22 Δεκεμβρίου, 2015

«Για κάθε δικαίωμα που κατακρεουργείτε, μας φέρνετε και ένα ακραία ιδεοληπτικό νομοσχέδιο»

Ομιλία του Χάρη Θεοχάρη στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου περί του Συμφώνου Συμβίωσης.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

Άλλο ένα πολυνομοσχέδιο- ψέμα.
Ίσως γι’ αυτό ο κ. Τσακαλώτος αναγκάστηκε να μας μιλήσει για μυθιστορήματα, μας μίλησε για μουσική, μας μίλησε για την τέχνη σε μια προσπάθεια να το στηρίξει.

Δεκατέσσερα άρθρα, άντε δεκάξι με τις μεταβατικές διατάξεις, στα εξηντατρία συν τις τρεις τροπολογίες που θα βάλετε, στα 66: το 24% του νομοσχεδίου είναι το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Δεν είναι το 24% των λόγων σας. Μιλάμε μόνο για το Σύμφωνο Συμβίωσης αλλά περνάμε όλα τα υπόλοιπα.

Αυτό στην πραγματικότητα αποδεικνύει, πόσο σας νοιάζει το Σύμφωνο Συμβίωσης και η ΛΟΑΤ κοινότητα ή οτιδήποτε άλλο από ότι φέρνετε στα νομοσχέδια. Σωστές οι διατάξεις, λίγο άτολμες- θα τα πούμε και αυτά-, αλλά απλή δικαιολογία για να περάσετε αυτά που θέλετε. Νομοθετείτε με τίτλους. Κακώς ο τίτλος του νομοσχεδίου αυτού μιλάει για το Σύμφωνο Συμβίωσης. Να θυμίσω το νομοσχέδιο για την «Ανθρωπιστική κρίση»; Που θα δίνατε 200 εκ, δώσατε 68 εκ. και που αν τα καταφέρετε θα τρέξετε να δώσετε 100; Και περνούσαν οι άλλες διατάξεις;

Το ίδιο βλέπουμε συνέχεια. Βλέπουμε ένα μονόπρακτο να παίζεται ξανά και ξανά. Δε φτάνει ο χρόνος, έχει τελειώσει αυτή η πράξη και την ξαναβλέπουμε να παίζεται και να ξαναπαίζεται.

Και τι είναι αυτό το μονόπρακτο; Πρώτο: Δεν σας αρέσουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Καταρχήν να κάνω μια παρένθεση: Εάν δεν σας αρέσει ο φιλελευθερισμός, η αγάπη στην ελευθερία, τι αντιτάσσετε σε αυτό; τον νέο- κρατισμό, τον νεο-αυταρχισμό, τον νέο-φασισμό; Τι είναι δηλαδή το αντίπαλο του νεοφιλελευθερισμού, αυτής της καραμέλας που ακούμε συνέχεια;
Αρκετά με τα παραμύθια.

Δεν σας αρέσουν λοιπόν αυτές οι πολιτικές. Μάλιστα... Όμως τις υλοποιείτε πιστά (πάρα πολύ πιστά για να μην σας αρέσουν). Σας το είπε μάλιστα και ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: «Είστε η καλύτερη μνημονιακή κυβέρνηση. Έχετε υλοποιήσει πιο γρήγορα και πιο καλά από κάθε άλλη κυβέρνηση. Η μνημονιακότερη κυβέρνηση όλων των εποχών». Αυτό είπε. Μπράβο σας, γι’αυτό και μόλις καταφέρατε στο συμβούλιο του ESM να σας δοθεί και το 1 δις. Πώς τα κάνατε αυτά; Υποκύπτοντας. Υποκύπτετε στις πολιτικές αυτές που δεν έχετε δύναμη να αντικρούσετε και επειδή δεν έχετε τη δύναμη να δείτε τους ψηφοφόρους σας στα μάτια, φέρνουμε διάφορα ανώδυνα ή επώδυνα νομοσχέδια για να δικαιολογήσουμε το τι κάνουμε στα δικαιώματα.

Κλέβετε διαταξούλες για τα δικά σας παιδιά, κάτι αποκαταστάσεις δήθεν αδικίας, κάτι προσληψούλες. Κλαίει ο υπουργός Οικονομικών ότι δεν έχει εφοριακούς, αλλά οι πρώτες προσλήψεις που κάνει είναι καθαρίστριες και όχι εφοριακούς. Δε λέω για την αποκατάσταση λέω για νέες προσλήψεις. Οι νέες προσλήψεις του Υπουργείου Οικονομικών, οι προτεραιότητές του είναι στην καθαριότητα, όχι στο να πιάνει φοροφυγάδες.

Κάνετε πραξικοπήματα όπως το άρθρο 46, για να μπορέσετε να εμπεδώσετε ένα καθεστώς, με το οποίο συνεχίζεται ο πόλεμος Θάνου- Παπαγγελόπουλου με τον κ. Αθανασίου, με θύμα το ίδιο το Σύνταγμα.

Σας πήραν χαμπάρι απ’ έξω, σας τράβηξαν το αυτί, βάλατε την ουρά κάτω από τα σκέλια και πήρατε πίσω το ψευτό- παράλληλο πρόγραμμα.

Σας παρακαλούμε, φέρτε το. Όσο φέρνετε το παράλληλο πρόγραμμα, τόσο γελοιοποιούνται οι υποσχέσεις που έχετε δώσει στον ελληνικό λαό. Αναδεικνύονται όλα τα ψέμματα που λέγατε. Λέτε ψέμματα. Αυτό το μονόπρακτο παίζεται και πάλι απ΄την αρχή.

Για κάθε δικαίωμα που κατακρεουργείτε, θα μας φέρνετε και ένα ακραία ιδεοληπτικό νομοσχέδιο σε μια προσπάθεια συμψηφισμού και εξισορρόπησης. Ένα νομοσχέδιο που θα διαλύει κάθε πρόοδο. Για κάθε ασφαλιστικό που παίρνει τα χρήματα των συνταξιούχων, θα διαλύετε μια παιδεία, μια τριτοβάθμια εκπαίδευση, γυρίζοντας μας πίσω στο ’80.

Τα ίδια θα έχουμε στους συνεταιρισμούς, τα ίδια στη δικαιοσύνη, στην οικονομία και παντού.
Με με ρωτάτε αν η καταστροφή που θα φέρετε, θα έρθει γρηγορότερα από τη συμφωνία που υλοποιείτε ή από αυτά τα άλλα σας νομοσχέδια. Δεν ξέρω.

Τρεις μήνες και έχετε πάντως πλήρως απονομιμοποιηθεί στα μάτια του κόσμου. Ο Ελληνικός λαός ήδη λέει πως είστε οι μεγαλύτεροι ψεύτες που έχουν περάσει. Έχει δίκιο ο Ελληνικός λαός. Είστε.
Ο Ελληνικός λαός δεν περιμένει καμιά λύση πια από εσάς.

Έχει δίκιο ελληνικός λαός- καμία λύση δεν θα φέρετε. Δεν θα λύσετε τίποτα.
Σας έχω πει τόσες φορές πως είστε σπλάχνο από τα σπλάχνα της μεταπολίτευσης, και αρχίζετε και το βλέπετε πια και εσείς. Είστε σαρξ εκ της σαρκός της.

Είναι αλήθεια. Γιατί χωρίζετε (και αυτό είναι κυρίως που συνεχίζετε)... χωρίζετε τα παιδιά σε δικά μας και δικά τους, τους πολίτες σε συμπαθούντες και μη. Αυτό που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις δηλαδή, εσείς το συνεχίζετε στη νιοστή.

Χωρίζετε την Ελλάδα στα 2: Αυτοί που είναι «στην απ’ έξω» και αυτοί που είναι «από μέσα».
Αυτό δεν θα πάει μακριά. Δεν θα σας πάει μακριά.
Έχετε ήδη στην πραγματικότητα πέσει.

Κλείνω με δύο- τρεις συγκεκριμένες παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο.

- Είστε άτολμοι: Δε δεχτήκατε την τροπολογία μας σε σχέση με το Σύμφωνο, με την οποία λέτε πως συμφωνείτε. Λέτε ότι συμφωνείτε και δεν τολμήσατε.

- Είστε υποκριτές: Φτιάχνετε τάχα Συμβούλιο κατά της Μισαλλοδοξίας και του Ρατσισμού, χωρίς περιγραφή σκοπού. Συμβούλιο που δεν έχει σκοπό. Με 20 μέλη που δεν θα κάνουν τίποτα. Απλώς να βγάλουμε την υποχρέωση και να κοροϊδέψουμε το Συμβούλιο της Ευρώπης, τους «κουτόφραγκους». «Κουτσά στραβά», να πάρουμε ένα «tick» ότι το κάναμε και πάμε παρακάτω.

Φυσικά δε σέβεστε τις προσπάθειες και το βιος του Ελληνικού λαού. Αποποινικοποιείτε τις καταλήψεις (δεν μας νοιάζει αν καταστρέφονται οι περιουσίες του ελληνικού λαού) ακόμα και την παρακώλυση των συγκοινωνιών, με ένα νεφελώδες «μείζον κοινωνικό συμφέρον». Πώς θα κριθεί; Με ποια κριτήρια; Δεν μας το λέτε...

- Πρόχειροι: Αλλάζετε τον τελωνειακό κώδικα με μεγάλη προχειρότητα, και μπορεί να ευνοήσετε και τα κυκλώματα, τα οποία με πρόσχημα άπορους κρατούμενους να επανακυκλοφορήσουν κατασχεμένα τσιγάρα στην αγορά. Ανοίγουμε δηλαδή μια τρύπα κατασχεμένα τσιγάρα που δεν πάνε για καταστροφή, θεωρητικά να πάνε υπέρ απόρων κρατουμένων. Γιατί δεν βάζετε κανένα περιορισμό: Ό,τι κατάσχει το τελωνείο, μπορεί να δοθεί υπέρ «απόρων». Και φυσικά να ανοίξει μια ολόκληρη τρύπα και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για νέα κυκλώματα.

- Πραξικόπημα με το πειθαρχικό δικαστών- εισαγγελέων. Πραγματικό πραξικόπημα.
Στις 10 προτάσεις, στους 10 άξονες για την επανεκκίνηση της χώρας που έχω ήδη κάνει, είπα πως το Σύνταγμα πρέπει να αλλάξει για να υπάρξει επιτέλους διάκριση εξουσιών. Ζούμε σε μια χώρα όπου η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία είναι ενωμένες. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Είστε ίδιοι κ. Θεωνά, σας το λέω είστε ίδιοι και αφού το καταλαβαίνετε εσείς μου αρκεί.

Όχι απλώς είναι ενωμένες: Όταν περνάμε μια περίοδο στην οποία οι δύο αυτές εξουσίες διακρίνονται κάπως, τη βιώνουμε ως περίοδο ανωμαλίας. Λέμε ότι ο Πρωθυπουργός δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Είμαστε τόσο εθισμένοι και εμποτισμένοι στο ότι εκτελεστική και νομοθετική εξουσία είναι ολόιδιες, που τη νιώθουμε αυτή την κατάσταση που έπρεπε να είναι η κανονική, τη νιώθουμε ως ανώμαλη κατάσταση.

Και βέβαια η δικαστική εξουσία η οποία κρέμεται κάτω από την εκτελεστική στην πραγματικότητα. Είδαμε στις 3 η ώρα το πρωί να τοποθετούνται, να σπάμε την ιεραρχία, να πηγαίνουμε στο 18ο και να προάγουμε, όλα αυτά τα ζητήματα που τα κάνει μόνη της η εκτελεστική εξουσία και βάζει και θέτει υπό κηδεμονία την δικαστική. Και τι κάνετε εσείς; Πάτε ακόμα παραπέρα. Θέτετε υπό κηδεμονία ακόμα περισσότερο τη δικαστική εξουσία, γιατί ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, επιλεγμένος από την κυβέρνηση μπορεί να είναι και διώκτης και δικαστής. Ασκεί τις διώξεις στους εισαγγελείς και μετά έρχεται, όταν ο εισαγγελέας φυσικά δε συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις, έρχεται να κοιτάξει και το πειθαρχικό παράπτωμα στην Ολομέλεια, τονίζω στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Το ίδιο πρόσωπο λοιπόν. Βήματα προς τα πίσω.

Είναι η βάση. Το Σύνταγμά μας είναι η βάση του προβλήματος της ισχύος του νόμου. Στη χώρα μας δεν ισχύει ο νόμος, ακριβώς γιατί έχουμε ένα Σύνταγμα που δεν το αφήνουμε.

- Ομολογία αποτυχίας για τη λίστα Λαγκάρντ, με τη νέα τροπολογία που μας καταθέσατε. Τι σας εμπόδιζε ως τώρα στον έλεγχο; Δεν τελείωσαν 170 υποθέσεις κ. Υπουργέ, (οι περισσότερες με της προηγούμενης κυβέρνησης- κάποιες, έστω λίγες και με τη δική σας); Πώς έγιναν αυτοί οι έλεγχοι; Πώς ολοκληρώθηκαν; Η τροπολογία, αυτή γιατί χρειάζεται; Ποιες υποθέσεις ακριβώς αφορά;

Γιατί είναι τόσο γενική και αόριστη η άρση των περιορισμών; Δηλαδή προϊόν εκβιασμού και βασανιστηρίων, θα γίνονται και αυτά αποδεκτά από τα δικαστήρια; Όλα αυτά; Και στην Ελλάδα, και στη χώρα μας αυτές οι λίστες; Μήπως πρέπει να το περιορίσουμε από τις λίστες του εξωτερικού;

Και θα είναι και στην πραγματικότητα αποτελεσματικές αυτές οι λίστες; Μήπως κλείνουμε την πόρτα της συνεργασίας; Η Ελβετία μας λέει για παράδειγμα, «εμείς, αν εσείς χρησιμοποιήσετε τη λίστα Λαγκάρντ, και χρησιμοποιήσετε ακριβώς αυτά τα στοιχεία, εμείς δεν συνεργαζόμαστε και δεν δίνουμε άλλα στοιχεία». Και εμείς έτσι το παρακάμψαμε, πήραμε τα ονόματα από τη λίστα Λαγκάρντ και τα περάσαμε από φορολογικό έλεγχο και κόσκινο και έτσι το ξεπεράσαμε. Θα είναι λοιπόν αποτελεσματικά, το εξετάσατε αυτό το πράγμα;

Γιατί με τροπολογία; Τι άλλαξε από την κατάθεση του Νομοσχεδίου; Γιατί τόσο πρόχειρα; Προχθές καταθέσατε το Νομοσχέδιο. Μπορεί να είναι και αντισυνταγματική.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ο τόπος χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη, έντιμη, σύγχρονη αντιπολίτευση του 21ου αιώνα. Ενάντια στην καταστροφή που με απόλυτη σιγουριά θα φέρετε στη χώρα. Μην ανησυχείτε: Η φύση απεχθάνεται το κενό!!