30 Ιουνίου, 2016

«Η εθνική πόλο στον βάλτο της κυβερνητικής αδιαφορίας»

Ενώ δεν έχουν ακόμα κοπάσει οι πανηγυρισμοί από μία ακόμη επιτυχία της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης των Ανδρών, με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο φετινό World League, ο Πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο προπονητής και ο Αρχηγός της Εθνικής Ομάδας εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τις απαράδεκτες συνθήκες, που αντιμετωπίζουν οι αθλητές μας εν όψει μάλιστα της προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς, με ερώτηση, την οποία κατέθεσε προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναδεικνύει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει στην προετοιμασία της η Εθνική Ομάδα, 37 ημέρες πριν την έναρξη του ολυμπιακού τουρνουά υδατοσφαίρισης, εξαιτίας της ακαταλληλότητας και της μη διαθεσιμότητας κολυμβητηρίων.

Ο κ. Μαυρωτάς, γνωρίζοντας καλά τις ανάγκες της ολυμπιακής προετοιμασίας και τις απαιτήσεις της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης, έχοντας μετάσχει ο ίδιος σε 5 Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική Υδατοσφαίρισης, και επισημαίνοντας την τρέχουσα δυναμική της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία φθάνει μέχρι την κατάκτηση ενός μεταλλίου, προτρέπει την Πολιτεία να εξαντλήσει τις δυνατότητες υποστήριξης της Εθνικής, αντί να εμφανίζεται απλώς μετά τις επιτυχίες, για να εκφράσει τα συγχαρητήριά της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτες συνθήκες προετοιμασίας της Εθνικής Υδατοσφαίρισης εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων»

Η Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης των Ανδρών προετοιμάζεται για τη δέκατη συνεχόμενη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που αποτελεί πρωτοφανή επίδοση για τον ελληνικό αθλητισμό σε επίπεδο ομαδικών αθλημάτων. Μάλιστα, οι επιτυχίες της ομάδας τον τελευταίο χρόνο (3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 4η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο) δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για την κατάκτηση ενός μεταλλίου στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.

Δυστυχώς, στους αντίποδες των επιτυχιών της ομάδας βρίσκονται οι άσχημες συνθήκες προετοιμασίας της. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) κ. Δ. Διαθεσόπουλου, του προπονητή της ομάδας κ. Θ. Βλάχου και του αρχηγού της κ. Χ. Αφρουδάκη, στον απόηχο της κατάκτησης του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο την περασμένη Κυριακή, οι συνθήκες στο Ζάππειο Κολυμβητήριο είναι απαράδεκτες ενώ η Ομοσπονδία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις για χρήση του κολυμβητηρίου του Ο.Α.Κ.Α., με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε καθημερινή αναζήτηση χώρου προπόνησης 37 μόλις ημέρες πριν την έναρξη των υποχρεώσεών της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είναι εντυπωσιακά τα αντανακλαστικά του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην κατεύθυνση της αποποίησης ευθυνών με την έκδοση του από 29/06 δελτίου τύπου. Θα επιθυμούσαμε να είναι αντίστοιχα και στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος, δυστυχώς όμως το δελτίο τύπου δεν αναφέρει το παραμικρό περί προθέσεως συνδρομής της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης σε μια μοναδική στιγμή της ιστορίας της.

Εκτός από την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης υπάρχουν και οι αθλητές και αθλήτριες κολύμβησης καθώς και της συγχρονισμένης κολύμβησης που προετοιμάζονται για το Ρίο. Η μέριμνα του αρμόδιου Υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τις υποδομές των κολυμβητηρίων είναι κομβική για την προετοιμασία των αθλητών καθότι τα προβλήματα με τη λειτουργία των κολυμβητηρίων γίνονται ολοένα και πιο συχνά.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο ρόλος της πολιτείας είναι να προπαρασκευάζει τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών κι όχι απλώς να τους συγχαίρει εκ των υστέρων εάν και εφόσον τις φέρουν (κάτι που έχω ζήσει αρκετές φορές στην καριέρα μου).

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται η Πολιτεία, έστω την τελευταία στιγμή, να εξαντλήσει, ως θα όφειλε, τις δυνατότητες υποστήριξης της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης των Ανδρών, μεριμνώντας για την ανεύρεση χώρου προπόνησης υπό, τουλάχιστον, αξιοπρεπείς συνθήκες;

2. Υπήρξε δέσμευση από πλευράς Κυβέρνησης για την παραχώρηση προς χρήση στην Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης των Ανδρών του κολυμβητηρίου του Ο.Α.Κ.Α, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος της Κ.Ο.Ε., ανεξαρτήτως επισήμου αιτήματος;

3. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία είναι και η καθ’ ύλη αρμόδια, τη συντήρηση και λειτουργία των κολυμβητηρίων για αυτήν την περίοδο των υψηλών απαιτήσεων αλλά και για τον χειμώνα που παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα (όπως θέρμανσης);

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ

Σχετικά