11 Ιανουαρίου, 2015

Γιατί να ψηφίσω το Ποτάμι;

του Μάνου Σηφοδασκαλάκη Αυτό το ερώτημα ίσως είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των αναποφάσιστων συμπολιτών μας ή αυτών που αναζητούν μια διέξοδο από τον πολιτικό βούρκο του τόπου μας.

Γράφει ο Μάνος Σηφοδασκαλάκης

Αυτό το ερώτημα ίσως είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των αναποφάσιστων συμπολιτών μας ή αυτών που αναζητούν μια διέξοδο από τον πολιτικό βούρκο του τόπου μας.
Υπάρχουν όμως και άλλοι συμπολίτες μας. Υπάρχουν αυτοί που έχουν ή σχεδόν έχουν δεχτεί τον εκβιασμό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προβληματίζονται "Mα, το Ποτάμι δήλωσε ότι έχει πρόθεση να συνεργαστεί ακόμα και με το ΣΥΡΙΖΑ! Μήπως πρέπει να επιλέξουμε την σταθερότητα;". Και βεβαίως υπάρχουν και οι συμπολίτες μας που αναρωτιούνται "Μα, πως να ψηφίσω το Ποτάμι αφού μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα αποτινάξει τα μνημόνια, θα κουρέψει το χρέος και θα αυξήσει τους μισθούς!".

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά...

Καταρχάς, το Ποτάμι σίγουρα δεν εκφράζει τους συμπολίτες μας που ανήκουν στους κομματικούς στρατούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και σε αυτούς που έχουν "πουλήσει" την ψήφο τους έναντι κάποιας εύνοιας (κοινώς για κάποιο ρουσφέτι). Επίσης, δεν εκφράζει αυτούς που ταυτίζονται με οτιδήποτε ακραίο, και πολύ περισσότερο δεν εκφράζει αυτούς του έχουν ταυτιστεί με το φασισμό.

Το Ποτάμι εκφράζει τους συμπολίτες μας που πάνω απ' όλα που θεωρούν τη χώρα αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής οικογένειας και που επιτέλους θέλουν να δουν Αξιοκρατία και Δικαιοσύνη σε αυτόν τον τόπο. Και για να μην σας κουράζω, αυτή είναι η πιο συνοπτική απάντηση που μπορώ να δώσω στην πρώτη ερώτηση "Γιατί να ψηφίσω το Ποτάμι;".

Όμως και για τους συμπολίτες μας που προβληματίζονται ισχύουν τα ίδια. Ναι, το Ποτάμι αν πρέπει, θα συνεργαστεί ακόμα και με τους λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτούς που τείνουν να μας τρελάνουν με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις τους περί διαπραγμάτευσης και κόκκινων γραμμών. Το Ποτάμι είναι διατεθειμένο, ανεξαρτήτως οποιουδήποτε πολιτικού κόστους και υπό την προϋπόθεση διασφάλισης της θέσης μας στην Ευρώπη και το ευρώ, να αναλάβει τις ευθύνες που θα του αναλογούν μετεκλογικά διότι διανύουμε μία κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο μας. Αυτό είναι σταθερότητα. Γιατί σταθερότητα σημαίνει να έχει αρχές και αν έχεις αρχές, αναλαμβάνεις πάντα τις ευθύνες που σου αναλογούν. Όχι δηλαδή όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που με την πρόωρη εκλογή ΠτΔ απέφυγαν λόγω του πολιτικού κόστους, την επικείμενη δύσκολη διαπραγμάτευση που θα μπορούσε να έχει διασφαλίσει τη σταθερότητα. Για το Ποτάμι, η διασφάλιση της θέσης μας στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή.

Και με τα μνημόνια, το χρέος και τους μισθούς; Είναι γεγονός ότι το Ποτάμι δεν έχει τάξει αρκετά ή μάλλον θα έλεγα ότι δεν έχει τάξει σχεδόν τίποτα. Γιατί άραγε; Είναι επιλογή του Ποταμιού να απέχει από τη μάστιγα του λαϊκισμού που έχει στοιχειώσει τη χώρα μας. Το Ποτάμι πιστεύει ότι με την Αξιοκρατία και τη Δικαιοσύνη, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις όχι μόνο για να έρθουν οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν ξανά οι μικρομεσαίες Ελληνικές επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά κάθε οικονομίας. Και τι σημαίνει με την Αξιοκρατία και τη Δικαιοσύνη; Σημαίνει να δημιουργήσουμε κατάλληλες προϋποθέσεις, αίροντας τα εμπόδια του επιχειρείν. Αυτό που λέμε αλλιώς διαρθρωτικές αλλαγές, που όλο τις ακούμε και τόσο λίγο τις βλέπουμε. Αντί για το ξενόφερτο μνημόνιο ήρθε ο καιρός να εφαρμόσουμε το δικό μας Ελληνικό μνημόνιο. Το μνημόνιο της Αξιοκρατίας και της Δικαιοσύνης, ώστε να ανοίξουν νέες δουλειές, που όχι μόνο θα αυξήσουν τους μισθούς, αλλά ακόμα πιο σημαντικά θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Και πως θα μπορέσουμε να έχουμε και δημόσιες επενδύσεις; Αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί με το επόμενο ΕΣΠΑ αλλά και με το νέο πακέτο Junker. Αρκεί βέβαια να μην εκβιάζουμε τα υπόλοιπα κράτη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, με μονομερές κούρεμα. Γιατί υπάρχει και άλλη λύση εκτός από το μονομερές κούρεμα. Η λύση ρύθμισης του χρέους σε μακροχρόνιο ορίζοντα με ταυτόχρονη περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ώστε να έχουμε ένα έμμεσο κούρεμα, μεγαλύτερο από το άμεσο που τόσο προκλητικά εκβιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο βωμό του λαϊκισμού.

* Ο Μάνος Σηφοδασκαλάκης είναι υποψήφιος βουλευτής Χανίων με "Το Ποτάμι"

10 Ιανουαρίου 2015