12 Μαΐου, 2015

Ερώτηση για τις κοινοτικές ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα

Ερώτηση για το ζήτημα των κοινοτικών ενισχύσεων προς τον αγροτικό τομέα, των ποσών που η χώρα μας καλείται να επιστρέψει, όπως και την χαμηλή απορροφητικότητα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, κατέθεσε ο Βουλευτής Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης προς τους αρμοδίους Υπουργούς Παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας καθώς και Οικονομικών.

Ερώτηση για το ζήτημα των κοινοτικών ενισχύσεων προς τον αγροτικό τομέα, των ποσών που η χώρα μας καλείται να επιστρέψει, όπως και την χαμηλή απορροφητικότητα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, κατέθεσε ο Βουλευτής Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης προς τους αρμοδίους Υπουργούς Παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας καθώς και Οικονομικών.

Ο κος Χαρακίδης ζητά να ενημερωθεί για το 1,3 δις που καλείται να επιστρέψει η Ελλάδα στην Ε.Ε. και αφορούν τις λεγόμενες δημοσιονομικές διορθώσεις, λόγω κακοδιαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων τα προηγούμενα έτη.

Επίσης ζητά να ενημερωθεί αν πρόκειται η χώρα μας να ζητήσει την επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μειωμένη απορροφητικότητά του. Επιπρόσθετα ρωτά τους αρμοδίους Υπουργούς αν θα ζητηθεί περισσότερη ευελιξία και λιγότερη γραφειοκρατία για την περίοδο 2014-2020.

Καλεί ακόμη τις πολιτικές ηγεσίες των αρμοδίων Υπουργείων να απαντήσουν για τα αίτια της χαμηλής απορροφητικότητας των εν λόγω προγραμμάτων και ποιες οι προθέσεις της Κυβέρνησης για τα αδιανέμητα κονδύλια.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: « ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ»

Η Ελλάδα καλείται να επιστρέψει στην Ε.Ε. περί το 1,3 δισ. ευρώ που αφορούν τιs λεγόμενες δημοσιονομικές διορθώσεις, λόγω κακοδιαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων τα προηγούμενα έτη.
Συγκεκριμένα, οι δημοσιονομικές διορθώσεις αφορούν καταρχήν 725.000 αγρότες και το ποσό ανάκτησης είναι 421 εκ ευρώ και σε δεύτερο στάδιο αφορά 188.000 αγρότες και ποσό ανάκτησης 326 εκ.ευρώ.
Στόχος για τα πρώτα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν οι αγρότες ανέρχεται στο ποσό των 150 εκ ευρώ για 115.000 αγρότες.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια προβληματική απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΕΣΠΑ υπέρ των αγροτών ανέρχεται στο ύψος του 70%. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση, όταν σε άλλες χώρες το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 90% - 95%. Παράλληλα στον τομέα της Αλιείας η απορρόφηση βρίσκεται σε οριακό επίπεδο, μόλις στο 1%.

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε μια σειρά από μέτρα, πρωτοβουλίες και ενέργειες για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Με ποιον τρόπο θα καλυφθεί το οφειλόμενο ποσό του 1,3 δις ευρώ; Πρόκειται να αποπληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό ή να ανακτηθούν από αγρότες και αγροτικές οργανώσεις;

2. Προτίθεσθε να ζητήσετε την επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μειωμένη απορροφητικότητά του; Ως προς το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, προτίθεστε να ζητήσετε περισσότερη ευελιξία στην υλοποίηση με λιγότερη γραφειοκρατία;

3. Πού οφείλονται τα χαμηλά επίπεδα απορροφητικότητας που έχουμε ως χώρα στα προγράμματα για την Αλιεία; Ποια η συνεργασία σας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Αλιεία ώστε να αυξηθεί η απορροφητικότητα της χώρας στον τομέα της Αλιείας;

4. Τι προβλέπεται για τα ποσά που δεν απορροφούνται; Ανακατανέμονται στις άλλες χώρες με υπεραπορρόφηση, π.χ. Γερμανία;

Ο ερωτών Βουλευτής:
Κυριάκος Χαρακίδης - Δράμας

12 Μαΐου 2015