Ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκο Βούτση.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γ. Πανούσης έκανε λόγο για μονομερές «σπάσιμο» της Συνθήκης Σένγκεν από τη χώρα μας προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους ευρωπαίους εταίρους μας για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.
Κατόπιν της ακραίας αυτής δήλωσης, ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκο Βούτση ζητώντας να πληροφορηθεί την επίσημη θέση της Κυβέρνησης αναφορικά με το επίμαχο αυτό ζήτημα, ειδικά σε μια περίοδο που η υιοθέτηση εκβιαστικών πρακτικών και η καταστρατήγηση δεσμεύσεων πλήττουν σοβαρά τη φερεγγυότητα της χώρας μας σε όλους τους τομείς.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς: Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Θέμα: «Μονομερής αναστολή Συνθήκης Σένγκεν από την Ελλάδα ως μέσο πίεσης προς την Ε.Ε., αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα».
Η πρόσφατη δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Πανούση περί «σπασίματος» της συνθήκης Σένγκεν, προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς τους εταίρους μας, αναφορικά με το θέμα των παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας αποτελεί χαρακτηριστικό του τρόπου, με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση τη σχέση της χώρας μας με την Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών διατύπωσε στα ΜΜΕ τη σκέψη του να διαθέσει ταξιδιωτικά έγγραφα σε 300.000 παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, προκειμένου αυτοί να προωθηθούν προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ούτως ώστε να ασκηθεί πίεση στους εταίρους μας, με το αιτιολογικό ότι η Συνθήκη του Δουβλίνου δρα περιοριστικά ως προς αυτό το θέμα.
Με αυτήν την ακραία του δήλωση, η οποία ήδη συναντάει έντονες αντιδράσεις από Ευρωπαϊκούς θεσμικούς φορείς ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι οι μονομερείς ενέργειες από την πλευρά μας, απέναντι σε οτιδήποτε συνιστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μόνο κακό μπορεί να προξενήσει στα ελληνικά συμφέροντα, ιδίως κατά την παρούσα φάση όπου είμαστε εξαρτημένοι από την Ε.Ε. ποικιλότροπα.
Δεδομένου ότι η παραπάνω δήλωση του κ. Πανούση μόνο ως ωμός εκβιασμός προς την Ε.Ε. μπορεί να εκληφθεί αφενός, αλλά και ως ξεκάθαρη έλλειψη γνώσης των βασικών πρακτικών και αλληλοδεσμεύσεων που διαμορφώνουν το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα αφετέρου.
Δεδομένου ότι η αταλάντευτη προσήλωσή μας στις ευρωπαϊκές συνθήκες και στο ευρωπαϊκό δίκαιο αποτελούν παρακαταθήκη για την περαιτέρω ασφαλή πορεία της χώρας.
Δεδομένου ότι η Αθήνα δεν πρέπει από μόνη της να επαναφέρει συζητήσεις οι οποίες ξυπνούν μνήμες από το 2012 και το 2013, όπου συγκεκριμένες χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία ζητούσαν να μας θέσουν εκτός συνθήκης Σένγκεν, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορούσαμε να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας και ότι κατ’ ουσία αποτελούσαμε «αποτυχημένο κράτος» (failed state).
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σε ποιο βαθμό οι δηλώσεις του κ. Πανούση αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της Κυβέρνησης, σε σχέση με το όντως σοβαρό ζήτημα του μεταναστευτικού;
2. Τι προτίθεται να πράξει από την πλευρά του, προκειμένου να αποκατασταθεί η σοβαρότητα και το κύρος της χώρας έπειτα από τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού του;
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου
4 Μαρτίου 2015