18 Μαΐου, 2015

Η αποκατάσταση της αδικίας για τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Νίκος Ορφανός- Β’ Πειραιά, για την αποκατάσταση της αδικίας των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών στέγης.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Νίκος Ορφανός- Β’ Πειραιά, για την αποκατάσταση της αδικίας των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών στέγης.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι για περισσότερο από έξι χρόνια δίνονται φρούδες ελπίδες στους καταναλωτές οικιακών φωτοβολταϊκών τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και από τη σημερινή, και κατά την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση, ότι θα διευθετηθεί το θέμα του άδικου κουρέματος της εγγυημένης τιμής πώλησης, το οποίο τροποποιήθηκε με νόμο, με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να μην μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων που πήραν για την εγκατάσταση τους.

Στην επίκαιρη ερώτηση ο Υπουργός ερωτάται ποιο είναι το σχέδιο που δρομολογείται και ποιες λύσεις σχεδιάζονται για να ανακουφιστούν οι καταναλωτές και εάν το κόστος της αποκατάστασης της αδικίας υπολογίζεται στα 30 με 40 εκατομμύρια ευρώ από πού θα βρεθούν τα χρήματα για να λυθεί οριστικά το θέμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: Τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και ενέργειας

Θέμα: Η αποκατάσταση της αδικίας για τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης

Tα φωτοβολταϊκά στέγης προβλήθηκαν πριν από από περίπου 6 χρόνια ως η πιο κατάλληλη επιλογή για καθαρή ενέργεια με γνώμονα έναν τριπλό στόχο:
Eξοικονόμηση ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος αλλά και ωφέλιμη οικονομική επένδυση ως επιπλέον κίνητρο για τον καταναλωτή.Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 2009 απευθυνόταν σε οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο του προγράμματος η σύμβαση που υπέγραφε ο χρήστης με τη ΔΕΗ ήταν όλη η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά συστήματα να διοχετεύεται στο δίκτυο της και ο χρήστης να πληρώνεται με βάση μία συμφωνηθείσα τιμή πώλησης, εγγυημένη για 25 χρόνια. Η μεγάλη καινοτομία βασιζόταν στον κοινωνικό τους ρόλο καθώς δόθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα στον πολίτη να λάβει και εκείνος μέρος στην παραγωγή ενέργειας και ταυτόχρονα να έχει και ένα μικρό εγγυημένο εισόδημα στη σκιά της οικονομικής κρίσης.

Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό για τη στήριξη του προγράμματος το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στη μείωση της εγγυημένης τιμής πώλησης του παραγόμενου ρεύματος έως 40% με το Νόμο 4254 -παραβιάζοντας μονομερώς τις υπογεγραμμένες συμβάσεις –καθώς και στην παράλληλη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών. Αυτό είχε ως συνέπεια οι ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών στέγης που είχαν επενδύσει οικονομίες ζωής να αδυνατούν πλέον να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων που πήραν για την εγκατάσταση τους .

Η επίσημη δικαιολογία της τότε για το άδικο «κούρεμα» της εγγυημένης τιμής πώλησης του παραγόμενου ρεύματος ήταν ότι πρέπει να μηδενιστεί το τεράστιο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του Νόμου 4524/2014 τον είχε καταψηφίσει τόσο επί της αρχής όσο και κατ΄άρθρον.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνη όταν συναντήθηκε πρόσφατα με τους εκπροσώπους των οικιακών φωτοβολταϊκών ζήτησε χρόνο, τον οποίο προσδιόρισε σε περίπου ένα μήνα για να ενημερωθεί και να καταρτίσει σχέδιο για την οριστική διευθέτηση των στρεβλώσεων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1) Ποιο είναι το σχέδιο που δρομολογείτε και ποιες λύσεις σχεδιάζετε;

2) Το κόστος της αποκατάστασης της αδικίας υπολογίζεται περίπου στα 30 με 40 εκατομμύρια ευρώ. Από πού θα βρεθούν τα χρήματα για να λυθεί οριστικά το θέμα

Ο ερωτών Βουλευτής
Νικόλαος Ορφανός – Β’ Πειραιά

18 Μαΐου 2015

Σχετικά