17 Φεβρουαρίου, 2016

Σουλτς: Στήριξη στην Ελλάδα για το προσφυγικό και γρήγορα

Ειδική συνεδρίαση με θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση το 2016 έλαβε χώρα χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jean Claude Juncker, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Martin Schulz, εκπροσώπων των εθνικών κοινοβουλίων των Κρατών-Μελών και ευρωβουλευτών.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα κυρίως στο προσφυγικό υπό την πίεση μάλιστα της οικονομικής κρίσης. Συγκριμένα, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, απευθυνόμενος στον κ. Σουλτς, είπε: "Η Ελλάδα αγωνίζεται και σήμερα πληροφορούμαι ότι είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό θέμα. Ωστόσο, άλλοι σύμμαχοι Ευρωπαίοι υψώνουν τείχη ενώ η Ελλάδα με τη συμφωνία του καλοκαιριού πιέζεται ασφυκτικά και στην οικονομία της. Ο ελληνικός λαός είναι εξεγερμένος απέναντι σε αυτές τις διπλές ή τριπλές απειλές".

Ο κ. Σουλτς τόνισε κατηγορηματικά ότι "η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και γρήγορα" και εξέφρασε την ελπίδα του ότι η χώρα θα δεχτεί την βοήθεια αυτή. Αναγνώρισε επίσης το γεγονός ότι "η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομική κρίση ενώ αντιμετωπίζει παράλληλα και μια δραματική κατάσταση με τους πρόσφυγες", κάτι που όπως είπε "δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καμία χώρα μόνη της. Γι αυτό - πρόσθεσε ο κ. Σουλτς - πρέπει να βοηθήσουμε όχι μόνο με τα hot spots αλλά και με την μετεγκατάσταση". Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποίησε τέλος ότι "αν δεν μπορούμε να κατανείμουμε τους ανθρώπους που έρχονται, η Ελλάδα μπορεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να μετατραπεί σε ένα τεράστιο στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων και αυτό δεν το θέλουμε".