18 Φεβρουαρίου, 2016

Επίτροπος Πολιτισμού: "Ευθύνη των εθνικών φορέων τα προβλήματα με το Erasmus+"

Σε χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την συμμετοχή του Επιτρόπου για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Νεολαία, κ. T. Navracsics, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης έκανε μια έντονη παρέμβαση σχετικά με το σημαντικό πρόβλημα της πλήρους αναστολής του προγράμματος νεολαίας του Erasmus+ στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο κ Γραμματικάκης τόνισε ότι στην Ελλάδα, που βιώνει μια τόσο δύσκολη κρίση, το πάγωμα του προγράμματος Erasmus + από το 2014 στερεί σημαντικές και σπάνιες πλέον ευκαιρίες από τους φοιτητές και τους νέους ανθρώπους. Προγράμματα που εγκρίθηκαν, το 2014, δεν έχουν λάβει καμία χρηματοδότηση, ενώ το 2015 καμία αίτηση δεν έχει τύχει επεξεργασίας από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε για το 2016 ότι η υποβολή αιτήσεων αναβάλλεται επ’ αόριστον. Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, στην προσπάθειά του να αναδείξει το πρόβλημα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει υποβάλει τα ανωτέρω στοιχεία στην Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού κα. Silvia Costa, ενώ έχει καταθέσει και σχετική επείγουσα γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Navracsics δήλωσε:
“Είναι οδυνηρό να υπάρχουν προβλήματα με το Erasmus + στην Ελλάδα. Από όσο γνωρίζω, είναι οι εθνικοί φορείς που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Είμαστε σε στενή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και ελπίζω γρήγορα να επιτύχουμε την επανεκκίνηση του Erasmus +. Η χώρα σας υπήρξε πολύ δραστήρια σε αυτό το πρόγραμμα παλιότερα, και ευελπιστώ ότι γρήγορα θα επανακτήσει αυτήν την ορμή. Έχω ασχοληθεί με το θέμα και θα σας απαντήσω με λεπτομέρεια και γραπτώς.”

Σχετικά