1 Απριλίου, 2015

Ερώτηση για την εισβολή αντιεξουσιαστών στη Βουλή και τις καταλήψεις σε όλη τη χώρα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσαν οι Βουλευτές του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας και Παναγιώτης Καρκατσούλης Επικρατείας, σχετικά με το πρωτοφανές περιστατικό της εισβολής αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής αλλά και το κύμα καταλήψεων πανεπιστημίων και δημοσίων κτιρίων σε όλη τη χώρα.

Στην ερώτησή τους οι Βουλευτές ζητούν από την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στις συνεχιζόμενες καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, πανεπιστημίων και δημοσίων χώρων, καθώς το «νέο δόγμα ασφάλειας» που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, περισσότερο ενθαρρύνει παρά αποτρέπει παραβατικές συμπεριφορές από οργανωμένες μειοψηφίες. Τέλος καλεί την Κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο ως οφείλει και να δράσει έγκαιρα προστατεύοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Εισβολή αντιεξουσιαστών στη Βουλή και καταλήψεις σε όλη τη χώρα

Ερωτηματικά για τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκαλεί το περιστατικό εισβολής 25 ατόμων στο προαύλιο της Βουλής, όπου σήκωσαν πανό και σκόρπισαν φέιγ βολάν. Και το εν λόγω περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά εντάσσεται σε μια γενικότερη αύξηση των καταλήψεων σε όλη τη χώρα.

Η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ τελεί υπό κατάληψη για τρίτη μέρα, παρόλο η Εισαγγελεία Πρωτοδικών έχει ήδη αποστείλει παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης η συγκεκριμένη εντολή δεν εφαρμόζεται και στη σημερινή συγκέντρωση των μελών ΔΕΠ για το τερματισμό της κατάληψης, αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν κοντά προκάλεσαν επεισόδια. Ταυτόχρονα, υπό κατάληψη τελεί και το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όπως και το δημαρχείο Νέας Σμύρνης και Ξάνθης.

Η κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο, καθώς το «νέο δόγμα ασφάλειας» της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπαγορεύει στους αστυνομικούς να τηρούν παθητική στάση και να μην παρεμβαίνουν. Σαν αποτέλεσμα οι καταλήψεις πανεπιστημίων, δημοσίων χώρων και δημοσίων κτιρίων, τείνουν να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας.

Στο Ποτάμι έχουμε επισημάνει ότι το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους και τα αρμόδια όργανα οφείλουν να τηρούν το νόμο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Τι σκοπεύετε να πράξετε για την τήρηση της νομιμότητας και την περιφρούρηση των δημόσιων κτιρίων, απέναντι σε ενέργειες που καταπατούν τα δικαιώματα των πολιτών;

2. Πως σχεδιάζετε να διαφυλάξετε την ασφάλεια του κτιρίου της Βουλής και να αποτρέψετε αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον;

3. Για ποιο λόγο δεν προχωράτε στην εφαρμογή του νόμου στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ;

4. Η Κυβέρνηση έχει ενιαία στάση στο ζήτημα της ασφάλειας; Για την εισβολή στο προαύλιο της Βουλής, η άποψη της Κυβέρνησης προσομοιάζει στην δήλωση της Προέδρου της Βουλής κα. Κωνσταντοπούλου ή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Σακελλαρίδη;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας
Παναγιώτης Καρκατσούλης - Επικρατείας