6 Μαρτίου, 2015

Ερώτηση Κ.Υ.Α για την κλωστική κάνναβη

Ερώτηση σχετικά με τα της έκδοσης της προβλεπόμενης και χρονίζουσας, από διετίας, Κοινής Υπουργικής Απόφασης του ν. 4139/2013, περί την καλλιέργεια και παραγωγή κλωστικής – βιομηχανικής κάνναβης προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων, κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Γρ. Ψαριανός, Χ. Ταχιάου , Σ. Δανέλλης, Ιασ. Φωτήλας και Αλ. Χατζηδημητρίου.

Ερώτηση σχετικά με τα της έκδοσης της προβλεπόμενης και χρονίζουσας, από διετίας, Κοινής Υπουργικής Απόφασης του ν. 4139/2013, περί την καλλιέργεια και παραγωγή κλωστικής – βιομηχανικής κάνναβης προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων, κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές του Ποταμιού Γρηγ. Ψαριανός, Χ. Ταχιάου , Σ. Δανέλλης, Ιασ. Φωτήλας και Αλ. Χατζηδημητρίου.

Οι βουλευτές επισημαίνουν την ήδη απαράδεκτη μέχρι σήμερα καθυστέρηση της έκδοσης της σχετικής Κ.Υ.Α. που επιπλέον καθυστερεί την ισχύ και εφαρμογή του ψηφισθέντος από τον Μάρτιο του 2013 νόμου για την απελευθέρωση της καλλιέργειας της Cannabis Sativa L.

Σημειώνουν δε ότι, τουλάχιστον 40 ποικιλίες κλωστικής κάνναβης έχουν λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καλλιεργούνται μεταξύ άλλων σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Τουρκία.

Πρόκειται για προϊόν που η καλλιέργειά του επιδοτείται από την Ε.Ε., βοηθάει ιδιαίτερα στον τομέα της αγροτικής, παραγωγικής και βιομηχανικής ανασυγκρότησης της χώρας, δεν είναι υδρόφιλη, η δε επεξεργασία της είναι σημαντικά μειωμένου κόστους σε σχέση με τον βάμβακα και το καλαμπόκι, παράγει πληθώρα προϊόντων όπως υφαντά, χαρτί, λάδι, κτηνοτροφές, συμπληρώματα διατροφής για τον άνθρωπο και άλλα.

Με δεδομένο ότι «η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των καλλιεργειών, καθώς και ανάπτυξης σχετικών μεταποιητικών βιομηχανιών με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και παραγωγής πλούτου», όπως κατά λέξη αναφέρεται στο άρθρο 4 του ν. 4139/2013, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί να απαντήσουν στη Βουλή για το, σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της έκδοσής της από την προηγούμενη κυβέρνηση, αν είναι στις προθέσεις και άμεσες προτεραιότητές τους η ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών για την έκδοση της συγκεκριμένης Κ.Υ.Α. ώστε να ισχύσει επιτέλους ο νόμος και να ξεκινήσει η καλλιέργεια της Cannabis Sativa L και τέλος για το χρονοδιάγραμμα που προτίθενται να εφαρμόσουν για την πλέον σύντομη ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσης της χρονίζουσας Κ.Υ.Α.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων

ΘΕΜΑ: Έκδοση προβλεπόμενης Κ.Υ.Α. του ν. 4139/2013 περί καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης

Στις 12/03/2013 ψηφίστηκε με το νόμο 4139 η απελευθέρωση της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης (ΦΕΚ: 74 Α'/20.03.2013), όπου μεταξύ άλλων προβλεπόταν και η έκδοση Κ.Υ.Α. των συναρμόδιων υπουργείων. Και συγκεκριμένα:
«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L, οι έλεγχοι τήρησης των όρων και προϋποθέσεων και κάθε σχετικό θέµα.»

Περίπου 2 χρόνια μετά από την ψήφιση του ν. 4139/2013, τα συναρμόδια Υπουργεία δεν κατόρθωσαν να προβούν στην ολοκλήρωση και την έκδοση της προβλεπόμενης Κ.Υ.Α., παρότι σύμφωνα με απάντηση του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, από τον Μάρτιο του 2014 σε ερώτηση στη Βουλή, έχει ανατεθεί σε εισαγγελικό λειτουργό προς επεξεργασία σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) για τους όρους και προϋποθέσεις καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα.
Να σημειώσουμε ότι, οι εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας είναι, κατά πολύ, οι πλέον άριστες στην Ευρώπη για την καλλιέργεια της κάνναβης. Σύμφωνα με τις μελέτες ΕΘΙΑΓΕ-Γεωπονικού Πανεπιστημίου και Μ.Ι.Τ. των Η.Π.Α. η καλλιέργεια της κάνναβης μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή έναντι καλλιεργειών, όπως το βαμβάκι ή το καλαμπόκι, οι οποίες είναι ιδιαίτερα  απαιτητικές σε υψηλές εισροές ενέργειας, νερού, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Σε αμειψισπορά με αροτραίες καλλιέργειες είναι ανεκτίμητη, καθότι σε πέντε μήνες που απασχολεί το έδαφος, καθαρίζει το χωράφι από ζιζάνια, έντομα και άλλα παθογόνα. Η τεχνολογία νέας γενιάς επεξεργασίας φυτών κάνναβης έχει κόστος έξι φορές μικρότερο από αυτό των εκκοκκιστηρίων βάμβακος. Από την κάνναβη προέρχονται υφαντά, χαρτί, λάδι, κτηνοτροφές, συμπληρώματα διατροφής για τον άνθρωπο και πολλά άλλα προϊόντα.

Επίσης, τουλάχιστον 40 ποικιλίες κλωστικής κάνναβης έχουν λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καλλιεργούνται μεταξύ άλλων σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Τουρκία.
Επειδή υπάρχει ήδη δίχρονη καθυστέρηση στην έκδοση Κ.Υ.Α., επειδή η σπορά της συγκεκριμένης καλλιέργειας γίνεται την άνοιξη, επειδή η καλλιέργεια αλλά και ο δευτερογενής τομέας της επιδοτούνται με κοινοτικά κονδύλια βάσει των Κανονισμών (ΕΟΚ) 1308/70, (ΕΟΚ) 619/71, (ΕΟΚ) 2358/71, (ΕΟΚ) 1164/89, (ΕΚ) 1529/2000 αλλά και του Κανονισμού (ΕΚ) 1782/2003 και επειδή «η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των καλλιεργειών, καθώς και ανάπτυξης σχετικών μεταποιητικών βιομηχανιών με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και παραγωγής πλούτου», όπως κατά λέξη αναφέρεται στο άρθρο 4 του ν. 4139/2013,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της έκδοσής της από την προηγούμενη κυβέρνηση;

Είναι στις προθέσεις και άμεσες προτεραιότητές τους η ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών για την έκδοση της συγκεκριμένης Κ.Υ.Α. ώστε να ισχύσει επιτέλους ο νόμος και να ξεκινήσει η καλλιέργεια της Cannabis Sativa L;

Εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που προτίθενται να εφαρμόσουν για την πλέον σύντομη ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσης της χρονίζουσας Κ.Υ.Α.;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γρηγόρης Ψαριανός - Β' Αθηνών
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου
Χριστίνα Ταχιάου - Α' Θεσσαλονίκης
Ιάσων Φωτήλας - Αχαΐας
Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου - Σερρών

6 Μαρτίου 2015