4 Οκτωβρίου, 2016

Εξομοίωση μηχανικών της Σχολής Ικάρων με τους υπόλοιπους μηχανικούς των ΕΔ

Ερώτηση προς Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τη βαθμολογική εξομοίωση των αξιωματικών μηχανικών της Σχολής Ικάρων με τους μηχανικούς συναδέλφους τους των άλλων Όπλων.

Κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που αφορούσε τα θέματα ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων, το Ποτάμι κατέθεσε τροπολογία, με την οποία ζητούσε να ισχύσουν για τους μηχανικούς της ΠΑ, όλα όσα ισχύουν για τους μηχανικούς αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), προέλευσης Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) και Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) αντίστοιχα.

Αν και κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, τόσο το σύνολο των πολιτικών κομμάτων όσο και ο Υπουργός αναγνώρισαν και συμφώνησαν, πως η μη εξομοίωση των μηχανικών της ΠΑ, με τους αντίστοιχους συναδέλφους τους των άλλων Όπλων πρέπει να επιλυθεί, το θέμα παραμένει μέχρι σήμερα σε εκκρεμότητα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Βαθμολογική εξομοίωση των αξιωματικών μηχανικών της Σχολής Ικάρων με τους μηχανικούς συναδέλφους τους των άλλων Όπλων»

Κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορούσε τα θέματα ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων, τέθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της αρχαιότητας των μηχανικών αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) προέλευσης Σχολής Ικάρων (ΣΙ).

Συγκεκριμένα, το Ποτάμι κατέθεσε τροπολογία, με την οποία ζητούσε να ισχύσουν για τους μηχανικούς της ΠΑ, όλα όσα ισχύουν για τους μηχανικούς αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), προέλευσης Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) και Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) αντίστοιχα.

Κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όλα τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν πως η μη εξομοίωση των μηχανικών της ΠΑ, με τους αντίστοιχους συναδέλφους τους των άλλων Όπλων πρέπει να επιλυθεί, ενώ ο κ. ΥΠΕΘΑ, παραδεχόμενος το πρόβλημα, υποσχέθηκε να επανεξετάσει το θέμα, επανερχόμενος τον Σεπτέμβριο του 2016, δεδομένης της ασυμφωνίας που παρατηρήθηκε στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πολεμικό αεροσκάφος αποτελεί ένα σύγχρονο όπλο υψηλής τεχνολογίας, του οποίου η επιχειρησιακή αξιοποίηση (συντήρηση – ποιότητα – εξοπλισμός) εξαρτάται εξολοκλήρου από τους μηχανικούς αξιωματικούς της ΠΑ, οι οποίοι ωστόσο δεν φέρουν την ευθύνη των αποφάσεων για θέματα του αντικειμένου τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ανορθολογισμού που επικρατεί λόγω της παραπάνω κατάστασης είναι πως η Διοίκηση Αεροπορικού Υλικού (ΔΑΥ), η οποία είναι υπεύθυνη για την διαθεσιμότητα, την συντήρηση και την ποιότητα όλων των αεροσκαφών της ΠΑ διοικείται από Ιπτάμενο και όχι από Αξιωματικό, προερχόμενο από τις τάξεις των μηχανικών της ΠΑ!

Επιπλέον, η υπάρχουσα κατάσταση δεν δίνει την δυνατότητα στους εν λόγω αξιωματικούς να αναλάβουν θέσεις ευθύνης σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ και ΝΑΤΟ, από την στιγμή που λογίζονται ως νεότεροι, σε περίπτωση ομοίου βαθμού με τους αντίστοιχους μηχανικούς του Στρατού Ξηράς και του Ναυτικού.

Δεδομένου ότι Το Ποτάμι πιστεύει ότι η κατάσταση αυτή φέρει χαρακτηριστικά συντεχνιασμού, ότι η επίλυσή της είναι εκ των ων ουκ άνευ και ότι αν συντελεστεί δύναται να προσδώσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Δεδομένου ότι είναι απολύτως ανορθολογικό ένας σμήναρχος μηχανικός πέντε ετών να θεωρείται νεότερος από ένα πλοίαρχο μηχανικό ή σμήναρχο ιπτάμενο μίας ημέρας, όταν ακόμη και κατά την φοίτηση στην Σχολή Ικάρων η αρχαιότητα εξαρτάται από το έτος φοίτησης, ανεξαρτήτως ειδικότητας (μηχανικού ή ιπταμένου).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιες οι ακριβείς προθέσεις του, σχετικά με το ζήτημα της αρχαιότητας των μηχανικών αξιωματικών της ΠΑ προέλευσης ΣΙ;

2. Αν προτίθεται να καταθέσει ρύθμιση, με την οποία θα επιτυγχάνεται η ισονομία των μηχανικών αξιωματικών της ΠΑ προέλευσης ΣΙ, ομοίως με τα όσα ισχύουν για τους αντίστοιχους μηχανικούς αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού;
Ο ερωτών βουλευτής Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Σχετικά