3 Ιουνίου, 2015

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά σε ερώτηση του Μίλτου Κύρκου: Ο πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας στο Ακουγιού εκτός πλαισίου ασφαλείας της ΕΕ

Αντιδράσεις στην εγκατάσταση σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού της Τουρκίας αναγνωρίζει ο Επίτροπος Ενέργειας Αρίας Κανιέτε απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου. Ωστόσο σημειώνει την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποφανθεί για χωροταξικά θέματα τέτοιων εγκαταστάσεων και μάλιστα σε τρίτες χώρες όπως η Τουρκία.

Αντιδράσεις στην εγκατάσταση σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού της Τουρκίας αναγνωρίζει ο Επίτροπος Ενέργειας Αρίας Κανιέτε απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου. Ωστόσο σημειώνει την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποφανθεί για χωροταξικά θέματα τέτοιων εγκαταστάσεων και μάλιστα σε τρίτες χώρες όπως η Τουρκία. Στη συνέχεια αναφέρει ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης της Τουρκίας στην Ε.Ε. η Επιτροπή πιέζει την Τουρκία να διαμορφώσει ένα ρυθμιστικό, νομικό και διοικητικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ασφαλείας στους πυρηνικούς αντιδραστήρες ώστε να μην υπάρχει περίπτωση ατυχήματος. Τέλος επισημαίνει ότι η Τουρκία, παρά τις παραινέσεις της Επιτροπής δεν συμμετέχει στο σύστημα ECURIE (Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης από ακτινοβολίες).

Σε δήλωση του ο ευρωβουλευτής αναφέρει : "Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει στις προτεραιότητες της για τα επόμενα χρόνια την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γι αυτό προκαλεί ανησυχία που η Τουρκία επιλέγει την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων και μάλιστα χωρίς τις απαιτούμενες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και σε σεισμογενή περιοχή."

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:
Στις 14 Απριλίου, η Τουρκία ξεκίνησε στην περιοχή Ακούγιου που βρίσκεται στα μικρασιατικά παράλια, την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τέσσερις αντιδραστήρες του σταθμού αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2020. Πολλοί φορείς στην Τουρκία, αλλά και σε γειτονικές χώρες, έχουν επισημάνει ότι η κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, κυριολεκτικά πάνω από ενεργό σεισμογενές ρήγμα, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή.
Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

– Ανησυχεί για το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων σε ιδιαίτερα σεισμογενείς περιοχές κοντά στα ευρωπαϊκά σύνορα;

– Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, έχει εναρμονίσει τη νομοθεσία της με όλο το κεκτημένο για την πυρηνική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την πυρηνική ασφάλεια, όπως είναι υποχρεωμένη να πράξει;

Τέλος, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές, η χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας ως πηγής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να βασίζεται στην ικανότητα της κάθε χώρας να εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο ασφάλειας, προστασίας και διασφαλίσεων κατά τη διάρκεια του πλήρους κύκλου ζωής μιας πυρηνικής εγκατάστασης.

– Πληροί η Τουρκία αυτές τις προϋποθέσεις;

3 Ιουνίου 2015