16 Ιουνίου, 2016

«Η ανάπτυξη προϋποθέτει εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη δεν νομοθετείται»

«Το βασικό πρόβλημα της ανάπτυξης παραμένει άλυτο και δεν το λύνει ένας νόμος. Έχει να κάνει με γενναίες αποφάσεις που δεν σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση, οι οποίες έχουν να κάνουν με το φορολογικό περιβάλλον και με την σχέση δημόσιου- ιδιωτικού τομέα. Η ανάπτυξη προϋποθέτει εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη δεν νομοθετείται αλλά κερδίζεται καθημερινά», τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Την στόχευση για διασπορά των πενιχρών πόρων του νέου αναπτυξιακού σε μικρότερες επενδύσεις και την αμφίβολη αποτελεσματικότητά τους επεσήμανε ο κ. Μπαργιώτας, λέγοντας «ένας αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει να έχει στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την εξωστρέφεια. Αν έχει αυτό το στόχο, δεν έχει σημασία αν ήταν όμιλοι, μεγάλα συμφέροντα ή μικρά συμφέροντα που ενισχύονται. Σημασία έχει τι κάνανε με τα λεφτά που πήραν: πόσες θέσεις εργασίας δημιούργησαν, αν είχανε κέρδη, αν τα επανεπένδυσαν. Αν -μικροί ή μεγάλοι- θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν ή καταναλώνουν την πρόσοδο όπως κάνανε με την επιδοματική λογική που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια».

Σχολίασε επίσης την ανεπάρκεια του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και την στόχευση στις μικρές επενδύσεις, λέγοντας «ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνο από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς να βγάλουν την χώρα από την κρίση και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για σταθερή ανάπτυξη της τάξης του 5%-7% που χρειάζεται η χώρα. Χωρίς μεγάλες επενδύσεις δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε». Το νομοσχέδιο τόνισε «διακατέχεται από έλλειμμα οράματος και σύγχρονης ευρωπαϊκής αντίληψης και έχει την ίδια επιδοματική λογική με τους προηγούμενους. Επίσης έχει πολύ μικρό προϋπολογισμό - 0.5% ΑΕΠ απλωμένος σε διάρκεια 7 χρόνων - που δεν του επιτρέπουν να έχει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα στην οικονομία. Ανάπτυξη χωρίς δημόσιες επενδύσεις και χωρίς προσέλκυση ξένων μεγάλων ιδιωτικών κεφαλαίων ή ένα τουλάχιστον ένα από τα δύο σε ικανοποιητικό βαθμό, δεν πρόκειται να δουλέψει».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας