του Πέτρου Σκαπινάκη Όταν το 2002 η χώρα μπήκε στο ευρώ, ο αείμνηστος Καθηγητής και πρώην Πρωθυπουργός Ζολώτας, 98 ετών τότε, φέρεται να είπε: «Τώρα ηρέμησα. Οι πολιτικοί δεν θα μπορούν εύκολα να χρεοκοπήσουν την Ελλάδα». Όλοι φυσικά γνωρίζουμε την συνέχεια.
Όταν το 2002 η χώρα μπήκε στο ευρώ, ο αείμνηστος Καθηγητής και πρώην Πρωθυπουργός Ζολώτας, 98 ετών τότε, φέρεται να είπε: «Τώρα ηρέμησα. Οι πολιτικοί δεν θα μπορούν εύκολα να χρεοκοπήσουν την Ελλάδα». Όλοι φυσικά γνωρίζουμε την συνέχεια.
Η οικονομική αναιμία που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την χώρα μας έχει οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές οι οποίες πλήττουν άνισα τους πολίτες αυτού του τόπου αρχίζοντας δυστυχώς από τις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να ισορροπήσουμε μεταξύ της Σκύλλας του Μνημονίου και της Χάρυβδης του απομονωτισμού και της εξαθλίωσης.
Οι αιτίες της πολύπλευρης κρίσης έχουν ήδη αναλυθεί από την δεκαετία του Ογδόντα και έχουν κατά κόρον αναλυθεί τα τελευταία χρόνια τόσο στο δημόσιο λόγο όσο και στις ιδιωτικές μας συζητήσεις. Μετριοκρατία, διαφθορά, πελατειακό σύστημα και κομματικό κράτος, μεταρρυθμιστική ανικανότητα, παρεμπόδιση της εργασίας, ποινικοποίηση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και αγιοποίηση της κρατικής, ανομία και προβληματική απονομή της δικαιοσύνης, εκτεταμένη φοροδιαφυγή, κράτος ανοργάνωτο και αναξιόπιστο ακόμη και στις πιο βασικές του λειτουργίες.
Η απόφασή μας να οργανωθούμε στο "Ποτάμι" δεν σχετίζεται τόσο με την πρωτοτυπία των ιδεών μας ή των προτάσεών μας για τη λύση των προβλημάτων, που μαστίζουν την χώρα. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι κάποια κίνηση ή πολιτικός σχηματισμός μπορεί να μονοπωλήσει το ιδεολογικό ή πολιτικό πεδίο, ειδικά αυτή την περίοδο όπου μπορεί να ακούγονται σωστές απόψεις ακόμη και από τα «λάθος» χείλια. Αντίθετα, κύρια επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη σύνθεση όλων των προοδευτικών ιδεών και την πρακτική τους υλοποίηση στον πολιτικό στίβο.
Όσοι συμμετέχουμε, ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας καταβολές ή προτιμήσεις, μοιραζόμαστε παρόλα αυτά κάποιες κοινές ή περίπου κοινές απόψεις για την εξέλιξη της χώρας, όπως κι αν τις ονομάσουμε (μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμός, σοσιαλδημοκρατία, φιλελευθερισμός, προοδευτικότητα, ρεαλισμός). Η ένωσή μας είναι πάνω από όλα μια πολιτική ένωση ανθρώπων με παραπλήσιες απόψεις αλλά όχι ιδεολογική ταύτιση. Κάποιοι έχουν ερμηνεύσει λανθασμένα αυτή την πολιτική ένωση ως ιδεολογική ένδεια ή "απολιτίκ" στάση. Αυτό δεν είναι σωστό. Είμαστε πολιτικοποιημένοι αλλά όχι ιδεολογικά αγκυλωμένοι. Πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται αυτή τη στιγμή τη συνεργασία όλων των υγιών δυνάμεων, συνεργασία που προϋποθέτει τη διάθεση ειλικρινούς συμβιβασμού. Άλλοι θεωρούν "απολιτίκ" στάση την προηγούμενη απουσία των περισσότερων από εμάς από κομματικά γραφεία και πελατειακές - συντεχνιακές σχέσεις. Σε αυτό έχουν απόλυτα δίκιο. Είμαστε άνθρωποι που χτίσαμε την επαγγελματική μας καριέρα μακριά από τα πολιτικά γραφεία, στηριζόμενοι στη σκληρή δουλειά και την επιμονή. Ο χρόνος μας ήταν περιορισμένος, για να τον ξοδεύουμε αντιπαραγωγικά. Αυτή η υποτιθέμενη "απολιτίκ" στάση ενοχλεί ιδιαίτερα τα τέκνα της κομματικής αναπαραγωγής, που βλέπουν τώρα τα προνόμιά τους να κινδυνεύουν.
Είναι επιτακτικό να βρούμε τον κοινό τόπο και να ορίσουμε την δυναμική συνισταμένη των προσπαθειών μας. Πιστεύουμε ότι στην χώρα μας θα πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθούν όλοι εκείνοι οι άξιοι πολίτες, που μέχρι τώρα ήταν αποκλεισμένοι από τις πολιτικές διαδικασίες είτε από προσωπική τους επιλογή είτε από την επιλογή των κομματικών κατεστημένων. Το κομματικό κράτος δεν θα καταλυθεί αυτόματα ή με δική του πρωτοβουλία. Αν και δεν πιστεύουμε στην πολιτική παρθενογένεση, συμφωνούμε με την γενική παραδοχή ότι το νέο δύσκολα θα έρθει από το παλιό. Για το λόγο αυτό χαιρόμαστε που τα περισσότερα από τα στελέχη που δραστηριοποιούνται στο Ποτάμι δεν έχουν προηγούμενη σχετική συμμετοχή και ελπίζουμε στην ενεργοποίηση ακόμη περισσότερων συμπολιτών μας μετά τις εκλογές. Είμαστε πολλοί που πιστεύουμε στις ίδιες αρχές και οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι αποφασιστικής σημασία για να δείξουμε τη δύναμή μας.
Ένα δυνατό ΠΟΤΑΜΙ στη Βουλή μπορεί να κάνει την χώρα να ξεχειλίσει από Αξιοκρατία, Ισονομία, Ανάπτυξη, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Διαφάνεια και πάνω από όλα Αξιοπρέπεια. Εάν είσαι νέος, στο μυαλό και στην καρδιά αξίζει να το στηρίξεις. Μετά τις εκλογές δεν θα έχεις τη δυνατότητα να επηρεάσεις τα πράγματα στην κατεύθυνση που επιθυμείς.
* Ο Πέτρος Σκαπινάκης είναι υποψήφιος βουλευτής στην περιφέρεια Ιωαννίνων