4 Αυγούστου, 2017

Η Αριστερά δεν αγωνίστηκε για να φέρει τις λογικές της ΟΠΛΑ

Το πρωτοφανές γεγονός των παράδοξων τροποποιήσεων του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για τον διαφημιστικό χρόνο από την πλευρά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά σε εκφράσεις και διατυπώσεις του κειμένου του, με τρόπο που αλλάζει εντελώς το νόημά του και τον μετατρέπει ουσιαστικά σε νόμο χωρίς αξία, εφόσον αναιρεί το υποχρεωτικό της εφαρμογής του, ανέδειξε στην παρέμβασή του ο Ειδικός Αγορητής από το Ποτάμι, Βουλευτής β΄ Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Αφού δεν μπορούμε να κανονίσουμε ποιοι δικοί μας θα πάρουν τα κανάλια, επιχειρούμε να κανονίσουμε σε ποιους δικούς μας στα κανάλια θα κατευθύνουμε τη διαφήμιση. Και αφού πάμε να νομοθετήσουμε έναν νόμο που είναι υποχρεωτικός, με αυτή την πλατφόρμα και με αυτούς τους τρόπους, με τους αλγόριθμους κ.λπ., κάποιος παίρνει τηλέφωνο και λέει: "Άστο, ρε Νίκο, επτά σε παίρνει αριστερά, μην το ζορίζεις, δεν βγαίνει αυτό το σύστημα, πάρτο λίγο πίσω". Το παίρνουμε και λίγο πίσω και κάνουμε τον υποχρεωτικό νόμο δυνητικό, ότι θα έχουμε μια πλατφόρμα, στην οποία όποιος θέλει θα συμμετέχει και όποιος δεν θέλει δεν θα συμμετέχει. Είναι ένας νόμος, αλλά δεν είναι και υποχρεωτικός. Είναι προαιρετικός. Εάν θέλουμε, μπαίνουμε. Εάν δεν θέλουμε, δεν μπαίνουμε.

Εκεί που ο νόμος όριζε ότι "διενεργούνται οι συναλλαγές μέσω αυτού του νέου συστήματος", τροποποιείται και ορίζει ότι "δύνανται να διενεργούνται".

Εκεί που έλεγε "υποχρέωση συμμετοχής", τώρα λέει "συμμετέχουν", εάν και εφόσον το θέλουν. Τι σημαίνει "δύνανται", δηλαδή; Εάν θέλουν, θα συμμετέχουν στο σύστημα και εάν δεν θέλουν, δεν θα συμμετέχουν; Και εάν είναι έτσι, γιατί να συμμετάσχει κάποιος οικειοθελώς;»

O Γρηγόρης Ψαριανός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει και στο πίσω μέρος του μυαλού της ή και στο μπροστινό μια λογική και μια ιδεοληψία ολοκληρωτικού τύπου και ο υπουργός κ. Παππάς έχει πάρει εργολαβία να «τακτοποιήσει» τα κανάλια. «Θα το ξαναπώ. Όποιος ελέγχει τα μέσα, μπορεί να καθοδηγήσει, να κουλαντρίσει, να χειραγωγήσει και την κοινή γνώμη», είπε χαρακτηριστικά.

«Το κράτος είναι ρυθμιστής, είναι διαιτητής, είναι εγγυητής του συστήματος. Αλλά δεν είναι ούτε επιχειρηματίας, ούτε νταραβεριτζής, ούτε νταβατζής, ούτε καναλιζάρει, ούτε κουλαντρίζει, ούτε κάνει τέτοια κόλπα.

Αυτό συμβαίνει σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Όμως, ένα αυταρχικό, ολοκληρωτικό κράτος κάνει ό,τι γουστάρει. Είτε με υποχρεωτικούς νόμους είτε με προεδρικά διατάγματα είτε διά άλλων μέσων και τρόπων.

Η Αριστερά, κύριε Παππά, αγωνίστηκε για να φύγουν από τη μέση ιδεοληψίες και τα βάρη ενός μαύρου μετεμφυλιοπολεμικού καθεστώτος, για να φύγουν οι λογικές του χίτη και του ταγματασφαλίτη. Aλλά όχι για να φέρουμε τις λογικές της ΟΠΛΑ. Δεν αγωνιστήκαμε ως Αριστεροί –εντός ή εκτός εισαγωγικών- για αυτό!» είπε χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής του Ποταμιού, στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός και στο γεγονός ότι, για άλλη μια φορά, κατά τα ειωθότα, έφτασαν στο προς ψήφιση νομοσχέδιο μία σειρά από άσχετες με το περιεχόμενό του εκπρόθεσμες τροπολογίες τελευταίας στιγμής: «Εκτός από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ήρθαν και με τα καροτσάκια κάτι τροπολογίες όλων των Υπουργείων για εκατοστή, ίσως, φορά. Διακόσιες τροπολογίες, τριακόσιες τροπολογίες, επτακόσιες τροπολογίες; Τροπολογίες να φαν’ και οι κότες. Από τη σεξουαλική συμπεριφορά των κολεοπτέρων μέχρι τη ρύθμιση των διαστημικών τροχιών των ελληνικών δορυφόρων!» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ επισήμανε πως είναι απαράδεκτο να λειτουργεί η Βουλή με τέτοιες διαδικασίες, ενώ θα όφειλε να γίνει αναλυτική συζήτηση και ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς και τους ενδιαφερόμενους, να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους, τις τροποποιητικές, τις βελτιώσεις επί των άρθρων και επί των θεμάτων ώστε να καταλήξει το σώμα συναινετικά.

Δείτε το βίντεο: