26 Μαρτίου, 2015

Ερώτηση για την παράδοση οριστικών παραχωρητηρίων στους δικαιούχους και την κοστολόγηση των διαμερισμάτων του πρώην ΟΕΚ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, για την παράδοση οριστικών παραχωρητηρίων στους δικαιούχους και την κοστολόγηση των διαμερισμάτων του πρώην ΟΕΚ στον οικισμό «Μελίνα Μερκούρη» στη Γιάννουλη Λάρισας».

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, για την παράδοση οριστικών παραχωρητηρίων στους δικαιούχους και την κοστολόγηση των διαμερισμάτων του πρώην ΟΕΚ στον οικισμό «Μελίνα Μερκούρη» στη Γιάννουλη Λάρισας».

Την αντίθεσή τους στην απόφαση του ΟΑΕΔ (καθολικού διαδόχου του ΟΕΚ) να πληρώσουν τα διαμερίσματα που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1993 - 1998 και παρέλαβαν το 1998, με τιμές του 2005, εκφράζουν οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών «Μελίνα Μερκούρη», στη Γιάννουλη Λάρισας. Με βάση την απόφαση οι κάτοικοι θα επιβαρυνθούν 80 και πλέον ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Στις 03/03/2015 ο Υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, παρουσία εκπροσώπων και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης «Μελίνα Μερκούρη» και δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα, τα οποία χαρακτήρισε λογικά, και να απαντήσει σε εύλογο διάστημα ποια θα ικανοποιηθούν. Αντί απάντησης, όμως, από την Παρασκευή 20 Μαρτίου, αποστέλλονται ειδοποιητήρια από τον ΟΑΕΔ στους δικαιούχους, για να παραλάβουν τα παραχωρητήρια με την τιμή που έχει ορισθεί μεταγενέστερα από τον ΟΑΕΔ των 469 ευρώ και να ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων από 01/07/2015.

Καλούμε τον Υπουργό να απαντήσει αν θα αποσυρθεί άμεσα η απόφαση να χρεωθούν τα διαμερίσματα με βάση τις τιμές της περιόδου που κατασκευάστηκαν (1993-1998), καθώς και αν θα εξαιρεθεί από την τιμή χρέωσης το ποσό που αντιστοιχεί στα έργα υποδομής του οικισμού; Επίσης, θα υπάρξει επέκταση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής των διαμερισμάτων από 240 σε 360 λόγω της ανεργίας και της δεινής οικονομικής κατάστασης της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του οικισμού; Θα υπάρξει «πάγωμα» της πληρωμής των δόσεων για τους ανέργους για όσο διάστημα παραμένουν άνεργοι;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: «Η παράδοση οριστικών παραχωρητηρίων στους δικαιούχους και η κοστολόγηση των διαμερισμάτων του πρώην ΟΕΚ στον οικισμό «Μελίνα Μερκούρη» στη Γιάννουλη Λάρισας».

Ο οικισμός «Μελίνα Μερκούρη» κατασκευάστηκε την περίοδο 1993-1998, σύμφωνα με προϋπολογισμό που συνέταξε ο ΟΕΚ. Το έργο δημοπρατήθηκε με έκπτωση της τάξης του 60% που έδωσε η κατασκευάστρια εταιρεία. Επομένως, και αν υπήρξαν αναπροσαρμογές στο τελικό κόστος, δεν ξεπέρασαν το αρχικά προϋπολογισμένο ύψος.

Το λογικό θα ήταν η τιμή χρέωσης των διαμερισμάτων, που παραδόθηκαν στους δικαιούχους το 1998, να είναι με βάση τις τιμές εκείνης της περιόδου. Η τιμή που τότε ανακοινώθηκε ήταν 334,56 ευρώ το τμ συν 35,22 ευρώ αξία οικοπέδου συν 20 ευρώ για έργα υποδομής. Δηλαδή, σύνολο 389,78 ευρώ. Τώρα, όμως, που ο ΟΑΕΔ θέλει να παραδώσει στους δικαιούχους τα οριστικά παραχωρητήρια χρεώνει το τμ με βάση απόφαση που ελήφθη το 2005 και ισχύει για όλους τους οικισμούς, που έγιναν την ίδια χρονική περίοδο, σύμφωνα με την οποία η τιμή ανά τμ διαμορφώνεται στα 469 ευρώ. Δηλαδή, υπάρχει αύξηση 80 ευρώ ανά τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι ένα διαμέρισμα 100 τμ, ενώ έπρεπε να χρεωθεί με 38.978 ευρώ, τώρα θα χρεωθεί με 46.900 ευρώ, δηλαδή συν 8.000 ευρώ. Αντίστοιχα, ένα διαμέρισμα 80 τμ έπρεπε να χρεωθεί 31.130 ευρώ, ενώ τώρα θα χρεωθεί 37.520 ευρώ, δηλαδή συν 6.400 ευρώ.

Το γεγονός έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των 660 περίπου ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης «Μ. Μερκούρη». Στις 03/03/2015 ο Υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, παρουσία εκπροσώπων και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης «Μελίνα Μερκούρη». Μάλιστα, σε επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Εργασίας το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, επικαλείται τη δέσμευση του Υπουργού να εξετάσει τα αιτήματα –που χαρακτήρισε λογικά- και να απαντήσει σε εύλογο διάστημα ποια θα ικανοποιηθούν. Αντί απάντησης, όμως, από την Παρασκευή 20 Μαρτίου, αποστέλλονται ειδοποιητήρια από τον ΟΑΕΔ στους δικαιούχους, για να παραλάβουν τα παραχωρητήρια με την τιμή που έχει ορισθεί μεταγενέστερα από τον ΟΑΕΔ των 469 ευρώ και να ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων από 01/07/2015.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Θα αποσυρθεί άμεσα η απόφαση να χρεωθούν τα διαμερίσματα με βάση τις τιμές της περιόδου που κατασκευάστηκαν (1993-1998); Θα εξαιρεθεί από την τιμή χρέωσης το ποσό που αντιστοιχεί στα έργα υποδομής του οικισμού;

2) Θα υπάρξει επέκταση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής των διαμερισμάτων από 240 σε 360 λόγω της ανεργίας και της δεινής οικονομικής κατάστασης της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του οικισμού; Θα υπάρξει «πάγωμα» της πληρωμής των δόσεων για τους ανέργους για όσο διάστημα παραμένουν άνεργοι;

Ο ερωτών βουλευτής:
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας

26 Μαρτίου 2015

διαβάστε επίσης