Με εισήγηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξε χθες μια σημαντική πρωτοβουλία για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό: τη θέσπιση της «Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Προσωπικότητας της Χρονιάς». Η σχετική πρόταση του κ. Γραμματικάκη συμπεριλήφθηκε στην Έκθεσή του για τη Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Πολιτισμό, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 484 ψήφους υπέρ και 111 κατά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρνητικές ψήφοι προέρχονται από τις πιο συντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η προγραμματική αυτή έκθεση, στόχος της οποίας είναι να χαράξει ένα «συνεκτικό και συντονισμένο δρόμο του πολιτισμού για τα κράτη μέλη», κινείται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: επαρκής χρηματοδότηση για τον Πολιτισμό, προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, κινητικότητα των καλλιτεχνών και των έργων τους. Όπως, ωστόσο, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, είναι όσο ποτέ επίκαιρη η ρήση του Δημοσθένη «δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστιν γενέσθαι των δεόντων». Κάλεσε, λοιπόν, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διπλασιάσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», ενώ υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας «ισχυρών συνεργιών με τα διαρθρωτικά αλλά και επενδυτικά ευρωπαϊκά ταμεία ώστε οι δράσεις για τον Πολιτισμό να προσεγγίσουν το 1% του επόμενου προϋπολογισμού». Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης, το συντομότερο δυνατόν και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, της Οδηγίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα, η οποία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο Γιώργος Γραμματικάκης κατά την παρέμβασή του ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για τη θέρμη με την οποία υποδέχτηκαν την πρότασή του για θέσπιση ενός θεσμού που, σε αναλογία με την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, θα αναδεικνύει κάθε χρόνο μια προσωπικότητα που μέσα από το έργο και τη ζωή της εξέφρασε και επηρέασε τις ευρωπαϊκές αξίες. Όπως ο Μότσαρτ, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Σαίξπηρ, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, ο Γκαίτε, η Μαρία Κιουρί αλλά και η Σιμόν ντε Μποβουάρ, ο Θερβάντες και ο Φελίνι - όπως τόσοι και τόσοι άλλοι. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «o πολιτισμός εκφράζεται και ανθίζει από ανθρώπους και είναι καιρός η συμβολή τους να αναγνωρισθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».
Μετά τη ψηφοφορία ο Γιώργος Γραμματικάκης δήλωσε: «Η αποδοχή της πρότασής μου από μεγάλη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου ασφαλώς και μου προκάλεσε δικαιολογημένη ικανοποίηση και υπερηφάνεια. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολυδιάστατες προκλήσεις -από την οικονομική κρίση και το προσφυγικό ζήτημα, έως την άνοδο του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς- ο Πολιτισμός μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη εκ νέου των κοινών δεσμών, που ενώνουν διαχρονικά τις ευρωπαϊκές εθνότητες».
Δείτε την παρέμβαση του Γιώργου Γραμματικάκη στην Ολομέλεια για τη Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Πολιτισμό εδώ: