26 Οκτωβρίου, 2018

Γιατί αποκλείστηκαν οι συγγενείς των πεσόντων του έπους του 40 από την τελετή ενταφιασμού στην Αλβανία;

Αναφορά Γιώργου Αμυρά προς τον νέο Υπουργό των Εξωτερικών

Στις 12 Οκτωβρίου 2018, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας Αλβανίας ενταφιάστηκαν οι 573 πεσόντες του Έπους 1940-41, που εντοπίστηκαν σε πρόχειρο τάφο στο Ντραγκότι Αλβανίας. Δυστυχώς, τα παιδιά και οι συγγενείς των πεσόντων στρατιωτικών δεν είχαν τη δυνατότητα να παραστούν στην τελετή και να αποτίσουν τον φόρο τιμής τους, που περίμεναν 78 ολόκληρα χρόνια, καθώς αποκλείστηκαν τεχνηέντως από το Υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα. Αντίστοιχο γεγονός αποκλεισμού συγγενών συνέβη και στις 13 Ιουλίου 2018 με τον ενταφιασμό 100 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών.

Ο βουλευτής, Γιώργος Αμυράς, κατέθεσε Αναφορά προς τον νέο Υπουργό Εξωτερικών και Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επισυνάπτοντας τη σχετική διαμαρτυρία της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, δια του Προέδρου της Γεωργίου Ι. Σούρλα και ζητά απαντήσεις για την αδιανόητη και προσβλητική αντιμετώπιση των παιδιών και εγγονών των πεσόντων του ΄40 από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας.

«Ο σεβασμός τόσο στη μνήμη των πεσόντων, όσο και τον πόνο των συγγενών τους, είναι αυτονόητη ηθική υποχρέωση εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας και ιδιαιτέρως της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών», τόνισε ο Γιώργος Αμυράς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Για τον Υπουργό Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: «Αποκλεισμός συγγενών από τις θρησκευτικές τελετές ενταφιασμού των Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41»

Σας διαβιβάζω συνημμένα, το με ημερομηνία 12/10/2018 δελτίο τύπου της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, που αναφέρεται στον αποκλεισμό των παιδιών και συγγενών πεσόντων από τις θρησκευτικές τελετές ενταφιασμού τους από το υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα.

Λόγω του ότι είναι αδιανόητο να γίνονται οι τελετές ενταφιασμού των πεσόντων, χωρίς να καθίσταται εφικτή η παρουσία των παιδιών και συγγενών τους ενώ περίμεναν καρτερικά επί 78 ολόκληρα χρόνια να αποτίσουν τον φόρο τιμής τους, παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες επίλυσης του εν λόγω ζητήματος ώστε να αποδοθεί ο ανάλογος σεβασμός τόσο στη μνήμη των πεσόντων όσο και στον πόνο των παιδιών και των συγγενών τους.

Ο αναφέρων Βουλευτής
Γιώργος Αμυράς

Διαβάστε την διαμαρτυρία της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 εδώ:

αναφορά