Ομιλία του Χάρη Θεοχάρη, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το Σ/Ν Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας α) στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/50/ΕΕ και β) στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ και άλλες διατάξεις.
Στην διαχειριστική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης στο προσφυγικό -μεταναστευτικό αναφέρθηκε ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας με το Ποτάμι, κ. Χάρης Θεοχάρης, στην εισαγωγή της ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Όπως είπε, «οι βαρύτατες ευθύνες της Ευρώπης σε βάθος δεκαετίας δεν αναιρούν την πλήρη ανικανότητα της Κυβέρνησης στο νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας μας αυτή τη στιγμή». Συμπλήρωσε δε, ότι υπό τον μανδύα ενός κούφιου και κάλπικου ανθρωπισμού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ακολούθησε μια πολιτική ανοικτών συνόρων, την οποία δεν είχε τις δυνατότητες να υποστηρίξει και τώρα τρέχει εκ των υστέρων να περισώσει ό,τι μπορεί, επικαλούμενη υποκριτικά μονομερείς ενέργειες για το κλείσιμο των συνόρων.
Σε σχέση με το θέμα του κ. Μουζάλα, ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν αλλάζει με συνεντεύξεις, αλλά από τα Συμβούλια Πολιτικών Αρχηγών και μέσω θεσμικών οργάνων και θεσμικών κειμένων.
Κάλεσε, τέλος, την Κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα, αν συντάσσεται με τις θέσεις της Κύπρου και όχι με αυτές της Τουρκίας, σε σχέση με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων στην Σύνοδο Κορυφής. Αλλιώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δικαιούμαστε να σκεφτούμε, ότι όλο το παιχνίδι Καμμένου - Μουζάλα είναι ένας μεθοδευμένος αντιπερισπασμός».
Αναφερόμενος στην ουσία τής υπό ενσωμάτωση Οδηγίας και συγκεκριμένα σχετικά με το Μητρώο Δημοσιονομικών Ελεγκτών, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι, ενώ μεν διευρύνεται η δεξαμενή των ατόμων από τους οποίους αντλούνται οι δημοσιονομικοί ελεγκτές, συγχρόνως όμως καταργείται το ανώτατο όριο εξαετούς θητείας τους στην Γενική Διεύθυνση. Αυτό, όπως είπε, ευνοεί την δυνατότητα δημιουργίας κυκλωμάτων διαφθοράς σε αυτούς τους ευαίσθητους μηχανισμούς.
Επιπλέον, σχολίασε τις συνεχιζόμενες αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με τα εκκρεμή ζητήματα των αποδείξεων και τις αναδρομικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις, υπογραμμίζοντας ότι «η νομοθέτηση μέσα στην χρονιά για την φορολόγηση της προηγούμενης πρέπει να σταματήσει, γιατί είναι αντισυνταγματική».
Σε σχέση με την παράταση του λεγόμενου νόμου «Δένδια» κατά ένα μήνα, ο Χάρης Θεοχάρης ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό διευκρινίσεις σχετικά με το πόσες επιχειρήσεις έχουν κάνει χρήση αυτού του νόμου και αν τελικά υπάρχει χρησιμότητα για αυτήν την παράταση.
Τέλος, για την τροπολογία 284-65, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει ως πρωτοφειλέτης τα δάνεια του υπό εκκαθάριση ΟΔΙΕ, ο κ. Θεοχάρης ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει, εάν έχουν εξεταστεί πιθανά θέματα με κρατικές ενισχύσεις και εάν αυτή είναι η βέλτιστη λύση για το Ελληνικό Δημόσιο.
Χάρης Θεοχάρης - Β' Αθήνας