27 Μαρτίου, 2015

Ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση στις πληρωμές των προγραμμάτων Βιολογικής Γεωργίας και Βιολογικής Κτηνοτροφίας

Ερώτηση σχετικά με τις σημαντικές καθυστερήσεις στην πληρωμή του Μέτρου 214 «Γεωπεριβαλλοντικές Δράσεις» και ειδικότερα των μέτρων Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας για τα έτη 2012 και 2013 κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου (Σερρών) προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ερώτηση σχετικά με τις σημαντικές καθυστερήσεις στην πληρωμή του Μέτρου 214 «Γεωπεριβαλλοντικές Δράσεις» και ειδικότερα των μέτρων Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας για τα έτη 2012 και 2013 κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου (Σερρών) προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρουν στην ερώτηση, οι καθυστερήσεις αυτές σε συνδυασμό με την πρόσφατη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ που βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν προκαλέσει εύλογα ανησυχία σε χιλιάδες βιοκαλλιεργητές και κτηνοτρόφους, οι οποίοι αναμένουν με αγωνία αυτά τα χρήματα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη και έξοδα που έχουν ήδη προκαταβάλει για τις εκμεταλλεύσεις τους τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. για ποιοτικούς ελέγχους και πιστοποιήσεις) αλλά και στη μείωση της παραγωγής που συνεπάγεται η εφαρμογή βιολογικών πρακτικών.

Εξάλλου, η επένδυση στην παραγωγή ποιοτικών βιολογικών προϊόντων, για τα οποία υπάρχει αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Ρωτούν, λοιπόν, τον αρμόδιο υπουργό πότε πρόκειται να ολοκληρωθούν οι πληρωμές των δύο μέτρων για τα έτη 2012 και 2013 καθώς και τους λόγους της καθυστέρησης στην καταβολή τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση στις πληρωμές των προγραμμάτων Βιολογικής Γεωργίας και Βιολογικής Κτηνοτροφίας

Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται στην πληρωμή του Μέτρου 214 «Γεωπεριβαλλοντικές Δράσεις» και ειδικότερα τα μέτρα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας για τα έτη 2012 και 2013.

Για το μέτρο 214.1.1 «Βιολογική Γεωργία» όσον αφορά το έτος 2012, πληρωμές ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται στις 16 Δεκεμβρίου 2014 και δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας (τελευταία πληρωμή στις 13/3/2015) ενώ για το έτος 2013 αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές μετά την ολοκλήρωση των πληρωμών για το 2012.

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι δικαιούχοι του προγράμματος Βιολογικής Κτηνοτροφίας για τα ίδια έτη οι οποίοι δεν έχουν λάβει καμία πληρωμή λόγω του ζητήματος που έχει προκύψει με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων. Σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους κτηνοτρόφων από την Κρήτη στις 18 Μαρτίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου φέρεται να διαβεβαίωσε ότι οι πληρωμές για το 2012 θα γίνουν εντός του Μαΐου ενώ για το 2013 θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι μεγάλες αυτές καθυστερήσεις σε συνδυασμό με την πρόσφατη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ που βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν προκαλέσει εύλογα ανησυχία σε χιλιάδες βιοκαλλιεργητές και κτηνοτρόφους, οι οποίοι αναμένουν με αγωνία αυτά τα χρήματα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη και έξοδα που έχουν ήδη προκαταβάλει για τις εκμεταλλεύσεις τους τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. για ποιοτικούς ελέγχους και πιστοποιήσεις) αλλά και στη μείωση της παραγωγής που συνεπάγεται η εφαρμογή βιολογικών πρακτικών. Εξάλλου, η επένδυση στην παραγωγή ποιοτικών βιολογικών προϊόντων, για τα οποία υπάρχει αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Πότε πρόκειται να ολοκληρωθούν οι πληρωμές για το Πρόγραμμα «Βιολογικής Γεωργία» για τα έτη 2012 και 2013 και που οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή τους;

2) Πότε πρόκειται να ξεκινήσουν οι πληρωμές για το πρόγραμμα «Βιολογική Κτηνοτροφία» για τα ίδια έτη και που οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των πληρωμών;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης
Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου - Σερρών

27 Μαρτίου 2015