23 Αυγούστου, 2015

Επιπτώσεις του περιορισμού κεφαλαίων στην έρευνα των Ελληνικών Πανεπιστημίων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, σε σχέση με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η τραπεζική αργία και οι περιορισμοί κίνησης κεφαλαίων στον τομέα της έρευνας των ελληνικών Πανεπιστημίων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης.

Οι Έλληνες επιστήμονες αδυνατούν πλέον να συμμετέχουν στα διεθνή επιστημονικά δρώμενα, καθώς δεν παρέχεται η δυνατότητα της πληρωμής των εξόδων εγγραφής σε διεθνή συνέδρια, ενώ παράλληλα οι συνδρομές σε διεθνείς επιστημονικές ενώσεις και περιοδικά του επιστημονικού τύπου δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθούν, με ό,τι όλα αυτά συνεπάγονται για τον από καιρό χειμαζόμενο ερευνητικό τομέα της χώρας μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων

Θέμα: «Επιπτώσεις του περιορισμού κεφαλαίων στην έρευνα των Ελληνικών Πανεπιστημίων».

Τη στιγμή που τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα αγωνίζονται να επιβιώσουν με την τραγικά μειωμένη τακτική χρηματοδότησή τους και τη μη-πληρωμή από πλευράς της πολιτείας της εθνικής συμμετοχής και των χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ, η τραπεζική αργία και οι περιορισμοί κίνησης κεφαλαίων επέφεραν άλλο ένα πλήγμα στην επιστημονική κοινότητα της χώρας.

Οι Έλληνες επιστήμονες αδυνατούν πλέον να συμμετέχουν στα διεθνή επιστημονικά δρώμενα, καθώς δεν παρέχεται η δυνατότητα της πληρωμής των εξόδων εγγραφής σε διεθνή συνέδρια, λόγω της απαγόρευσης ή του περιορισμού των εμβασμάτων στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, ακόμα και με τη χαλάρωση κάποιων από τους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων, στην καλύτερη περίπτωση, είναι αβέβαιη η έγκριση εμβασμάτων ή χρήσης πιστωτικών καρτών για τις συνδρομές σε διεθνείς επιστημονικές ενώσεις και περιοδικά του επιστημονικού τύπου.

Μαζί με το μαρασμό των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών που έχει προέλθει από το γεγονός ότι η πολιτεία δεν έχει βρει τα απαραίτητα κονδύλια για τη συνδρομή στις συλλογές των υψηλή στάθμης περιοδικών του διεθνούς επιστημονικού τύπου, προκειμένου οι ερευνητές και οι επιστήμονες να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε ερευνητικά αποτελέσματα, επέρχεται συνεπακόλουθα και η απομόνωση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Δεδομένου ότι η το δόγμα της προς τα κάτω εξίσωσης δεν πρέπει να εφαρμοστεί και σε όσους θύλακες επιστημονικής αριστείας έχουν απομείνει στη χώρα.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συμμετοχή των Ελλήνων επιστημόνων στο γνωστικό τους αντικείμενο;

2. Με ποιο τρόπο θα επανέλθει η πρόσβαση στις εκδόσεις του διεθνούς επιστημονικού τύπου μέσω των συνδρομών του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών;

3. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, ώστε να εκταμιευτούν οι τακτικοί προϋπολογισμοί, οι εθνικές συμμετοχές και οι χρηματοδοτήσεις για τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

5 Αυγούστου 2015