11 Ιουνίου, 2015

Οι Έλληνες δε στηρίζουν πια τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Χάρη Θεοχάρη, προς τον Υπουργό Οικονομικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου από τον EFSF και την επίτευξη νέας συμφωνίας.

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Χάρη Θεοχάρη, προς τον Υπουργό Οικονομικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου από τον EFSF και την επίτευξη νέας συμφωνίας.

«Η κατάσταση στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους έχει ξεπεράσει τα όρια της διγλωσσίας και χαρακτηρίζεται πλέον από πλήρη κακοφωνία. Άλλα στελέχη μιλάνε για ρήξη, άλλα για δραχμή, το πρωί είμαστε αισιόδοξοι, το βράδυ όχι, περιμένουμε τα χρήματα του «θείου από την Αμερική», τα δισεκατομμύρια των Κινέζων, τον αγωγό των Ρώσων, και πρόσφατα η εφημερίδα Αυγή «ανακάλυψε» και άλλα 27 δις- άρα η διαπραγμάτευση είναι περιττή». Αυτά τόνισε, σήμερα στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Χάρης Θεοχάρης. Ανέφερε ότι η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης βρίσκει σύμφωνη τη μειοψηφία του κόσμου, με το 53,5% των πολιτών να μην είναι ικανοποιημένοι. Την ίδια στιγμή, το 60% φοβάται για τα χειρότερα: για το ότι δεν θα μπορεί να πάρει τα χρήματά του από την τράπεζα, ότι δεν θα πληρωθεί το μισθό και τη σύνταξή του. Η «ελπίδα» μειώθηκε από 80% σε 30% γιατί οι πολίτες διαισθάνονται την καταστροφή. Η κυβέρνηση περιφέρει τις κόκκινες γραμμές της, ενώ δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τις κόκκινες γραμμές των δανειστών. Ζητήσαμε από αυτούς στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5%- μας αντιπρότειναν 1%, ζητήσαμε 0,75%- μας ξανα-αντιπρότειναν 1%, τελικά χθες συμφωνήσαμε στο 1%. Αν το είχαμε κάνει από το Φεβρουάριο η οικονομία θα ήταν τώρα σε καλύτερη κατάσταση.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ερωτήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών

1. Ποιο είναι το πλαίσιο που έχει ήδη διαμορφωθεί για όλα τα επιμέρους υπό συζήτηση θέματα, ιδίως ΦΠΑ, κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό, εργασιακό, πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομικά και ειδικότερα ποιες οι προτάσεις των εταίρων και ποιες οι κυβερνητικές αντιπροτάσεις;

2. Έχει διασφαλιστεί η καταβολή των δόσεων του Ιουνίου 2015 προς το ΔΝΤ συνολικού ύψους 1,1 δις ευρώ ή πρόκειται να αναβληθούν οι εν λόγω πληρωμές;

Στη δευτερολογία του ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι είμαστε σύμφωνοι με τον τρόπο που η κυβέρνηση διατυπώνει τα ζητήματα: προφανώς στηρίζουμε ανάπτυξη και όχι ύφεση, συμφωνία και όχι υποταγή. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτά δε συνάδουν με τη λογική και τις ενέργειες της κυβέρνησης, η οποία δεν ήταν ώριμη και έτοιμη πολιτικά να κλείσει τη συμφωνία το Μάρτιο, και θα το κάνει τώρα με επιπλέον υφεσιακά μέτρα. Κάλεσε δε τον Υπουργό να είναι πολύ προσεκτικός με τις προτάσεις για το χρέος, καθώς δε μπορεί κανείς να ζητάει χρήματα και ταυτόχρονα να λέει στους δανειστές ότι τα ήδη χρωστούμενα δεν θα τα επιστρέψει. «Η κυβέρνησή σας είναι μέρος του προβλήματος», πρόσθεσε και κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα ζητήματα με ανοιχτό μυαλό. Τέλος, σε σχέση με το ΦΠΑ δήλωσε ότι δε συμφωνεί ούτε με την πρόταση των δανειστών ούτε με την ελληνική: η λύση είναι ενιαίος συντελεστής 18%, μειωμένος στο 8-9%, απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων από την υποχρέωση ΦΠΑ και αντιμετώπιση της επιβάρυνσης των νοικοκυριών με άλλους τρόπους.

Ο κ. Υπουργός στην απάντηση και τη δευτερολογία του επέρριψε τις ευθύνες για την πορεία των διαπραγματεύσεων πρωτίστως στους εταίρους, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία μαζί τους για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ και τέλος απέφυγε να απαντήσει στο σκέλος της ερώτησης που αφορούσε τις δόσεις προς το ΔΝΤ και αν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις για την πληρωμή τους.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης εδώ:

[youtube id="qCeI3iwuhO8"]

*Ο Χάρης Θεοχάρης είναι βουλευτής Β' Αθήνας

11 Ιουνίου 2015