31 Μαρτίου, 2016

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις

«Απόλυτη αναντιστοιχία λόγων και έργων της Κυβέρνησης στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, όπως και σε αυτό της διαφθοράς», δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης στην Ολομέλεια της Βουλής στην συζήτηση για το Σ/Ν Ανταλλαγής Φορολογικών Πληροφοριών. «Δεν ξέρω αν πρέπει να το θεωρήσω πολιτική ανικανότητα ή αδιαφορία», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η κυβέρνηση ανέπτυξε μια ολόκληρη παραφιλολογία γύρω από τις λίστες, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα, ενώ την ίδια στιγμή τα στοιχεία για το 2015 δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ αυξήθηκε.

Αναφερόμενος στην υπό ενσωμάτωση οδηγία, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι το πλαίσιο και η πρόσβαση στην πληροφορία από μόνα τους δεν είναι αρκετά: «Πρέπει να μπορούν να αξιοποιηθούν και να μην μένουμε στις δηλώσεις εντυπωσιασμού αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση. Η κυβέρνηση θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της να χρησιμοποιήσει αυτήν την πληροφόρηση». Σημείωσε δε, ότι με αυτό το νομοσχέδιο δεν θεσμοθετούμε την δυνατότητά μας να αξιοποιήσουμε στοιχεία, αλλά την υποχρέωση μας να παρέχουμε στοιχεία σε άλλα κράτη-μέλη.

Σε σχέση με την τροπολογία, που αναβάλει την μεταρρύθμιση για τα θέματα του πτωχευτικού κώδικα, σχολίασε ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλει τσεκούρι 5,5 δις μέτρων στην μέση οικογένεια, ένα μέτρο καθαρά μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα το βάζει στον πάγο. «Είστε άξιοι συνεχιστές των προηγούμενων κυβερνήσεων που είχαν αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε.

Στη συνέχεια ο Χ. Θεοχάρης τόνισε, ότι η τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την στελέχωση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, παρακάμπτει και καταστρατηγεί τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Γιατί, σημείωσε, η κυβέρνηση ρυθμίζει όλα τα θέματα της δημόσιας διοίκησης με εξαιρέσεις, ώστε να κρατάει ομήρους τους υπάλληλους.

Την ίδια ώρα, όπως είπε, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από ότι ήταν τον Ιούνιο με την επιβολή των capital controls. «Αφού δεν υπάρχει εμπιστοσύνη να φέρει ο κόσμος τα χρήματά του στις τράπεζες, δεν θα υπάρξει και εμπιστοσύνη να έρθουν ξένοι επενδυτές», κατέληξε.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Χάρης Θεοχάρης - Β' Αθήνας