20 Ιανουαρίου, 2016

«Σε κατάρρευση τα Κέντρα Υγείας στο νομό Λάρισας»

Την κατάρρευση των Κέντρων Υγείας στον Ν. Λάρισας αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας.

Ενώ με τον Ν.4238/2014 προβλεπόταν τα Κέντρα Υγείας να περάσουν στην δικαιοδοσία των Υγειονομικών Περιφερειών, συνεχείς αναβολές της πλήρους εφαρμογής του νόμου, αλλά και η μετάθεση της ευθύνης στήριξης των Κέντρων Υγείας στις ΥΠΕ χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι στήριξης τους, έχουν οδηγήσει τα Κέντρα Υγείας στον Ν. Λάρισας στα όρια της κατάρρευσης. Έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ελλείψεις σε πετρέλαιο θέρμανσης, που στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στον πίνακα της ΔΕΗ, λόγω υπερφόρτωσης από χρήση θερμαντικών σωμάτων. Επιπλέον με ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του Νομού Λάρισας καταγγέλλει τις ελλείψεις σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, σε υλικό απαραίτητο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στην φύλαξη. Επιπροσθέτως, το ΓΝ Λάρισας ενημέρωσε με έγγραφό του, ότι σταματά η χορήγηση φιαλών οξυγόνων προς τρίτους, με αποτέλεσμα τα Κέντρα Υγείας του Νομού να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς οξυγόνο. Τέλος, εξαιτίας του ότι έχει λήξει η σύμβαση με την εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την αποκομιδή μολυσματικών αποβλήτων, ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία.

Το Ποτάμι ρωτά τον Υπουργό Υγείας αν είναι σε γνώση του τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας του Νομού Λάρισας και αν ναι, από πότε. Επίσης, ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει ώστε να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των προμηθειών των Κέντρων Υγείας και τέλος σε ποιες κινήσεις θα προβεί ώστε να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Σε κατάρρευση τα Κέντρα Υγείας στο νομό Λάρισας»

Με το ν. 4238/2014 τα Κέντρα Υγείας περνούν στην δικαιοδοσία και ευθύνη των Υγειονομικών Περιφερειών. Αυτό μπορεί να ακούγεται ορθολογικό σε πολιτική βάση, αφού οδηγεί σε αποκέντρωση που είναι το ζητούμενο, θα έπρεπε, όμως, η μετάβαση να γίνει βάσει ενός συνολικού σχεδίου και μόνο αφού έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι – τόσο οικονομικοί όσο και ανθρώπινου δυναμικού. Πλέον, η προμήθεια όλων των αναλώσιμων υλικών έχει περάσει στη δικαιοδοσία των ΥΠΕ, με εξαίρεση τα φάρμακα που έχουν παραμείνει προς το παρόν στα νοσοκομεία. Οι συνεχείς αναβολές έχουν δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα τα οποία έχουν ενταθεί λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας τον χειμώνα (ανάγκες θέρμανσης κλπ). Για παράδειγμα, στα Φάρσαλα πήρε φωτιά ο πίνακας της ΔΕΗ λόγω υπερφόρτωσης από τη χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Κέντρο Υγείας Αγιάς όπου και εκεί έχει τελειώσει το πετρέλαιο.

Οι ελλείψεις δεν περιορίζονται, δυστυχώς, μόνο στο πετρέλαιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του Νομού Λάρισας υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, σε υλικό απαραίτητο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στη φύλαξη. Επιπλέον, το ΓΝ Λάρισας ενημέρωσε με το 629/14-1-2016 έγγραφό του, ότι σταματά η χορήγηση φιαλών οξυγόνου προς τρίτους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα κέντρα υγείας να μείνουν χωρίς οξυγόνο. Δυστυχώς, πολλά Κέντρα Υγείας έχουν φτάσει στο σημείο να εκλιπαρούν τους Δήμους και τις Περιφέρειες για τη χορήγηση βασικών υλικών. Τέλος, έχει λήξει η σύμβαση με την εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την αποκομιδή μολυσματικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία.

Επειδή η περαιτέρω υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας και των εργασιακών συνθηκών των γιατρών και του λοιπού προσωπικού, επιτείνει το υπάρχον χάος του ΕΣΥ,

Επειδή τα Κέντρα Υγείας εξακολουθούν να λειτουργούν αποκλειστικά χάρη στην αυταπάρνηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Έχουν περιέλθει σε γνώση σας τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας του Νομού Λάρισας; Και, εάν ναι, από πότε;

2) Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε, ώστε να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο θέμα των προμηθειών των Κέντρων Υγείας;

3) Σε ποιες κινήσεις θα προβείτε, ώστε να στελεχωθούν άμεσα τα Κέντρα Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό

Ο ερωτών βουλευτής:
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας