23 Φεβρουαρίου, 2016

«Έγκαιρη χορήγηση της νέας Βιομετρικής Θεώρησης Σένγκεν σε Ρώσους τουρίστες»

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς 1) Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, 2) Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και 3) Εξωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης

Η ερώτηση αφορά τη μη στελέχωση των προξενικών μας αρχών στη Ρωσία με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα κάλυπτε τις ανάγκες για έγκαιρη χορήγηση της νέας βιομετρικής θεώρησης ΣΕΓΚΕΝ (Βίζα) σε Ρώσους τουρίστες, που επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα μας.

Ειδικά κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών προς την χώρα μας αναμένεται να εκτοξευθεί, από τη στιγμή που η Ρωσία έχει επιβάλει στη γειτονική μας Τουρκία τόσο τουριστικό, όσο και οικονομικό εμπάργκο και ως εκ τούτου η άμεση ενεργοποίηση των ελληνικών αρχών στην κατεύθυνση επίλυσης του ανωτέρω προβλήματος κρίνεται αναγκαία όσο ποτέ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. 1) Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, 2) Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και 3) Υπουργό Εξωτερικών.

Θέμα: «Έγκαιρη χορήγηση της νέας Βιομετρικής Θεώρησης Σένγκεν (Βίζας) σε Ρώσους Τουρίστες»

Προβληματισμό δημιουργεί η μεγάλη καθυστέρηση στη στελέχωση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού των προξενικών μας αρχών στη Ρωσία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για έγκαιρη χορήγηση της νέας βιομετρικής θεώρησης ΣΕΝΓΚΕΝ (Βίζα) σε Ρώσους τουρίστες, που επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα μας.

Τα συνερωτώμενα Υπουργεία δεν κινητοποιήθηκαν άμεσα για την επίλυση του ανωτέρω προβλήματος, αν και είχαν ενημερωθεί έγκαιρα από το αντίστοιχο Ελληνικό Προξενείο στη Μόσχα, αλλά και από τους εμπλεκόμενους τουριστικούς φορείς μέσω των εκπροσώπων τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αφίξεις των Ρώσσων τουριστών στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά πολύ, αγγίζοντας το 2013 τις 1.352.900 αφίξεις, με τα έσοδα να φτάνουν τα 1.340.000.000 ευρώ, ενώ για την ερχόμενη τουριστική σεζόν τα μεγέθη αναμένεται να εκτοξευτούν, λόγω του οικονομικού και τουριστικού εμπάργκο, που έχει επιβληθεί στην Τουρκία από την Ρωσία.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα κατά τη δυσχερή αυτή οικονομική συγκυρία δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ούτε ένα ευρώ από τον τουρισμό και μάλιστα λόγω δικών της ανεπαρκειών και κακής οργάνωσης.

Δεδομένου ότι το Υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδοτείται ήδη με 1.300.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση της αυξημένης ροής αιτήσεων θεώρησης Σένγκεν από τρίτες χώρες και ειδικότερα των αιτήσεων που προέρχονται από μεγάλες ανερχόμενες τουριστικές αγορές.

Δεδομένου ότι, η δυνατότητα ίδρυσης στην Ελλάδα κέντρου εξ αποστάσεως χορήγησης θεωρήσεων, θα λειτουργούσε υποστηρικτικά ως προς το προξενείο μας στην Ρωσία και θα έδινε μια άμεση λύση στο πρόβλημα.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

1. Θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση για την στελέχωση των προξενικών μας αρχών στη Ρωσία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες έγκαιρης χορήγησης της νέας βιομετρικής θεώρησης ΣΕΝΓΚΕΝ;

2. Θα εκμεταλλευτούμε το τουριστικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Τουρκία από τους Ρώσους ή θα το αφήσουμε πάλι να χαθεί;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Σχετικά