9 Φεβρουαρίου, 2016

«Η Κυβέρνηση έχει δώσει πλήθος δειγμάτων στήριξης της κομματοκρατίας»

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για τις αλλαγές στη διοίκηση της ΓΓΔΕ.

Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για τις αλλαγές στη διοίκηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, ο βουλευτής του Ποταμιού αναφέρθηκε στην χαρακτηριστική καθυστέρηση μεταξύ της εισήγησης στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον νέο Γενικό Γραμματέα και στην ανακοίνωση και ανάληψη καθηκόντων ένα μήνα αργότερα. Σε αυτό το διάστημα η Γενική Γραμματεία προχώρησε τις διαδικασίες για τις αλλαγές των Γενικών Διευθυντών και άλλαξε τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων για μια σειρά από υπηρεσίες.

Ο Χάρης Θεοχάρης επισήμανε πως, ενώ εκκρεμούσε ακόμα η ανάληψη καθηκόντων από τον νέο Γενικό Γραμματέα, η ηγεσία του Υπουργείου προέβη στην πραγματικότητα σε ευρύτερες αλλαγές στη διοίκηση της ΓΓΔΕ και συνέχισε, ρωτώντας τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών ποια ήταν η επείγουσα ανάγκη για την εξαίρεση από την κανονική διαδικασία επιλογής προϊσταμένων των εν λόγω υπηρεσιών, πώς διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και του νέου επικεφαλής με αυτές τις ενέργειες και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ο Υπουργός για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της.

Κλείνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού τόνισε πως η Κυβέρνηση έχει δώσει πλήθος δειγμάτων στήριξης της κομματοκρατίας. Στη ΓΓΔΕ καταργεί τα γνωμοδοτικά συμβούλια, ενώ για τις διοικήσεις των νοσοκομείων σχεδόν αγνοεί τις εισηγήσεις των εν λόγω συμβουλίων. Σημείωσε δε, πως είναι απόλυτη ανάγκη να οδηγηθούμε στη χειραφέτηση της Δημόσιας Διοίκησης, μεταφέροντας αρμοδιότητες πέρα και από το επίπεδο του Γενικού Γραμματέα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης απάντησε πως για τους Γενικούς Διευθυντές δεν άλλαξε η διαδικασία των κρίσεων, ενώ για τους διευθυντές υπήρξε παράκαμψη του γνωμοδοτικού συμβουλίου επιλογής. Ενώ υπογράμμισε πως αναφορικά με την επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα δεν υπήρξε καμία διάσταση απόψεων μεταξύ Αναπληρωτή Υπουργού και Υπουργού.

Δείτε εδώ το βίντεο της συζήτησης:

Χάρης Θεοχάρης - Β' Αθήνας