9 Ιουνίου, 2016

Η έξαρση του φαινομένου της κάμπιας ζητά άμεση επίλυση

Την έντονη ανησυχία τοπικών κοινοτήτων, όπως του Αγρινίου, σχετικά με την αύξηση των καμπιών, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Η «αισθητή» παρουσία της κάμπιας, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, τους έχει φέρει σε κατάσταση απόγνωσης, λόγω οικολογικών καταστροφών, που έχουν προξενηθεί, αλλά και προβλημάτων στην αγροτική ζωή, όπως στην κτηνοτροφία, και αλλεργίες. Για το λόγο αυτό, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός, εάν υπάρχει σχεδιασμός για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου και με ποιο τρόπο σκοπεύει να βοηθήσει τους αγρότες των εν λόγω περιοχών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Η έξαρση του φαινομένου της κάμπιας ζητά άμεση επίλυση

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα έντονη ανησυχία προκαλεί στην τοπική κοινότητα Αφράτου του Δήμου Αγρινίου αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές όπως στην Αρκαδία, στην Αργολίδα και στη Δράμα η «αισθητή» παρουσία της κάμπιας. Οι ήδη προκληθείσες ζημίες σε εκτάσεις με πουρνάρια αλλά και σε άλλα είδη δρυός είναι πλέον εμφανή και δια γυμνού οφθαλμού. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, οι κάτοικοι, ευρισκόμενοι πια σε κατάσταση απόγνωσης, αναφέρουν ότι η όλη κατάσταση έχει λάβει δυστυχώς δραματικές διαστάσεις, αφού οι κάμπιες, εκτός από τις οικολογικές καταστροφές που έχουν προξενήσει και συνεχίζουν ακάθεκτες να προκαλούν, «εισβάλλουν» πλέον και στα ίδια τα σπίτια τους με «θύματα» κυρίως τα είδη ένδυσης και υπόδησης. Χαρακτηριστικά μάλιστα επισημαίνεται ότι «οι κάμπιες έχουν καλύψει τις οικίες τους». Στο σημείο δε αυτό θα πρέπει να υπομνησθεί ότι η κάμπια αποτελεί πηγή αλλεργιών με δυσάρεστα συμπτώματα, κυρίως για τα παιδιά.

Είναι καθ’ όλα αυτονόητο ότι η καταστροφή θαμνώδους βλάστησης, όπως πουρνάρια, κουμαριές κ.α., σε επιλέξιμους βοσκότοπους, που αποτελούν την αποκλειστική σχεδόν ζωοτροφή της αιγοτροφίας, πλήγει σημαντικά τον τομέα της κτηνοτροφίας. Ο ενδεχόμενος υποσιτισμός των ζώων αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της γαλακτοπαραγωγής και σε αποσυντονισμό του αναπαραγωγικού και παραγωγικού κύκλου. Μία κάποια λύση από το διαφαινόμενο «αδιέξοδο» θα μπορούσε να παράσχει η αγορά και προμήθεια ζωοτροφών, λύση όμως που θα συνεπάγεται αυτομάτως αύξηση των δαπανών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, των οποίων το διαθέσιμο εισόδημα έχει ήδη συρρικνωθεί σημαντικά.

Δεδομένων των προαναφερόμενων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Έχετε γνώση της δεδομένης κατάστασης; Εάν ναι, υπάρχει σχεδιασμός για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού;

Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να βοηθήσετε τους αγρότες των περιοχών για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας