27 Μαΐου, 2015

Άμεση ανάγκη ενίσχυσης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (Ε.Α.Β.) με προσωπικό

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Καμμένο κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, για την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (Ε.Α.Β.) με προσωπικό.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Καμμένο κατέθεσε στο αρμόδιο τμήμα της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, για την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (Ε.Α.Β.) με προσωπικό.

Η Ε.Α.Β. αποτελεί μια εταιρία της οποίας οι εργασίες παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και είναι ιδιαίτερα προσανατολισμένη σε διεθνείς συνεργασίες και εξαγωγές, εκτός από την πάγια ενασχόλησή της με τη συντήρηση των αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Πέραν των τεράστιων διαρροών του προσωπικού της κατά την τελευταία πενταετία, η εταιρία έχει να αντιμετωπίσει και την αδράνεια των αρμόδιων κρατικών φορέων, από τη στιγμή που δεν πραγματώνονται οι προγραμματισμένες προσλήψεις τεχνικού κυρίως προσωπικού, μέσω Α.Σ.Ε.Π., οι οποίες εκκρεμούν από το 2009.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Άμυνας κ. Παναγιώτη Καμμένο.

Θέμα: «Άμεση πρόσληψη επιτυχόντων του Α.Σ.Ε.Π. για τις ανάγκες της Ε.Α.Β.»

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (Ε.Α.Β.) αποτελεί μια ζωτική για τα ελληνικά συμφέροντα εταιρία, με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, υψηλή τεχνογνωσία και εξωστρεφή – εξαγωγικό προσανατολισμό, σε μια εποχή που η χώρα αναζητά το χαμένο βηματισμό της σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική της ανάπτυξη.

Η εταιρία, ωστόσο, αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, που απειλούν την ίδια τη βιωσιμότητά της, δεδομένου ότι δεν έχει προβεί σε καμία πρόσληψη τακτικού προσωπικού από το 2005, αν και εκκρεμούν 60 οριστικοποιημένες θέσεις επιτυχόντων Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το 2009, μέσω Α.Σ.Ε.Π. (ΦΕΚ 380/10.8.2009).

Δεδομένου ότι η ανθρωποδύναμη της Ε.Α.Β. έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση κατά τα προηγούμενα χρόνια, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50%, με αποτέλεσμα να απειλείται η ίδια η λειτουργία της εταιρίας.

Δεδομένου ότι η Ε.Α.Β. δεν μπορεί να εκπληρώσει επιτυχώς το έργο της, τόσο απέναντι στην Πολεμική Αεροπορία, όσο και σε σχέση με τις υπόλοιπες διεθνείς, αλλά και εγχώριες υποχρεώσεις της (υπενθυμίζεται ότι ακόμη και τα κυβερνητικά αεροσκάφη τύπου Embraer βρίσκονται καθηλωμένα στις εγκαταστάσεις της).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Αν είναι ενήμερος για τα προβλήματα προσωπικού που αντιμετωπίζει η Ε.Α.Β..

2. Τι προτίθεται να πράξει, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το φλέγον ζήτημα των προγραμματισμένων από το ΑΣΕΠ προλήψεων, για τις ανάγκες της εν λόγω εταιρίας.

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ν. Ηρακλείου

27 Μαΐου 2015