Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανέβηκε στην εξουσία καταγγέλλοντας τα μνημόνια. Σήμερα φέρνει για ψήφιση το μνημόνιο Νο 3.
Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, ή καλύτερα, ό,τι έμεινε από αυτή, θα περάσει το μνημόνιο της χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης. Η ίδια, διά στόματος Πρωθυπουργού αλλά και άλλων στελεχών προσποιείται πως δε θα το εφαρμόσει, διατείνεται πως δεν πιστεύει στην εφαρμογή του. Όμως το Μνημόνιο 3, δεν είναι αγνώστου Πατρός, είναι τέκνο της ίδιας της συγκυβέρνησης: το μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου.
Ο κ Δραγασάκης δήλωσε «κάναμε λάθος, νομίζαμε πως εκβιάζουμε τους Ευρωπαίους» . Έτσι απλά. Μια τρομακτική ζημιά στην Ελλάδα , ένα απλό λάθος.
Το μνημόνιο είναι η άμεση συνέπεια της ανικανότητας της κυβέρνησης. Ο Λαός, οι αγρότες, οι μισθωτοί, η ιδιωτική οικονομία, οι άνεργοι που όλοι ξεχνούν, θα πληρώσουν τα λάθη της κυβέρνησης. Θα πληρώσουν τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός πως το κυβερνών κόμμα επέλεξε να μετατρέψει την κρίση στο εσωτερικό του σ πρόβλημα της κυβέρνησης και της χωράς καθώς το λύνει έχοντας παραλύσει την οικονομία. Έσκασε μια χειροβομβίδα στα χέρια σας επειδή δεν πιστεύατε καν πως αυτό που κρατάτε είναι η περόνη. Την τραβήξατε πάρα τις προειδοποιήσεις. Και μετά λέτε απλά, «κάναμε λάθος»! Τέτοια ανευθυνότητα!
Όμως, τα εισπρακτικά μέτρα, τα χειρότερα που έχουμε δει, υποτίθεται πως λαμβάνονται για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, για να περάσουμε σε ανάπτυξη. Ποιος όμως θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις; ποιος θα προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αλλαγές στο δημόσιο, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και του επιχειρείν; Ποιος θα κάνει την αποπολιτικοποίηση της Διοίκησης; Τα τρία τέταρτα των ελάχιστων έτσι κι αλλιώς νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση, καταργούνται ή τροποποιούνται από το μνημόνιο. Ποιος θα εφαρμόσει τις νέες διατάξεις; Οι ίδιοι υπουργοί που εισηγήθηκαν και ψήφισαν τα αντίθετα πριν λίγες εβδομάδες;
Με πολλούς τρόπους η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως λέει αλήθεια πως δεν πιστεύει στα μέτρα. Έχει αποδείξει πως είναι βαθύτατα αντιμεταρρυθμιστική και ασύμβατη με την Ευρώπη. Οι εκλογές δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα, γιατί το πρόβλημα δεν είναι η επικράτηση της μίας ενδοκυβερνητικής φατρίας έναντι της άλλης.
Στο Ποτάμι πάντα πιστεύαμε στην Ευρωπαϊκή πορεία, πάντα υποστηρίζαμε πως η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει συγκλίσεις και συμμαχίες που να υπερβαίνουνε τις πολιτικές και κομματικές αγκυλώσεις του πολιτικού συστήματος. Το στοίχημα δεν είναι η κυριαρχία έναντι των αντιπάλων. Το στοίχημα είναι η συγκρότηση συμμαχιών που θα μπορέσουν να βγάλουν την χώρα από την κρίση.
13 Αυγούστου 2015