκη και από στρατιώτες.

Τι θα εμποδίσει όμως κάποιον από τους άλλους υποψηφίους να διασπάσει αργότερα το νέο Κίνημα;

Η δική μου ηθική, γιατί μόνο για τον εαυτό μου μπορώ να μιλήσω, δεν μου επιτρέπει παλινδρομήσεις. Έχω δεσμευτεί ότι θα παραμείνω σε κάθε περίπτωση στο νέο φορέα. Αλλά πιστεύω και ότι οι συνυποψήφιοί μου θα πράξουν το ίδιο. Η μεγαλύτερη εγγύηση για τη μακροημέρευση και την προοπτική του νέου Κινήματος είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Αν ψηφίσουν μαζικά, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, κανείς δεν θα τολμήσει να διασπάσει μια παράταξη που γεννήθηκε στην κοινωνία και όχι στους κομματικούς διαδρόμους.

Η πρόταση σας για ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως δεν έγινε τελικά δεκτή. Μήπως τελικά όλη αυτή η συζήτηση κούρασε τον κόσμο του Κέντρου και θα έρθουν λιγότεροι να ψηφίσουν;

Το αντίθετο πιστεύω. Θα έρθουν πολλοί περισσότεροι για να δώσουν μια απάντηση σε αυτούς που θέλουν ένα μικρό μίζερο κόμμα και όχι ένα δυνατό και μεγάλο Κίνημα. Έπρεπε να είχαμε δώσει την δυνατότητα στα παιδιά μας να συμμετάσχουν, στους επιστήμονες και στους εργάτες που έχουν φύγει τα χρόνια της κρίσης. Τώρα θα πρέπει να αναζητήσουν τις κάλπες στις πρωτεύουσες των χωρών που βρίσκονται. Τους υπόσχομαι όμως ότι το νέο Κίνημα θα καθιερώσει την ηλεκτρονική ψήφο για να παίρνουμε μαζί τις αποφάσεις σε όλα τα σημαντικά ζητήματα.
Κάποιοι λένε ότι όλα αυτά που αφορούν τους κανόνες μιας αναμέτρησης θα έπρεπε να είχαν ξεκαθαριστεί πριν εσείς και η κυρία Γεννηματά δώσετε τα χέρια και συμφωνήσετε ότι πάμε για ένα νέο φορέα, ένα νέο Κίνημα.
Ας μην μείνουμε άλλο σε αυτή την άχαρη συζήτηση. Πάντως να ξέρετε ότι ο μόνος όρος που είχα βάλει, για να δώσω τα χέρια με την κυρία Γεννηματά – όπως λέτε- ήταν ότι θα κάνουμε το παν για να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Χωρίς τον λαό της προοδευτικής παράταξης δεν υπάρχει παράταξη. Η μεγάλη συμμετοχή είναι και η μεγάλη εγγύηση ότι αυτό που κάνουμε θα είναι δυνατό και νικηφόρο.

Στο νέο φορέα πώς θα μπορέσουν να συνυπάρξουν πολιτικοί και κόμματα με διαφορετικές αφετηρίες και διαφορετικές αντιλήψεις;

Ο προοδευτικός χώρος χωράει κεντροαριστερούς, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους, κεντρώους, αλλά και όλους τους ακτιβιστές του κέντρου. Τα κόμματα αυστηρής ιδεολογίας, είναι μικρά κόμματα. Το μέλλον θέλει ενώσεις στο Κέντρο και τολμηρές προτάσεις. Αν ηγηθώ αυτού του καινούργιου, μεγάλου, προοδευτικού χώρου θα υπάρχει θέση για όλους. Πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο του Μακρόν, δηλαδή να μας ενώσουν οι λύσεις για τα προβλήματα και όχι οι προηγούμενες ιδεολογίες. Όχι μονολιθικά κόμματα, αλλά μεγάλα κόμματα με τάσεις, με ζωντανές απόψεις και τελικά με πολλές λογικές, τολμηρές λύσεις.

Πώς όμως θα συνεργαστείτε. Στην Βουλή εσείς ψηφίσατε το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, ενώ η ΔΗΣΥ όχι. Πώς θα τα καταφέρετε να βρείτε κοινή γραμμή;

Όταν πρόκειται για ζητήματα δικαιωμάτων ή όταν η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως το καλοκαίρι του 2015, δεν έχουμε καμιά δεύτερη σκέψη για τη στάση μας. Θα ψηφίζουμε και αυτό δεν είναι παραχώρηση προς καμία κυβέρνηση. Είναι υποχρέωσή μας προς τους πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν σε μειονότητες. Η προοδευτική παράταξη άλλωστε έχει παράδοση στην τολμηρότητα στα κοινωνικά θέματα. Θυμηθείτε τον Ανδρέα και την μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου. Τον Σημίτη και την σύγκρουση με τις ταυτότητες. Τον Γιώργο που έθεσε το θέμα της καύση των νεκρών. Κανείς τους δεν υποχώρησε στις πιέσεις των ακραίων εκκλησιαστικών κύκλων και των συντηρητικών.

Ποια προοπτική όμως μπορεί να έχει ο νέος φορέας μέσα σε ένα σκηνικό πόλωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ; Δεν φοβάστε ότι θα συμπιεστεί μέσα στον δικομματισμό;

Πιστεύω ότι ο κόσμος είναι έτοιμος για κάτι νέο. Η διάψευση που πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη. Δεν θέλει όμως να επιστρέψει στο παρελθόν. Θέλει μια νέα πρόταση. Αυτή που κάνουμε. Νέο Κίνημα, νέο όνομα, νέα ηγετική ομάδα, νέες προτάσεις. Κάτι τέτοιο θα φτάσει το ποσοστό μας στο 15% οπότε όλα αλλάζουν στο πολιτικό σκηνικό.

Και μετά τις βουλευτικές εκλογές με ποιον θα πάτε; Με τον κ.Μητσοτάκη ή τον κ.Τσίπρα;

Στην Ελλάδα λόγω του εκλογικού νόμου δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Όμως για μένα οι συνεργασίες δεν είναι ζήτημα αριθμητικής. Ούτε «τι μου δίνεις – τι σου δίνω», στο παρασκήνιο. Γίνονται στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και πάντα με γνώμονα το καλό του τόπου. Αυτό πιστεύω. Δείτε τι κάνουν τα κόμματα στην Γερμανία, στην Ολλανδία. Για μήνες συζητούν ένα - ένα τα σημεία της συνεργασίας τους, ιεραρχώντας προτεραιότητες και ανάγκες. Εμείς πριν από τις εκλογές θα είμαστε ξεκάθαροι για τους όρους και τα σημεία που θα μας επιτρέψουν ή όχι, μια κυβερνητική συνεργασία.

Ναι αλλά η δική σας προτίμηση ποια είναι; Με την ίδια ευκολία θα συνεργασθείτε με τον κ. Μητσοτάκη, το ίδιο και με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η νέα παράταξη χρειάζεται ένα γερό τιμόνι που θα αποφύγει δεξιούς υφάλους και αριστερούς σκοπέλους. Και που θα χαράξει καθαρή πορεία για να πάει τη χώρα στα ανοιχτά. Είμαστε απέναντι στον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αυτό είναι σαφές, και με την παρούσα πολιτική τους δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας. Ο συντηρητισμός όμως της ΝΔ και τα βαρίδια του παρελθόντος που φέρνει μαζί της, όποιες και αν είναι οι προθέσεις του κ. Μητσοτάκη, δεν κάνει κανένα πολύ αισιόδοξος.
Τον Ιανουάριο του 2015 είχατε παρουσιάσει στην Λάρισα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας σας. Μπορεί και να σας φέρνει γούρι η πόλη μας...
Ίσως να είναι και οι ποταμοί και οι παραπόταμοι που κάνουν θελκτικό το μέρος για μας. Πάντως η Λάρισα είναι μια πόλη μεγάλης δύναμης. Και αν θέλουμε να αλλάξουμε ζωή πρέπει να δυναμώσουμε την περιφέρεια. Πολλές από τις προτάσεις μας σε αυτό αποσκοπούν. Μείωση του κράτους των Αθηνών και τοπική ανάπτυξη.