23 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΕ αναγνωρίζει την ανάγκη υποβοήθησης των πλωτών μεταφορών προς περιφερειακές και παραμεθόριες περιοχές

Με μεγάλη πλειοψηφία έκανε δεκτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της χρήσης των πλωτών μεταφορών. Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού Μίλτος Κύρκος, εισηγητής στην έκθεση εκ μέρους της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δήλωσε:

«Τα ελληνικά νησιά ενισχύθηκαν με τη σημερινή έκθεση. Καταφέραμε -με τροπολογίες που καταθέσαμε μαζί με συναδέλφους που στηρίζουν περιοχές με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Μαδέιρα και οι Αζόρες στην Πορτογαλία, τα Κανάρια στην Ισπανία κτλ. - να δώσουμε έμφαση στην ανάγκη υποβοήθησης των περιφερειακών και παραμεθόριων περιοχών, για τις οποίες η άρρηκτη θαλάσσια διασύνδεση είναι παράγοντας συνοχής και ζωτικής σημασίας για το εμπόριο, την οικονομική ανάπτυξη και τον τουρισμό. Η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη την αυξημένη πλέον ανάγκη των εν λόγω περιοχών για διαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες μεταφορών.»

Η έκθεση αναφέρεται και στις δυνατότητες δανειοδότησης και εγγυήσεων για έργα πλωτών μεταφορών που παρέχονται, μεταξύ άλλων, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), ως συμπληρωματικό μέσο παράλληλα με τις παραδοσιακές επιχορηγήσεις. «Σημαντικό, επίσης, είναι και το Πρόγραμμα Εγγυήσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που αφορά εγγυήσεις για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια στη θάλασσα. Μια πρώτη συμφωνία πλαίσιο ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ της ανάπτυξης εναλλακτικών υποδομών για την προώθηση πλωτών μεταφορών συνάφθηκε μόλις πρόσφατα με εθνικούς παράγοντες και, όπως επιβεβαίωσε ο Επίτροπος Ντομπρόβσκις κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, θα ακολουθήσουν και άλλες», είπε ο κ Κύρκος.

Η έκθεση αναφέρεται και σε θέματα ασφαλείας, δικαιωμάτων επιβατών, απρόσκοπτης προσβασιμότητας, διασυνοριακής συνεργασίας, καθώς επίσης και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στα όρια των εκπομπών θείου, στην ποιότητα των καυσίμων και τη χρήση κινητήρων αποδοτικότερων από πλευράς καυσίμων, για τα οποία ο ευρωβουλευτής σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ διοργανώνει εκδήλωση την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.