26 Μαρτίου, 2015

Ερώτηση σχετικά με τα μισαλλόδοξα συνθήματα μελών της Ο.Υ.Κ.

Κοινή ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, για τα άκρως επικίνδυνα συνθήματα που φώναξαν τα μέλη της Ο.Υ.Κ., κατά τη διάρκεια της χθεσινής στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου κατέθεσαν οι βουλευτές με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Κοινή ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, για τα άκρως επικίνδυνα συνθήματα που φώναξαν τα μέλη της Ο.Υ.Κ., κατά τη διάρκεια της χθεσινής στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου κατέθεσαν οι βουλευτές με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Με την ερώτησή τους οι δύο βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό Άμυνας να επιληφθεί του θέματος, δεδομένου ότι αυτού του τύπου τα φαινόμενα έχουν συμβεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια παρελάσεων των προηγουμένων ετών και δεν θα έπρεπε να συνεχίζονται όταν τη διακυβέρνηση της χώρας την έχει αναλάβει ένα, κατά τα λεγόμενά του, αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Οι δύο βουλευτές του Ποταμιού, θεωρούν ότι τα εν λόγω συνθήματα, εκτός της «βαλκανικής» αισθητικής που αποπνέουν έχουν καταδικαστεί από την ίδια την Ιστορία της χώρας, δεδομένου ότι η Μεγάλη Ιδέα έχει πάψει να αποτελεί γνώμονα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες, εξαιτίας των γνωστών σε όλους καταστροφικών της αποτελεσμάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινής ερώτησης των κ.κ. Δανέλλη και Ψαριανού:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών.

Θέμα: «Μισαλλόδοξα συνθήματα από επίλεκτες μονάδες του Ελληνικού Ναυτικού στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2015».

Για ακόμη μια φορά ακούστηκαν κατά τη χθεσινή παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, μισαλλόδοξα συνθήματα από το παρελαύνον τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (Δ.Υ.Κ.), γνωστότερης και ως Ο.Υ.Κ., τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την επίσημη θέση της Ελλάδας, αναφορικά με τη γείτονα χώρα.

Συγκεκριμένα, το σύνθημα της Ο.Υ.Κ. ανέφερε τα εξής: «...και το όνειρο μας είναι/ στην Πόλη εμείς να μπούμε/ σημαία να υψώσουμε/ τον ύμνο εμείς να πούμε».

Τα συνθήματα της Ο.Υ.Κ. κατά τη διάρκεια των παρελάσεων έχουν αποτελέσει επανειλημμένα θέμα αρνητικού σχολιασμού, τόσο λόγω του περιεχομένου τους, όσο και λόγω της άθλιας αισθητικής τους.

Θυμίζουμε μερικά από αυτά σε προηγούμενες παρελάσεις: «Έλληνας γεννιέσαι/ δεν γίνεσαι ποτέ/ το αίμα σου θα χύσουμε/ γουρούνι Αλβανέ» ή «Τους λένε Σκοπιανούς/ τους λένε Αλβανούς/ τα ρούχα μου θα ράψω/ με δέρματα απ' αυτούς» ή «Θα γίνει μακελειό/ μετά θα εκδικηθώ/ όταν θα προσκυνήσετε/ σημαία και σταυρό».

Δεδομένου ότι η Μεγάλη Ιδέα, έχει κηρυχθεί, επισήμως, έκπτωτη εδώ και δεκαετίες, λόγω των γνωστών της αποτελεσμάτων (Μικρασιατική καταστροφή και Κυπριακή τραγωδία).

Δεδομένου ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και όπως στα υπόλοιπα δυτικά κράτη η εξωτερική πολιτική καθορίζεται από την πολιτική ηγεσία, δια του αρμόδιου Υπουργού Εξωτερικών και όχι από το Στρατό.

Δεδομένου ότι το να ακούγονται τέτοια συνθήματα σε επίσημες εκδηλώσεις του Ελληνικού κράτους, όπως οι παρελάσεις μεγάλων εθνικών επετείων είναι όχι μόνο επικίνδυνο, αλλά συνάμα και φαιδρό.

Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση της χώρας είναι μια αριστερή κυβέρνηση, τουλάχιστον, σύμφωνα με δηλώσεις της.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Είναι ενήμεροι σχετικά με τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη χθεσινή παρέλαση;

2. Συμφωνούν με το πνεύμα των συνθημάτων και τις εθνικές επιδιώξεις του συγκεκριμένου στρατιωτικού τμήματος;

3. Αν όχι, σε τι ενέργειες είναι διατεθειμένοι να προβούν, προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα επικίνδυνου και χυδαίου «βαλκανικού» εθνολαϊκισμού, που καμία σχέση δεν έχουν με τη φύση και την εικόνα μιας δημοκρατικής Ευρωπαϊκής χώρας, όπως θέλει να αποκαλείται η Ελλάδα;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Σπύρος Δανέλλης – Ν. Ηρακλείου
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών

26 Μαρτίου 2015