Το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καν απαντήσει σε πέντε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις τις οποίες έχει καταθέσει ο κ. Χ. Θεοχάρης με την ιδιότητά του ως βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 126 του κανονισμού της Βουλής «οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν γραπτώς στις ερωτήσεις μέσα σε είκοσι πέντε ημέρες από την κατάθεσή τους. Διαφορετικά, οι απαντήσεις θεωρούνται εκπρόθεσμες.»
Προφανώς ο κανονισμός της Βουλής και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες δεν αποτελούν προτεραιότητα της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτή είναι η ηπιότερη δικαιολογία την οποία κάποιος καλόπιστος κριτής θα μπορούσε να σκεφτεί δεδομένου ότι το ΥΠΟΙΚ δεν έχει καν απαντήσει σε πέντε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις τις οποίες έχει καταθέσει ο κ. Χ. Θεοχάρης με την ιδιότητά του ως βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Η πρώτη ερώτηση κατατέθηκε την 24/02/2015 με αριθμό πρωτοκόλλου 200 και θέμα «Η δίκαιη και συνταγματικά ορθή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και η νέα φορολογική ρύθμιση που ανακοινώθηκε». Η δεύτερη ερώτηση κατατέθηκε στις 02/03/2015 με αριθμό πρωτοκόλλου 363 και θέμα «Ενέργειες για τη βεβαίωση ανείσπρακτων φόρων». Η τρίτη ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφου κατατέθηκε την 27/03/2015 με αριθμό πρωτοκόλλου 1193/87 και θέμα «Αποτελέσματα της εκούσιας καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών του αρ.34 του Ν.4320/2015». Η τέταρτη ερώτηση κατατέθηκε την 14/04/2015 με αριθμό πρωτοκόλλου 1698 και θέμα «Αποτελέσματα ελέγχων σε υποθέσεις αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό και offshore». Η πέμπτη ερώτηση κατατέθηκε στις 22/05/2015 με αριθμό πρωτοκόλλου 2817 και θέμα «Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταγραφή των δικαιούχων έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ σε φορολογούμενους με 80% και άνω αναπηρία».
Η άρνηση της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών να απαντήσει σε θέματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ελέγχων σε θέματα offshore και των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι ενδεικτικά της αποδοτικότητας του έργου που παράγεται, των στοιχείων που συλλέγονται και της διάθεσης για ενημέρωση και δημόσιο διάλογο που υφίσταται γύρω από τα ζητήματα της φορολογικής διοίκησης.
Τη στιγμή που η υστέρηση των φορολογικών εσόδων ανέρχεται σε 884 εκ. για το 1ο τετράμηνο του 2015 και που υπάρχουν εκτιμήσεις για υστέρηση 2δις στο πεντάμηνο η πρακτική της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών να αποφεύγει τη συζήτηση επί των φορολογικών μεγεθών υπογραμμίζει την απουσία σχεδίου στα δημοσιονομικά και το γενικότερο έλλειμμα στρατηγικής της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης ρευστότητας από την οποία πλήττεται, λόγω δικών της κατά βάση επιλογών.
*O Χάρης Θεοχάρης είναι Βουλευτής Β’ Αθήνας
18 Ιουνίου 2015