8 Ιανουαρίου, 2016

«Οι εκκαθαρίσεις στο Υπουργείο Υγείας καλά κρατούν…»

Το θέμα αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού και υπεύθυνος του τομέα Υγείας του κόμματος, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Π. Πολάκης, φέρεται να έχει υπογράψει στις 31 Δεκεμβρίου 2015 απόφαση με την οποία «καρατομούνται» όλοι οι Διευθυντές του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για μετακινήσεις πέντε τμηματαρχών και ισάριθμων Προϊσταμένων Διευθύνσεων. Για κριτήρια και αξιολόγηση, ούτε λόγος. Οι κομματικές περγαμηνές αρκούν. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι η απόφαση δεν έχει αναρτηθεί στη διαύγεια, όπως επιτάσσει ο ν. 3861/2010.

Τη στιγμή που στο Μνημόνιο 3 (ν. 4336/2015, ΦΕΚ Α' 94/14-08-2015) εμπεριέχεται η ρητή απαίτηση των δανειστών –αυτονόητη σε κάθε ευνομούμενο κράτος- για «αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια εγκαθίδρυσης σκληρού κομματικού κράτους στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Φαίνεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί απαρέγκλιτα την τακτική των μικροπολιτικών διευθετήσεων και της τακτοποίησης ημετέρων των προκατόχων της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σίριαλ του «ξηλώματος» των Διοικητών Νοσοκομείων που προηγήθηκε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Μετά τους Διοικητές Νοσοκομείων, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φέρεται να «ξηλώνει» τώρα και τους Τμηματάρχες και τους Προϊσταμένους των Διευθύνσεων του Υπουργείου»

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Π. Πολάκης, φέρεται να έχει υπογράψει στις 31 Δεκεμβρίου 2015 απόφαση με την οποία «καρατομούνται» όλοι οι Διευθυντές του Υπουργείου. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για μετακινήσεις πέντε τμηματαρχών και ισάριθμων Προϊσταμένων Διευθύνσεων.

Φαίνεται πως το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει με τη γνωστή εμμονή της επιλογής προσώπων με αμιγώς κομματικά κριτήρια και της αξιολόγησης των υπαρχόντων με άγνωστα κριτήρια. Τη στιγμή που στο Μνημόνιο 3 (ν. 4336/2015, ΦΕΚ Α' 94/14-08-2015) εμπεριέχεται η ρητή απαίτηση των δανειστών –αυτονόητη σε κάθε ευνομούμενο κράτος- για «αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός σκληρού κομματικού κράτους στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί απαρέγκλιτα την τακτική των μικροπολιτικών διευθετήσεων και της τακτοποίησης ημετέρων των προκατόχων της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σίριαλ του «ξηλώματος» των Διοικητών Νοσοκομείων.

Επειδή καθ’ ομολογία του ίδιου του Υπουργού Υγείας το ΕΣΥ «κινδυνεύει με λειτουργικό μπλακ άουτ» και οι προτεραιότητες θα έπρεπε να είναι άλλες,

Επειδή η ανάληψη θέσεων ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό πρέπει να γίνεται με διαφανείς διαδικασίες επιλογής και όχι με αναθέσεις, γιατί η κομματοκρατία γεννά διαφθορά και επιτείνει το χάος του ήδη βαρύτατα πληγωμένου ΕΣΥ,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Έχετε πράγματι υπογράψει απόφαση, σύμφωνα με την οποία πρόκειται να μετακινηθούν οι Τμηματάρχες και οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων του Υπουργείου Υγείας; Εάν ναι, γιατί δεν έχει αναρτηθεί στη διαύγεια, όπως επιτάσσει ο ν. 3861/2010;

2) Με ποια κριτήρια έγιναν οι μετακινήσεις και ποια είναι η σκοπιμότητά τους; Κρίθηκαν Τμηματάρχες και Προϊστάμενοι Διευθύνσεων συλλήβδην ανεπαρκείς;

Ο ερωτών βουλευτής:
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας