31 Μαρτίου, 2015

Ερώτηση για τις αποπληρωμές των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης

Ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, θέτει επειγόντως την ανάγκη άμεσης αποπληρωμής των οφειλών προς τους επιχειρηματίες, που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο Ν.3299/2004.

Ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, θέτει επειγόντως την ανάγκη άμεσης αποπληρωμής των οφειλών προς τους επιχειρηματίες, που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο Ν.3299/2004. Ειδικότερα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου υπήρξε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, μέχρι σήμερα εκκρεμούν οφειλές περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ. Ο βουλευτής υπογραμμίζει την ανάγκη η Πολιτεία να δώσει προτεραιότητα στην ανάγκη τόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέσω της οποίας εξασφαλίζονται οι απαραίτητες στη δύσκολη οικονομική συγκυρία θέσεις απασχόλησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Αποπληρωμές Αναπτυξιακού Νόμου»

Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, η επιχειρηματική δραστηριότητα καθίσταται εξαιρετικά σημαντικός μοχλός ανάπτυξης και μπορεί να αποτελέσει κύριο παράγοντα αντιμετώπισης της ανεργίας, με τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί από την Πολιτεία προτεραιότητα στην ανάκαμψη και τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο Αναπτυξιακός Νόμος Ν.3299/2004 προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεδομένου ότι έλαβαν έγκριση 534 προτάσεις, με το συνολικό ύψος τους να ανέρχεται στο ποσό των €483.546.364. Εξ’αυτών, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν ολοκληρωθεί 347 έργα και έχουν εκταμιευθεί αντίστοιχα €192.957.551. Οι άμεσες υποχρεώσεις πληρωμών ανέρχονται στο ποσό των €435.000.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πότε αναμένεται να προχωρήσετε σε αποπληρωμή των εν λόγω οφειλών στους δικαιούχους ώστε να δοθεί ανάσα στην επιχειρηματική δραστηριότητα και να τονωθεί η απαραίτητη ρευστότητα;

Ο ερωτών Βουλευτής:
Κυριάκος Χαρακίδης

31 Μαρτίου 2015