1 Σεπτεμβρίου, 2016

Γιατί τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Γ'βάθμια εκπαίδευση;

Την απορία σχετικά με την καθυστέρηση ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δηλώνουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων οι βουλευτές του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας και Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής.

Την εποχή της ιλιγγιώδους ταχύτητας ανάπτυξης τεχνολογιών αιχμής, το Υπουργείο χρειάζεται 1,5 μήνα για να ενημερώσει τους μαθητές και τις οικογένειές τους σε ποιες σχολές περνούν, ενώ η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) δηλώνει ότι αυτό είναι υπόθεση δευτερολέπτων! Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν είναι ενήμερος για τις σχετικές παρεμβάσεις της ΕΠΕ, σε ποιους λόγους οφείλεται η τόσο μεγάλη καθυστέρηση ανακοίνωσης των βάσεων των σχολών και εάν η κυβέρνηση προτίθεται να επισπεύσει στο μέλλον την εν λόγω διαδικασία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Γιατί τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Ο μήνας Αύγουστος παρά το χαρακτηρισμό του ως μήνας διακοπών και ξεκούρασης παραμένει και ένας μήνας με τεράστια αγωνία για χιλιάδες οικογένειες αφού ανακοινώνονται και οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια, η επιτυχία ή ακόμη και η αποτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις συνοδεύεται από «πονοκέφαλο» για τις οικογένειες μιας και αλλάζει δραστικά η ζωή τους, αλλά κυρίως ο οικονομικός τους προγραμματισμός. Την ίδια στιγμή διανύουμε μία εποχή ιλιγγιώδους ταχύτητας ανάπτυξης τεχνολογιών αιχμής, με εξαιρετικά επιτεύγματα στην ψηφιακή τεχνολογία, διευκολύνοντας την καθημερινότητά μας σε τεράστιο βαθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αποτελεί παράδοξο, δεδομένων των σημερινών συνθηκών ανάπτυξης της τεχνολογίας της πληροφορίας, το γεγονός ότι ενώ οι βαθμοί των γραπτών δοκιμίων των υποψηφίων έχουν ψηφιοποιηθεί πριν τις 30 Ιουνίου και οι υποψήφιοι έχουν καταχωρίσει ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο με τις προτιμήσεις τους το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουλίου, απαιτείται τουλάχιστον 1,5 μήνας προκειμένου να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι εύλογη λοιπόν η απορία πως ενώ υπάρχουν τα μέσα αλλά και η απαραίτητη τεχνολογία και τεχνογνωσία, παρατείνεται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους μέχρι να γνωρίσουν τα αποτελέσματα και να προγραμματίσουν στη συνέχεια τις επόμενες ενέργειές τους που περιλαμβάνει σε αρκετές περιπτώσεις εύρεση κατοικίας, αγορά οικιακού εξοπλισμού κ.α..

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) έχει ενημερώσει τρεις φορές την Πολιτεία, με αντίστοιχες επιστολές, από το 2010 και μετά, για το συγκεκριμένο πρόβλημα καθυστέρησης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, χωρίς όμως να εισακουστεί, δηλώνοντας παράλληλα διαθέσιμη για τεχνική συνεισφορά, προτάσεις κ.α. Επιπλέον, ενημέρωσε για τη δημιουργία σχετικού πιλοτικού λογισμικού, το οποίο μπορεί να επισπεύσει δραστικά (από 1,5 μήνα σε μερικά δευτερόλεπτα!) τη διαδικασία για την τελική κατάταξη των υποψηφίων σε σχολές βάσει των προτιμήσεων και της βαθμολογίας τους, αλλά χωρίς και πάλι καμία ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Είναι ενήμερη η κυβέρνηση για τις σχετικές παρεμβάσεις της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδος; Και αν ναι, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί;

2. Σε ποιους λόγους οφείλεται η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των βάσεων των σχολών, καθώς όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί της πληροφορικής είναι μια εργασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ελάχιστο χρόνο δεδομένων των εργαλείων της τεχνολογίας της πληροφορίας;

3. Έχει σκοπό η κυβέρνηση να επισπεύσει τη διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δεδομένης της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας που διαθέτει; Και αν ναι, με ποιο τρόπο θα το επιτύχει;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ιάσονας Φωτήλας- Αχαΐας
Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής