7 Απριλίου, 2016

Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για την προσωρινή διαγραφή των Ελλήνων δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ

Το θέμα της προσωρινής διαγραφής των ελλήνων δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ φέρνει με επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μ Κύρκος.

Ο κ. Κύρκος επισημαίνει ότι το συνδικαλιστικό όργανο των ελλήνων δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ, επέβαλλε ποινές σε μέλη της για αντιδεοντολογική συμπεριφορά κατά την κάλυψη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 που κυμαίνονται από επίπληξη μέχρι προσωρινή διαγραφή. Η ενέργεια αυτή μιας δημοσιογραφικής ένωσης που, αντί να προασπίσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης, επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της και ασκεί πειθαρχικές διώξεις επειδή εξέφρασαν απόψεις αντίθετες με αυτές της σημερινής πλειοψηφίας της, είναι πρωτοφανής.

Κατόπιν τούτων ο ευρωβουλευτής ρώτησε την Επιτροπή: Επειδή η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας:

1. Πώς θα διασφαλίσει το σεβασμό των εν λόγω δικαιωμάτων, που κατοχυρώνονται στο άρθρο 11, παράγραφος 2, του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
2. Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να διασφαλίσει την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, η οποία ήδη κατατάσσεται πολύ χαμηλά στις παγκόσμιες μετρήσεις περί ελευθερίας του τύπου;

Mε δήλωσή του ο κ Κύρκος τονίζει: «Πριν από λίγο καιρό συζητούσαμε στην Ευρωβουλή για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Σήμερα φτάνουμε να μιλάμε για την Ελλάδα. Θλιβερές εξελίξεις καθημερινά σε κάθε επίπεδο».