16 Ιουνίου, 2015

Η κυβέρνηση έφερε σχέδιο χειρότερο και από αυτό των δανειστών

Ο βουλευτής Β΄Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης κατήγγειλε στην Ολομέλεια της Βουλής -στο πλαίσιο της συζήτησης για το Σ/Ν «τροποποίηση διατάξεων ΚΦΕ και άλλες διατάξεις» την κατάχρηση του καναλιού της Βουλής από την Πρόεδρο του σώματος, η οποία το έχει μετατρέψει σε προσωπικό εργαλείο.

“Πήρε στον ελληνικό λαό 92 χρόνια να μετατρέψει αυτό το χώρο από ανάκτορα σε Kοινοβούλιο το 1935. Kαι πήρε στην Πρόεδρο της Βουλής μόλις 5 μήνες να το ξανακάνει ανάκτορο”. Με τη φράση αυτή ο βουλευτής Β΄Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης κατήγγειλε στην Ολομέλεια της Βουλής -στο πλαίσιο της συζήτησης για το Σ/Ν «τροποποίηση διατάξεων ΚΦΕ και άλλες διατάξεις- την κατάχρηση του καναλιού της Βουλής από την Πρόεδρο του σώματος, η οποία το έχει μετατρέψει σε προσωπικό εργαλείο (δεδομένου ότι αναμεταδίδεται η διαδικασία στην επιτροπή για το χρέος και όχι η διαδικασία της Ολομέλειας).

Σχετικά με το Σ/Ν, ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που έρχεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αποτελεί ομολογία της ανικανότητας της κυβέρνησης για τρεις λόγους:

1. Άλλαξε φορολογικές διατάξεις μόλις 2 μήνες πριν χωρίς να συμπεριλάβει τις σημερινές αλλαγές.

2. Φέρνει τις διατάξεις εν μέσω υποβολής των δηλώσεων ενώ το προηγούμενο διάστημα η δικαιολογία που προέβαλε για την καθυστέρηση της έναρξης της υποβολής των δηλώσεων ήταν ότι περίμενε να ενσωματώσει τις παραπάνω αλλαγές. Η δικαιολογία αυτή δε στέκει.

3. Και πέρυσι έγιναν αλλαγές κατά τη διάρκεια των δηλώσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση και η τωρινή κυβέρνηση δεν έμαθε από τα λάθη φέρνοντας ίδιες ή παρόμοιας λογικής διατάξεις.

Ο κ. Θεοχάρης συνέχισε την ομιλία του στην Ολομέλεια λέγοντας “Παρόλα αυτά κρίνουμε το νομοσχέδιο ως θετικό. Ωστόσο ενσωματώστε τις προτεινόμενες διορθώσεις από την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής.

Είναι επίσης θετικό ότι δε δεχτήκατε τις τροπολογίες, παρόλο που υπήρξαν περίπτωση τροπολογίας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε τροπολογία σε νόμο που δεν ισχύει και θα περιμέναμε με ενδιαφέρον να την ακούσουμε να υποστηρίζει την εν λόγω τροπολογία.

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, είστε ένα βουδιστικό κόμμα και έχετε το μάντρα σας, «όχι λιτότητα, όχι υφεσιακά μέτρα» «όχι λιτότητα, όχι υφεσιακά μέτρα» αλλά είστε δάσκαλοι που δεν κρατάτε τον λόγο σας. Φέρνετε ύφεση χωρίς λιτότητα και χωρίς υφεσιακά μέτρα. Σε 4 μήνες με την απραξία σας έχετε φέρει την επενδυτική Σιβηρία. Αλήθεια όταν μιλούσατε για στενότερες σχέσεις με την Ρωσία αυτό εννοούσατε;
Φέρνετε συνεχώς άστοχα μέτρα:

-26% φόρος στις εισαγωγές υποτίθεται για τον έλεγχο των τριγωνικών συναλλαγών και τώρα ψάχνεται πως θα τον ακυρώσετε.

-Άρθρο 31, αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του μετόχου από 10% σε εταιρείες με περιορισμένη ευθύνη.

Ύφεση με τα μέτρα που προτείνετε στους θεσμούς.

Ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε ότι τον Μάρτιο θα είχαμε πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, τώρα είναι αδύνατο. Εσείς πως συμφωνήσατε με το στόχο του 1%; Πώς διαπραγματεύεστε με τον ΥΠΟΙΚ να έχει δεύτερες γραμμές; Ή μας κοροϊδεύετε ή κοροϊδεύετε τους εαυτούς σας.

Δυστυχώς διαλέγετε να μην αυξήσετε τον ΦΠΑ -το λιγότερο υφεσιακό φόρο- και αντ΄αυτού διαλέγετε έκτακτες εισφορές και ευχολόγια για πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Οι προτάσεις σας αποτελούν μνημείο προχειρότητας. Μιλάτε για 12% έκτακτη εισφορά και συγκρινόμενα με την πρόταση των 47 σελίδων βλέπουμε πως αυξήσατε τους συντελεστές, αυξήσατε τον αριθμό των επιχειρήσεων και έχετε μειώσει τα προβλεπόμενα έσοδα!

Επίσης φέρνετε αύξηση από 26% σε 29% του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων, αύξηση του φόρου αλληλεγγύης – 220 εκ για το 2015- και περικοπή 200 εκ. στις αμυντικές δαπάνες και υποστηρίζετε ότι δε φέρνετε υφεσιακά μέτρα. Και τι λέγατε στις προγραμματικές σας;
O κ. Νικολούδης μιλούσε για 2,5 δις έσοδα από τις λίστες. Τώρα έγιναν 200 εκ.

Το 1,5 δις του λαθρεμπορίου καυσίμων έγινε 75 εκ, τα 800 εκ. από τα τσιγάρα εξαφανίστηκαν. Υπάρχει τρίγωνο των Βερμούδων και εξαφανίστηκε η πολιτική σας βούληση;
Δεν έχετε σχέδιο, δεν ξέρετε καν πως είναι το σχέδιο. Αν η ανάπτυξη σας χτυπούσε από το κεφάλι όχι μόνο δεν θα την αναγνωρίζατε αλλά θα την απελαύνατε από τη χώρα. Η κυβέρνηση κατάφερε να έχει σχέδιο χειρότερο από τους δανειστές.

Επαναλαμβάνουμε όσα προτείνουμε για πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
-Δύο συντελεστές ΦΠΑ για μείωση φοροδιαφυγής και γραφειοκρατίας.
-Κατάργηση πρόωρων συντάξεων
-Ενοποίηση ταμείων
-Ενοποίηση εισφορών και φόρων.

Μας φέρνετε ένα πρόχειρο Σ/Ν, με ελάχιστες ελαφρύνσεις για τον ελληνικό λαό αλλά αν επιτέλους δε διαπραγματευτείτε σωστά ο λαός θα πληρώσει τους ερασιτεχνισμούς με τους οποίους διάγετε τον κυβερνητικό σας βίο”.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

[youtube id="Fe67sgzqh_I"]

*O Χάρης Θεοχάρης είναι βουλευτής Β' Αθήνας

16 Ιουνίου 2015

Σχετικά