15 Ιανουαρίου, 2015

Γιατί με το Ποτάμι;

της Μαρίας Μέξη Tο Ποτάμι είναι το κίνημα που μπορεί να είναι η λύση για μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα παραγωγική και εξωστρεφή, ενταγμένη ισότιμα στην Ευρώπη, χωρίς αμφιθυμίες και ταλαντεύσεις.

Γράφει η Μαρία Μέξη

Γιατί δεν μου αρέσει αυτό που ζούμε, οι εποχές που έρχονται θα είναι δύσκολες, και το να ασκείς κριτική στους πολιτικούς της μιας ή της άλλης πλευράς δεν είναι σήμερα αρκετό. Για μένα αυτό που βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων και τη θέση μιας χώρας, δεν είναι τα μεγάλα λόγια, αλλά οι πολιτικές λύσεις ουσίας, που στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες θεωρούνται αυτονόητες: ανεξάρτητη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, κοινωνικό κράτος για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι για τις συντεχνίες και τις κομματικές πελατείες.

Tο Ποτάμι είναι το κίνημα που μπορεί να είναι η λύση για μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα παραγωγική και εξωστρεφή, ενταγμένη ισότιμα στην Ευρώπη, χωρίς αμφιθυμίες και ταλαντεύσεις. Η δύναμή του είναι στη διαφορετικότητά του. Το Ποτάμι είναι ένας χώρος συνάντησης δημιουργικών ανθρώπων από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες που συγκλίνουν όμως σε μία παραδοχή: Για να αλλάξει η χώρα χρειάζεται να σχεδιάσουμε μεταρρυθμίσεις και να κάνουμε προοδευτικές συμμαχίες για την επιτυχία τους. Κυρίως να ενισχύσουμε τους θεσμούς του κράτους δικαίου ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά, όπως σε ολόκληρη τη δημοκρατική Ευρώπη.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιος θα έρθει τρίτος. Θα ήταν τεράστιο λάθος η χώρα να περιέλθει σε ακυβερνησία και να χρειαστούν και δεύτερες εκλογές, όπως το 2012. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και το Ποτάμι είναι η τρίτη δύναμη και θα πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ποτάμι δεν θα κληθεί να στηρίξει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τη ΝΔ, αλλά θα στηρίξει την Ελλάδα. Θα γίνει ο καταλύτης της συνεννόησης, βάζοντας τις δικές του κόκκινες γραμμές: η χώρα να μείνει εντός του ευρώ, όχι κούρεμα και φόρους στις καταθέσεις, να δεσμευτούμε σε ένα πατριωτικό σχέδιο ώστε το χρέος να είναι πραγματικά εξυπηρετήσιμο, να συμφωνήσουμε σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόγραμμα που θα επουλώσει τις πληγές της ανθρωπιστικής κρίσης στην κοινωνία. Δεν έχουμε το ιστορικό περιθώριο να συμβιβαζόμαστε με τα λάθη του παρελθόντος. Η ψήφος στο Ποτάμι θα είναι μια κρίσιμη ψήφος γιατί το Ποτάμι θα είναι ο εγγυητής της επόμενης μέρας.

Συμπορεύομαι με το Ποτάμι έχοντας μια ιδέα στο μυαλό. Να χτίσουμε ένα σύγχρονο, ισχυρό κοινωνικό κράτος με αποτελεσματικές κοινωνικές υπηρεσίες στους δήμους, αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την προσχολική αγωγή ώστε κανένα παιδί να μην μένει εκτός παιδικών σταθμών, ενίσχυση των ειδικών σχολείων, ευρεία εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για οικογένειες και ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη και ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Το πελατειακό σύστημα θα ηττηθεί μόνο αν δώσουμε ως κοινωνία τη διαβεβαίωση σε όλους ότι κανείς δεν θα ζει τις ταπεινώσεις της ανέχειας, κανείς δεν θα είναι ιατρικά ανασφάλιστος, κανείς δεν θα στερείται σοβαρής εκπαίδευσης. Δίνοντας τη μάχη στην Αργολίδα θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην ενίσχυση του Ποταμιού αλλά και στη διεξαγωγή μιας προεκλογικής καμπάνιας που δεν θα «παίζει» ούτε με το φόβο ούτε με την ελπίδα, αλλά θα βοηθάει τους πολίτες να καταλάβουν τις λύσεις εκείνες που έχει ανάγκη η χώρα.

* Η Μαρία Μέξη είναι υποψήφια στην Αργολίδα

15 Ιανουαρίου 2015

Σχετικά