Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νικόλαο Βούτση, τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά, καθώς και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, κατέθεσε η βουλευτής Α’ Πειραιά του Ποταμιού κα Σταυρούλα Αντώνακου, με θέμα την προστασία των αδέσποτων ζώων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς :
- Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νικόλαο Βούτση
- Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Αριστείδη Μπαλτά
- Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νίκο Παρασκευόπουλο
Θέμα: «Προστασία αδέσποτων ζώων»
Πριν από 12 χρόνια, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εκδόθηκε από την τότε κυβέρνηση ο νόμος 3170/03 που καθορίζει την πολιτική για τα αδέσποτα ζώα στην πατρίδα μας. Ο συγκεκριμένος νόμος, μεταξύ άλλων, προέβλεπε πως τα αδέσποτα ζώα θα συλλεγούν με ευθύνη των δήμων, οι οποίοι και θα ενισχυθούν με 1 εκατομμύριο ευρώ για την δημιουργία καταφυγίων. Τα ζώα που είναι άρρωστα θα οδηγηθούν στην ευθανασία με ένεση. Η παραπάνω όμως διαδικασία επέτρεπε και την αυθαιρεσία να θανατώνονται αδιακρίτως όλα τα αδέσποτα ζώα.
Από το 2004 μέχρι σήμερα παρατηρείται πλήρης αδιαφορία της εκάστοτε κυβέρνησης σχετικά με την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Η ετήσια αύξηση των περιστατικών κακοποίησης, δείχνει αφενός την έλλειψη πολιτισμού και αφετέρου την μη εφαρμογή των νόμων για την κακοποίηση που υφίστανται τα αδέσποτα ζώα. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα, αποτελεί το σπάσιμο των ποδιών τριών αδέσποτων σκύλων στην περιοχή Σχολάρι, στην Χαλκιδική.
Επειδή το Ποτάμι προτείνει:
Σε μια ανεπτυγμένη κοινωνία η παιδεία πρέπει να δίνει έμφαση στην αισθητική διαπαιδαγώγηση του ατόμου. Ένας ευαίσθητος στο επίπεδο της αισθητικής πολίτης, αποτελεί έναν εν δυνάμει δημιουργό ενός καλύτερου κόσμου. Η προστασία της φύσης και των ζώων, η υπεράσπιση των κανόνων που αφορούν στην κοινή διαβίωση και η βελτίωση στον τομέα εξέλιξης των πόλεων αποτελούν κύριους στόχους της παιδείας που συμπλέει με την αισθητική και τον πολιτισμό.
H ανάπτυξη προγραμμάτων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, μαζί με συστηματικό διάλογο και συμμετοχικές διαδικασίες, θα αμβλύνει τα προβλήματα κοινωνικής αποδοχής που αντιμετωπίζουν πολλές αναπτυξιακές προτάσεις. Θα βοηθήσει και την κοινωνική συνοχή, περιορίζοντας τις αντιπεριβαλλοντικές ή αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Με βάση τα παραπάνω ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Πόσοι Δήμοι έχουν κάνει χρήση του προαναφερθέντος νόμου; Από τους Δήμους που έχουν κάνει χρήση του υπάρχοντος νόμου (3170/03), πόσοι διατηρούν έως σήμερα καταφύγιο ζώων, όπως προβλεπόταν;
2. Ποιες είναι οι δράσεις στις οποίες σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση για την προστασία των αδέσποτων ζώων, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο καταπολέμησης της κακοποίησης των αδέσποτων ζώων;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Σταυρούλα Αντωνάκου - Α’ Πειραιά