21 Ιανουαρίου, 2016

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για τους νησιώτες»

Ερώτηση του βουλευτή Β’ Αθήνας με το Ποτάμι, Γιώργου Αμυρά, προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία τονίζει ότι οι ενισχύσεις που δικαιούνται οι νησιώτες γεωργοί είναι ευρωπαϊκά κονδύλια, που έχουν προεισπραχθεί απ’ την Ελλάδα και δεν τους έχουν καταβληθεί, σε αντίθεση με τους γεωργούς της υπόλοιπης χώρας.

Την ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει ΦΠΑ 23% στα νησιά του Αιγαίου, σχεδιάζει τη φορολογική αφαίμαξη και του μικρότερου γεωργού, την ώρα που προκαλεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον σε βάρος οποιουδήποτε παράγει και δημιουργεί σ’ αυτή τη χώρα, προχωρά σε μεροληπτική διάκριση σε βάρος των νησιωτών αγροτών του Αιγαίου, αρνούμενη να καταβάλλει στους δικαιούχους νησιώτες την ενίσχυση για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης και των βιολογικών καλλιεργειών.

Κατόπιν τούτων, ο κ. Αμυράς ζητά να μάθει για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η άνιση μεταχείριση των δικαιούχων πληρωμών από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) στα νησιά και βάσει ποιας νομικής βάσης και κριτηρίων έγινε αυτή η επιλογή.

Τέλος, ο κ. Αμυράς ζητά να μάθει πότε πρόκειται να ολοκληρωθούν οι πληρωμές στους δικαιούχους των νησιών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Πληρωμές ενισχύσεων στα νησιά του Αιγαίου.

Κύριε υπουργέ, λόγω έλλειψης πιστώσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε να αφήσει εκτός πληρωμών τους δικαιούχους των νησιών του Αιγαίου σε προγράμματα όπως η εξισωτική αποζημίωση των γεωργών, η βιολογική γεωργία αλλά και τα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης. Ειδικά για το τελευταίο το πρόβλημα είναι οξύ διότι ενώ ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με επιστολή του στις αρχές Οκτωβρίου 2015 καλούσε τους ενδιαφερόμενους να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους και να καταθέσουν αιτήματα πληρωμής έως 05.11.2015 ώστε να λάβουν τις αναλογούσες ενισχύσεις έως 31.12.2015 και οι επενδυτές πιέστηκαν οικονομικά (κάποιοι χρεώθηκαν) και ολοκλήρωσαν τις επενδύσεις τους, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωσε ότι τα χρήματα δεν επαρκούν για να τους πληρώσει με αποτέλεσμα να βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση καθώς δεν υπάρχει αρμόδιος να τους απαντήσει ούτε πότε θα πληρωθούν αλλά ούτε και αν θα πληρωθούν.

Δεδομένου ότι οι πληρωμές αυτές γίνονται 100% με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και οι δράσεις είναι συμβασιοποιημένες, δηλαδή τα σχετικά κονδύλια έχουν προεισπραχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για το που πήγαν τα χρήματα που προορίζονταν για τους δικαιούχους των νησιών καθώς αυτοί εξαιρέθηκαν, ενώ οι δικαιούχοι της υπόλοιπης χώρας πληρώθηκαν κανονικά.

Η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψιν της τα προβλήματα της νησιωτικότητας, βάσει της οποίας υποχρεώνεται τόσο η Ε.Ε. όσο και η εθνική κυβέρνηση να εφαρμόζουν ευνοϊκότερες πολιτικές για τους νησιώτες, συνεχίζει τις μεροληπτικές της πολιτικές εις βάρος των κατοίκων των νησιών και ειδικότερα εις βάρος των πιο ευαίσθητων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων που είναι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι. Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Γιατί υπήρξε αυτή η άνιση μεταχείριση των δικαιούχων πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στα νησιά και βάσει ποιας νομικής βάσης και κριτηρίων έγινε αυτή η επιλογή;

2. Πότε πρόκειται να ολοκληρωθούν οι πληρωμές στους δικαιούχους των νησιών;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς - Β΄ Αθήνας

Σχετικά