6 Μαρτίου, 2015

Ερώτηση σχετικά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας με το email Βαρουφάκη προς το Eurogroup

Διευκρινίσεις σχετικά με τις έγγραφες δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση σε ζητήματα περιβάλλοντος και ενέργειας, μέσω του mail Βαρουφάκη προς το Eurogroup προκειμένου να παραταθεί κατά τέσσερις μήνες η διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών ο Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Β’ Αθήνας με Το Ποτάμι.

Διευκρινίσεις σχετικά με τις έγγραφες δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση σε ζητήματα περιβάλλοντος και ενέργειας, μέσω του mail Βαρουφάκη προς το Eurogroup προκειμένου να παραταθεί κατά τέσσερις μήνες η διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών ο Γιώργος Αμυράς βουλευτής Β’ Αθήνας με Το Ποτάμι.

Ειδικότερα ερωτά ποια είναι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για:
- το νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου,
- την ολοκλήρωση σύνταξης των δασικών χαρτών,
- το είδος των πρακτικών της Ε.Ε. που η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υιοθετήσει στον τομέα της εναρμόνισης αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Σε… πνεύμα δημιουργικής ασάφειας στο συγκεκριμένο mail αναφέρεται ότι «Στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο να: …Καλύτερη διαχείριση της γης, περιλαμβανομένων πολιτικών που σχετίζονται με τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη χρήση γης, καθώς και η οριστικοποίηση ενός κατάλληλου Κτηματολογίου...Εναρμονίσει την αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε. και τη νομοθεσία.»

Λίγες μέρες μετά ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών μαθαίνει από τηλεοράσεως τις πλάγιες αυξήσεις προς τους υπαλλήλους της Δ.Ε.Η., δηλώνει άγνοια και ότι θα έχει πρόβλημα, ενώ ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Λαφαζάνης δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ή του διαχειριστή δικτύου ΑΔΜΗΕ. Υποθέτουμε ότι και αυτός αγνοούσε αντιστοίχως το περιεχόμενο του mail Βαρουφάκη. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να χρηματοδοτήσει μέσω ΕΣΠΑ τη συνέχιση του Κτηματολογίου.

Για να αποσαφηνιστεί το θολό αυτό τοπίο ο κ. Αμυράς ζητά άμεσα τις αναγκαίες διευκρινίσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης και επισημαίνει ότι «Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η στροφή της χώρας στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, η δορυφορική αποτύπωση δασών και ακτογραμμής της χώρας, η αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγής και η επιδίωξη της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς
1. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2. Οικονομικών

Θέμα: Ποιες είναι τελικά οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας με το email Βαρουφάκη προς το Eurogroup;

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας όπως αποτυπώνονται στο email του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη προς το Eurogroup στις 23/02/2015 προκειμένου να παραταθεί κατά τέσσερις μήνες η διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, χρήζουν άμεσης εξειδίκευσης και διευκρινίσεων.

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά καταγράφεται στο email και προφανώς σε πνεύμα…δημιουργικής ασάφειας: «Στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο να:…Καλύτερη διαχείριση της γης, περιλαμβανομένων πολιτικών που σχετίζονται με τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη χρήση γης, καθώς και η οριστικοποίηση ενός κατάλληλου Κτηματολογίου...Εναρμονίσει την αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε. και τη νομοθεσία».

Η διαδικασία σύνταξης και ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου «καρκινοβατεί» λόγω της έλλειψης κονδυλίων και κατά τα φαινόμενα μετατίθεται προς το 2025 (από το 2020) ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να χρηματοδοτήσει μέσω ΕΣΠΑ το έργο επικαλούμενη ανυπαρξία αξιόπιστου σχεδιασμού και προγραμματισμού. Επιπροσθέτως υπάρχει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της σύνταξης των δασικών χαρτών, το οποίο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιο χρονοδιάγραμμα δεσμεύστε για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί η σύνταξη των δασικών χαρτών;

2. Ποιες είναι συγκεκριμένα οι καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε. τις οποίες δεσμεύεστε να υιοθετήσετε στον τομέα της εναρμόνισης της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου;

3. Ποιες συγκεκριμένες νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε προκειμένου να υλοποιηθούν οι ανωτέρω δεσμεύσεις της κυβέρνησης στους τομείς αρμοδιότητάς σας, κατά το προσεχές διάστημα των επόμενων τεσσάρων μηνών;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς - Β΄ Αθήνας

6 Μαρτίου 2015