14 Απριλίου, 2015

Ερώτηση σχετικά με την αποκατάσταση ζημιών από τις πρόσφατες θεομηνίες στο δήμο Ωραιοκάστρου

Ερώτηση σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες θεομηνίες στο δήμο Ωραιοκάστρου του νομού Θεσσαλονίκης κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου.

Ερώτηση σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες θεομηνίες στο δήμο Ωραιοκάστρου του νομού Θεσσαλονίκης κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Υπουργό Οικονομικών.

Οι καταρρακτώδεις βροχές και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στις 14/9/2014 και στις 14/12/2014 στο Ωραιόκαστρο είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να προκληθούν σημαντικότατες ζημιές στις υποδομές και το οδικό δίκτυο της περιοχής. Η βουλευτής έχει καταθέσει άλλες δύο ερωτήσεις για το θέμα των ζημιών από τις βροχοπτώσεις και την ανάγκη ενίσχυσης της αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού Θεσσαλονίκης (2741/19-9-2014 και 5536/16-12-2014).

Ακόμα και σήμερα, η μοναδική γέφυρα του Γαλλικού ποταμού που ενώνει το χωριό Φιλαδέλφεια (Ιρλανδική) με τον υπόλοιπο δήμο έχει διαβρωθεί σε τέτοιο βαθμό που αμφισβητείται πλέον η στατικότητά της. Η δε βάση της νέας υπό κατασκευή γέφυρας βρίσκεται τους τελευταίους μήνες καλυμμένη από λασπόνερα και δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να ολοκληρωθεί με βάση τις αρχικές μελέτες.

Σύμφωνα με το δήμο Ωραιοκάστρου, οι άμεσες απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών και τη θωράκιση της περιοχής (έργα και μελέτες) ανέρχονται στο ποσό των 5.830.000 ευρώ, ποσό που αδυνατεί να καταβάλει ο δήμος από τον – ήδη μειωμένο – τακτικό προϋπολογισμό του. Η άμεση αποκατάσταση των παραπάνω ζημιών είναι αναγκαία για την ομαλή κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής.

Η βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι κάτοικοι και οι υποδομές του δήμου Ωραιοκάστρου καθώς και αν έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο δήμο για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στις υποδομές και το οδικό δίκτυο, όπως έχει γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις θεομηνίας στο παρελθόν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: α) τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, β) τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και γ) τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση ζημιών από τις πρόσφατες θεομηνίες στο δήμο Ωραιοκάστρου

Οι καταρρακτώδεις βροχές και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στις 14/9/2014 και στις 14/12/2014 στο δήμο Ωραιοκάστρου είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να προκληθούν σημαντικότατες ζημιές στις υποδομές και το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγραφές που διενήργησε η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, παρατηρήθηκαν υποχωρήσεις οδοστρωμάτων, αποκολλήσεις μεγάλων τμημάτων ασφάλτου, ρηγματώσεις, καθιζήσεις και πλευρικές διαβρώσεις των οδοστρωμάτων, υποσκαφές τεχνικών έργων, υπερχείλιση χειμάρρων λόγω του φραγμού των διόδων απορροής ομβρίων υδάτων από φερτά υλικά καθώς και εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές διέλευσης των χειμάρρων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη ή επικίνδυνη η πρόσβαση σε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες, καλλιέργειες και οικισμού, όπως στο Μονόλοφο.

Ακόμα και σήμερα, η μοναδική γέφυρα του Γαλλικού ποταμού που ενώνει το χωριό Φιλαδέλφεια (Ιρλανδική) με τον υπόλοιπο δήμο έχει διαβρωθεί από την έντονη πια ροή του ποταμού σε τέτοιο βαθμό που αμφισβητείται πλέον η στατικότητά της. Η δε βάση της νέας υπό κατασκευή γέφυρας βρίσκεται τους τελευταίους μήνες καλυμμένη από λασπόνερα και δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να ολοκληρωθεί με βάση τις αρχικές μελέτες. Ουσιαστικά, ένα ολόκληρο χωριό παραμένει αποκλεισμένο.

Σύμφωνα με το δήμο Ωραιοκάστρου, οι άμεσες απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών και τη θωράκιση της περιοχής (έργα και μελέτες) ανέρχονται στο ποσό των 5.830.000 ευρώ, ποσό που αδυνατεί να καταβάλει ο δήμος από τον – ήδη μειωμένο – τακτικό προϋπολογισμό του. Είναι προφανές ότι η άμεση αποκατάσταση των παραπάνω ζημιών είναι αναγκαία για την ομαλή κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι κάτοικοι και οι υποδομές του δήμου Ωραιοκάστρου από τις πρόσφατες θεομηνίες και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

2) Έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο δήμο Ωραιοκάστρου για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στις υποδομές και το οδικό δίκτυο, όπως έχει γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις θεομηνίας στο παρελθόν σε άλλους δήμους;

Η ερωτώσα Βουλευτής:
Κατερίνα Μάρκου - Β' Θεσσαλονίκης

14 Απριλίου 2015