Στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για την αναγκαιότητα και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πως η χώρα συνεχίζει να βυθίζεται στην αβεβαιότητα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα προβλήματα την ξεπερνούν.
Τόνισε χαρακτηριστικά πως «η παραμονή της χώρας στη Σένγκεν είναι σε κίνδυνο, η Κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τα τελεσίγραφα για κλείσιμο των συνόρων, τα δημόσια έσοδα κινήθηκαν πλήρως εκτός αρχικών στόχων για το 2015, αντί για 98% η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι στην πραγματικότητα 67,9%. Η Κυβέρνηση αφαίρεσε έργα από τον παρανομαστή για να κρύψει την χαμηλή απορροφητικότητα.»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού σημείωσε πως η αβεβαιότητα αυτή και το περιβάλλον που διαμορφώνει η κυβερνητική πολιτική θυμίζει απόλυτα το 1ο εξάμηνο του 2015. Διατύπωσε μάλιστα τον προβληματισμό του, πως σε λίγο θα υπάρχει ξανά ζήτημα, αν τα χρήματα θα φθάνουν και για το ΔΝΤ και για μισθούς και συντάξεις.
Σε αυτήν την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τρεις επιλογές υπογράμμισε ο Χάρης Θεοχάρης:
1η Να μην πληρώσει το ΔΝΤ. Σε αυτήν την περίπτωση αποκλείει ο Υπουργός κάθε δυνατότητα συμφωνίας.
2η Να μην πληρώσει πλήρως τους μισθούς του Δημοσίου. Να δώσει για παράδειγμα το 30% και το υπόλοιπο για παράδειγμα σε τριετή ομόλογα. Αυτό το χαρακτήρισε ως σενάριο απόλυτου χάους, σημειώνοντας με έμφαση πως ελπίζει πως η Κυβέρνηση το εξετάζει μεν αλλά δεν θα το προσπαθήσει.
3η Να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Επιλογή που θεώρησε ως την πιο πιθανή.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο γεγονός ότι το ΤΧΣ και το Υπουργείο Οικονομικών προβάλλοντας την υποχρέωση τήρησης εχεμύθειας και επαγγελματικού απορρήτου, αρνούνται να καταθέσουν στην εθνική αντιπροσωπεία την έκθεση γνωμοδότησης του ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού συμβούλου προς το ΤΧΣ για τις τιμές του βιβλίου προσφορών των ΑΜΚ των τραπεζών. Διερωτήθηκε, για ποιο λόγο αρνείται και το ταμείο και το Υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή και γιατί έγιναν 2 νομοθετικές αλλαγές σε χρονικό διάστημα 20 ημερών τον Νοέμβριο για το θέμα αυτό.
Κλείνοντας, τόνισε πως η Κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι περήφανη για το ότι χρησιμοποιήθηκαν 5,5 δις ευρώ για τις ΑΜΚ, αντί να θωρακιστούν οι τράπεζες και με τα 25 δις ευρώ που ήταν διαθέσιμα, καθώς το ΔΝΤ προειδοποίησε ξεκάθαρα πως ή πωλούνται τα κόκκινα δάνεια σε funds ή πάμε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση και άρα κούρεμα καταθέσεων.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
Χάρης Θεοχάρης - Β' Αθήνας